Foto: F64

Latvijas futbola klubs Jūrmalas "Spartaks" ceturtdien ar neveiksmi sāka UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra otro kārtu, izbraukumā ar 0:3 (0:2) piekāpjoties Novi Sadas "Vojvodina" no Serbijas.

Līdz ar to "Spartaks" ceturtdien kā vienīgā Latvijas komanda atlases turnīra otro kārtu iesāka ar zaudējumu.

"Vojvodina" pamatus uzvarai ielika jau pirmajās spēles minūtēs, jo jau sestajā minūtē rezultātu atklāja Aleksandrs Staņisavļevičs, bet desmit minūtes vēlāk mājinieki arī otro reizi pārspēja pieredzējušo jūrmalnieku vārtsargu Aleksandru Koliņko, kad vārtus guva Miļans Mrdakovičs.

Serbijas klubam šajā mačā piederēja liels pārsvars, "Spartaks" vienībai vien retu reizi apdraudot sāncenšu vārtus, bet pašā pamatlaika izskaņā rezultāts kļuva jau 3:0 par labu "Vojvodina" – bumbu savos vārtos raidīja Romāns Mickevičs.

Līdz ar to "Spartaks" piedzīvoja pārliecinošu zaudējumu, tāpēc pēc nedēļas gaidāmajā atbildes spēlē būs jāpaveic neliels brīnums, lai uzvarētu divu maču summā.

Kā zināms, "Spartaks" pirmajā kvalifikācijas kārtā divu spēļu summā ar 3:1 pieveica Melnkalnes vienību Podgoricas "Budučnost", kamēr "Vojvodina" ar tādu pašu rezultātu uzvarēja ungāru Budapeštas MTK.

Pērn "Vojvodina" savu simto dzimšanas dienu atzīmēja ar Serbijas kausa iegūšanu. Neraugoties uz ilgo vēsturi, komandai ir tikai divi panākumi vietējā čempionātā - 1966. un 1989.gadā izcīnītas uzvaras vienā no divām bijušās Dienvidslāvijas līgām.

Arī tajā pašā gadā - 1966. -, kad izcīnīts pirmais čempiones tituls, komanda uzsāka savas gaitas Eirokausos, sasniedzot Eiropas Čempionu klubu kausa ceturtdaļfinālu.

Savukārt 1998.gadā tika sasniegta "Intertoto" kausa pēdējā kārta, kurā divu spēļu summā ar 1:2 kapitulēts Brēmenes "Werder".

Aizpērn komanda sasniedza UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas ceturto kārtu, kurā ar 2:3 piedzīvots zaudējums Tiraspoles "Sheriff" no Moldovas, kamēr pērn, sākot no otrās kārtas, ar 3:4 atzīts slovāku vienības "Trenčīn" pārākums.

Zīmīgi, ka "Spartaks" pagājušajā sezonā Latvijas čempionātā ieguva tikai sesto vietu, tomēr licenci Eirokausiem neieguva ne ceturtajā vietā palikusī daudzsološā "Liepājas" komanda, jo tā vismaz trīs gadus nav nacionālās federācijas biedre, kaut cerēja būt kā "Liepājas metalurga" saistību un parādu pārņēmēja, ne piekto vietu izcīnījusī Daugavpils "Daugava", kurai netika apstiprināta licence dalībai šīs sezonas Latvijas čempionātā.

Pagājušajā sezonā Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) sankciju dēļ Eirokausos nevarēja piedalīties "Skonto" komanda, bet Rīgas un "Daugavpils "Daugavas" vienībām pienākošā nauda par dalību sacensībās netika izmaksāta, jo tās tur aizdomās par spēļu rezultātu sarunāšanu.

Pašlaik "Spartaks" Latvijas „SMSCredit.lv Virslīgas” čempionātā ar 13 punktiem 11 spēlēs kopvērtējumā ieņem piekto vietu, kamēr Serbijas čempionāts sāksies šajā nedēļas nogalē. Iepriekšējo sezonu "Vojvodina" ar 52 punktiem 30 spēlēs noslēdza ceturtajā vietā.

Gatavojoties UEFA Eiropas līgas kvalifikācijai, "Spartaks" sastāvam piesaistīja arī pieredzējušo vārtsargu Aleksandru Koliņko, kurš pērn tika atzīts par Latvijas labāko futbolistu. Savukārt pagājušajā nedēļā kluba direktors Spartaks Melkumjans atklāja, ka vienība tuvākajā laikā cer uz uzbrucēja Edgara Gaurača palīdzību. Tiesa, Gauračs komandai vēl līdz šim brīdim nav pievienojies.

Kā zināms, Latvijas futbola klubs Rīgas "Skonto" ceturtdien nespēja noturēt uzvaru un ar neizšķirtu iesāka UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra otro kārtu.

