Foto: Delfi kolāža
Staiceles futbola bāzes finansiālās un funkcionālās darbības pārbaudes atklājušas nepilnības Latvijas Futbola federācijas (LFF) gada pārskatos, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija. LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks uzskata, ka šīs nepilnības neietekmē LFF darbību, jo ieņēmumu un izdevumu sadaļa ir precīza, bet konstatētās nepilnības attiecināmas uz LFF īpašumu daļu vērtību.

Portāls "Delfi" informēja, ka decembra sākumā LFF valde lēma apturēt "kredīta piesaistes nodrošinājumu" SIA "Latvijas futbola federācijas mācību un treniņu centrs "Staicele"" ("MTC Staicele") ēdināšanas un rehabilitācijas centra būvniecībai un sadzīves apstākļu uzlabošanai.

Šis lēmums bija tikai pirmais solis, lai savestu kārtībā situāciju "MTC Staicele", kas savulaik no LFF puses tika slavēta un cildināta kā "lieliska futbola bāze". Pagājušajā nedēļā LFF no amata atstādināja "MTC Staicele" vadītāju un valdes locekli Jāni Bakmani, kā arī plāno vērsties pie tiesībsargājošajām institūcijām izvērtēt viņa darbību, pārvaldot tam uzticēto mantu.

Pērnā gada nogalē veiktās pārbaudes atklāj ne tikai dažādas nepilnības un aizdomīgas darbības, bet arī skar LFF gada pārskatus.

Pēc finanšu pārbaudes secināts, ka izmaksās iekļautas pozīcijas, kas, iespējams, nav attiecināmas uz "MTC Staicele" saimniecisko darbību. Tāpēc LFF vajadzētu izvērtēt, vai nepastāv nodokļu risks, teikts finanšu darbības pārskata secinājumos.

Tomēr lielāku ēnu uz LFF met cits secinājums, kas atklāj nepilnības LFF gada pārskatos.

"LFF ieguldījums "MTC Staicele" pēc auditētā gada pārskata ziņām uz 31.12.2017 ir EUR 627 900. Saskaņā ar LFF uzskaites principiem, LFF savus ieguldījumus radniecīgajās un asociētajās sabiedrībās LFF bilancē atzīst pēc sākotnējā ieguldījuma vērtības, atskaitot zaudējumus no vērtības samazināšanās, ja kādi notikumi vai apstākļu maiņa liecina, ka ieguldījuma bilances vērtība varētu būt neatgūstama," teikts ziņojumā par "MTC Staicele" finanšu pārvaldību. "Neraugoties uz ilgstošiem "MTC Staicele" zaudējumiem (MTC Staicele pašu kapitāls uz 31.12.2017 sastāda vien EUR 177 790), ka arī neraugoties uz revidentu negatīvo atzinumu, ieguldījuma vērtība LFF bilancē nav koriģēta, kas varētu radīt šaubas, vai LFF gada pārskati, ko apstiprina LFF valde un paraksta ģenerālsekretārs, sniedz patiesu informāciju."

LFF ģenerālsekretārs Pukinsks norāda, ka tā ir "kosmētiska lieta". "Neesmu eksperts finansēs, bet ieņēmumu/izdevumu sadaļā viss ir pareizi un korekti. Problēma ir tajā, kāda ir mūsu daļa kapitālos un kāda ir kapitāldaļu vērtība. Teorētiski, jā - šajā sadaļā ir neprecizitātes. Bet, runājot ar ekspertiem, kas ir slēdziena autori, noskaidrojām, ka tā ir "kosmētiska" nianse: lai par 100% būtu pārliecināti, cik mūsu aktīvi vai kapitāldaļas ir vērtas. Tas viestu skaidrāku izpratni, cik vērts ir tavs īpašums."

Ziņojuma autori norāda, ka "regulāra statūtu kapitāla palielināšana no LFF valdes puses uzņēmumā "MTC Staicele", kas ilgstoši strādā ar bruto zaudējumiem un kura atgūšana ir apšaubāma, varētu radīt būtisku risku pašas LFF valdei par nesaimnieciskumu savā darbībā, pieņemot lēmumus par jaunu ieguldījumu veikšanu MTC Staicele, neizvērtējot to atgūstamību".

LFF grāmatvedībai rosināts novērst nepilnības, bet pašai LFF ieteikts veikt jaunus ieguldījumus "MTC Staicele" pēc to atgūstamības izvērtēšanas.

Jau šī raksta tapšanas laikā LFF no amata atstādināja Bakmani, kurš ilglaicīgi vadīja "MTC Staicele" ikdienas darbu, bet pagājušajā vasarā pēc bijušā LFF prezidenta Gunta Indriksona iniciatīvas kļuva par vienīgo valdes locekli, šajā amatā nomainot ilggadējo valdes loceklis Vladimiru Žuku. Žuks ir arī ilggadējs LFF valdes loceklis, bet pagaidām nav "bijušas indikācijas, vai tiktu izvērtētā viņa atbilstība ieņemajam amatam LFF".

Tikmēr pats Žuks uzskata, ka LFF gada pārskati ir korekti un tur nav nekādu neprecizitāšu. "("MTC Staicele") ir visos pārskatos un parāda reālo situāciju, lai ko viņi (ziņojuma autori) rakstītu. Staicele nevar strādāt bez zaudējumiem. Visi zaudējumi fiksējās un šīs izmaiņas skāra pārskatus. Viņi ir vai nu neprecīzi izteikušies, vai kas cits."

Ziņojums met ēnu arī uz "MTC Staicele" revidentu ziņojumu par situāciju bāzē. Ziņojumā teikts, ka finanšu pārskatā par 2016. un 2017. gadu, ko veica SIA "Nexia Audit Advice", ir konstatēta būtiska nenoteiktība saistībā ar "MTC Staicele" spēju turpināt darbību. Tas izriet no fakta, ka "MTC Staicele" īstermiņa saistības pārsniedz aktīvu kopsummu par 24 757 EUR uz 31.12.2016 un 43 587 UR uz 31.12.2017, kas "nozīmē faktisku maksātnespēju attiecīgajos bilances datumos".

"MTC Staicele" līdzšinējā vadība bija iesniegusi 2019. gada budžeta projektu, kas, kā teikts ziņojumā, nav "balstīts uz reālistisku situācijas izvērtējumu un dotu skaidru priekšstatu, kā ("MTC Staicele") valde plāno rīkoties 2019. gadā, lai novērstu faktisko maksātnespēju un uzlabotu rentabilitāti, palielinot ieņēmumus vai samazinot izmaksas".

Ziņojums atklāj vēl virkni pārkāpumu. Piemēram, apmaksāti čeki par soda naudām saistībā ar ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem; citā gadījumā apmaksāts benzīns par braucieniem, kas īsti nav saistīti ar "MTC Staicele" darbību, turklāt maršrutos uzrādītie attālumi krietni pārsniedz reālo attālumu; telpu un laukumu iesniegtā noslodze nesniedz skaidru priekšstatu par reālo noslodzi; u.c.

Izziņa par "MTC Staicele":

2010. gada jūnijā LFF sadarbībā ar Alojas novada domi izveidoja SIA "Mācību un treniņu centrs (MTC) "Staicele", kurai bija jākļūst par Latvijas futbola centrālo bāzi, kur augtu Latvijas futbola jaunie talanti un bāzētos dažādas Latvijas izlases. Tomēr bāzes attīstība nav ritējusi kā prognozēts, viesnīcas ēkai nav izdevies uzbūvēt plānoto trešo stāvu un ēdināšanas korpusu, nav realizēti vēl vairāki projekti