"Skonto" savā laukumā nospēlēja 2:2 (1:1) ar Ungārijas klubu "Debrecen".

Šo dueli labāk iesāka viesi, kuri izvirzījās vadībā cīņas devītajā minūtē, kad vārtus guva Tibors Tiša, bet mača turpinājumā aizritēja līdzvērtīga cīņa. Mača 27.minūtē "Skonto" izdevās izmantot vienu no savām retajām izdevībām, kad precīzi sita Artūrs Karašausks, vārtu guvumā pārvēršot Igora Kozlova precīzo piespēli.

Šajā mačā lielāks pārsvars piederēja "Debrecen" komandai, rīdziniekiem vien retu reizi apdraudot pretinieku vārtus. Pirmais puslaiks noslēdzās neizšķirti 1:1, bet jau otrā puslaika otrajā minūtē Karašausks bija precīzs vēlreiz, realizējot "Skonto" komandas otro sitienu pa Ungārijas kluba vārtiem. Pēc vārtu zaudējuma "Debrecen" turpināja vairāk uzbrukt un radīja spiedienu uz rīdzinieku vārtiem, kas vainagojās panākumiem 72.minūtē, kad ar atkārtotu sitienu soda laukumā izcēlās Nīderlandes uzbrucējs Džefrijs Kastiljons, kurš nupat laukumā bija nācis uz maiņu.

Turpinājumā spēle izlīdzinājās, tagad jau aktīvāk uzbrūkot arī "Skonto" futbolistiem, taču cīņas izskaņā rezultāts vairs nemainījās.

Kā zināms, pirmajā UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas kārtā "Skonto" divu spēļu summā ar 4:1 pārspēja Īrijas vienību Dublinas "St Patrick's Athletic", bet "Debrecen" ar ar 3:2 pieveica Melnkalnes vienību Nikšičas "Sutjeska".

Ungāru vienībai ir vairāk nekā gadsimtu ilga vēsture, kā laikā komanda piedzīvojusi vairākas pārmaiņas tās nosaukumā.

Spēlējot Ungārijas čempionātā kopš pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem, klubs tikai pirms desmit gadiem triumfēja čempionātā, kamēr valsts kausa izcīņā tika triumfēts 1998./99.gada sezonā. Tajā pat sezonā komanda "Intertoto" kausā aizkļuva līdz priekšpēdējai kārtai, kurā ar 0:4 piekāpās poļu vienībai Hožuvas "Ruch".

Ungārijas čempionātā "Debrecen" triumfējuši septiņas reizes, valsts kausa izcīņā sešas reizes, Līgas kausa izcīņā vienu reizi, bet Superkausā piecas reizes.

Zīmīgi, ka līdz maija beigām "Debrecen" bija vienīgais klubs Eiropā, kam sezonā izdevies triumfēt četros dažādos vietēja mēroga turnīros un kausa izcīņās. Nu šis gods ungāriem jādala ar Francijas čempioni Parīzes "Saint-Germain" (PSG).

Četru "zeltu" sezonā - 2009./10.gadā - "Debrecen" sasniedza arī UEFA Čempionu līgas grupu turnīru, kur tika piedzīvoti zaudējumi visās sešās spēlēs. Savukārt nākamajā sezonā, izkrītot no UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas ceturtās kārtas tika nopelnīta vieta UEFA Eiropas līgas grupu turnīrā, kur izdevās izcīnīt vienu uzvaru sešos mačos.

Pērn "Debrecen" UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas trešajā kārtā divu spēļu summā ar 2:3 piekāpās Baltkrievijas vienībai Borisovas BATE, bet UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas ceturtajā kārtā ar 1:3 tika atzīts šveiciešu Bernes "Young Boys" pārākums.

"Skonto" pagājušajā sezonā UEFA Eiropas līgā nepiedalījās diskvalifikācijas dēļ par finanšu pārkāpumiem, turklāt tā bija vien otrā reize kopš 1993.gada, kad vienība nesacentās Eirokausos. Sezonu pirms tam Rīgas spēcīgākā komanda UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas otrajā kārtā vien izbraukuma vārtu noteikuma dēļ piekāpās Čehijas komandai Liberecas "Slovan", kas vēlāk aizkļuva līdz pat sacensību 1/16 finālam.

Šobrīd virslīgas kopvērtējumā "Skonto" ar 21 punktu 11 mačos ieņem trešo vietu, kamēr Ungārijas čempionāts sāksies šajā nedēļas nogalē. Aizvadīto sezonu "Debrecen" ar 54 punktiem 30 spēlēs noslēdza ceturtajā vietā.

Kā zināms, rīdziniekiem nevarēs palīdzēt viens no aizsardzības balstiem Vitālijs Smirnovs, kurš nedēļas nogalē virslīgas mačā guva smagu traumu.

Jau vēstīts, ka cita Latvijas komanda "Jelgava" ceturtdien ar uzvaru pēdējās pamatlaika minūtēs sāka UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra otro kārtu.

Šīs fāzes pirmajā mačā "Jelgava" savā laukumā ar 1:0 (0:0) pieveica Skopjes "Rabotnički" no Maķedonijas.

Lai gan duelis iesākās līdzvērtīgi, pirmā puslaika vidū nelielu iniciatīvu pārņēma "Rabotnički" komanda. Tiesa, cīņas 17.minūtē laba iespēja gūt vārtus pēc stūra sitiena bija jelgavnieku senegāliešu aizsargam Abdulajam Dialo, taču bumba atsitās pret vārtu konstrukciju.

Pirmā puslaika laikā "Jelgavas" vārtsargam Kasparam Ikstenam nācās vairākkārt iesaistīties spēlē, taču Skopjes klubam nevienu patiešām vērā ņemamu vārtu gūšanas iespēju izveidot neizdevās.

Arī gandrīz viss otrais puslaiks tika aizvadīts bez reālām vārtu gūšanas iespējām, taču viena no tādām pienāca 87.minūtē, kad pēc tāla Mārča Oša auta iemetiena bumbu vārtos no soda laukuma raidīja Gļebs Kļuškins. Pēc vārtu zaudējuma "Rabotnički" steidzās uz priekšu un centās atspēlēties, radot spiedienu uz mājinieku vārtiem, taču panākt neizšķirtu viņiem neizdevās.

Kā zināms, UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas pirmajā kārtā "Jelgava" divu spēļu summā nospēlēja neizšķirti 3:3 pret Bulgārijas vienību Lovečas "Litex", taču sasniedza otro kārtu, pateicoties izbraukumā gūtajiem vārtiem. Tikmēr "Rabotnički" ar 2:1 pārspēja igauņu klubu Tallinas "Flora".

"Rabotnički" kopš dibināšanas 1937.gadā astoņas reizes triumfējuši Maķedonijas Republikas līgā, kas atradās bijušās Dienvidslāvijas futbola sistēmā, bet piecas reizes izcīnījuši šī čempionāta kausu. Kopš neatkarības atgūšanas "Rabotnički" kļuvuši par četrkārtējiem Maķedonijas čempioniem, kā arī tikpat reizes triumfējis valsts kausa izcīņā.

Aizvadītajā sezonā "Rabotnički" ar 32 spēlēs izcīnītiem 66 punktiem ieņēma otro vietu Maķedonijas čempionātā, par trim punktiem atpaliekot no turnīra uzvarētājas Skopjes "Vardar".

Pērn "Rabotnički" UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīra otrajā kārtā divu spēļu summā ar 1:2 piekāpās titulētajam Somijas klubam Helsinku HJK.

Eirokausos maķedoniešu klubs startē kopš gadsimta sākuma un visveiksmīgākā bija 2011./12.gada sezona, kad UEFA Eiropas līgā tika sasniegta ceturtā kvalifikācijas kārta, kurā ar 1:9 atzīts pazīstamās itāļu vienības Romas "Lazio" pārākums.

Zīmīgi, ka 2005.gada UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas pirmajā kārtā "Rabotnički" divu spēļu summā sagrāva Latvijas klubu "Skonto".

Tikmēr "Jelgava" UEFA Eiropas līgā spēlē trešo reizi vēsturē. Debijas reizē tā 2010.gadā cienīgā cīņā piekāpās Norvēģijas vienībai "Molde", bet pērn zaudēja citam norvēģu klubam Tronheimas "Rosenborg". Latvijas čempionātā šobrīd pagājušās sezonas trešā spēcīgākā vienība "Jelgava" ar 14 punktiem 11 spēlēs atrodama ceturtajā vietā.

Kā zināms, "Spartaks" un "Skonto" svētdien aizvadīja savstarpēju virslīgas maču, kurā ar 2:1 pārāki bija rīdzinieki.

Atbildes spēles norisināsies pēc nedēļas un nākamajā kārtā iekļūs uzvarētājs divu spēļu summā.

UEFA Eiropas līgas pamatturnīram automātiski kvalificējušās jau 16 komandas, bet pārējās 16 tiks noskaidrotas četrās kvalifikācijas kārtās.

Sacensību fināls 2016.gada 18.maijā notiks Bāzelē.

Kā zināms, otrdien Latvijas čempionvienība "Ventspils" UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīrā otrās kārtas pirmajā mačā ar 1:3 piekāpās Somijas klubam Helsinku HJK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!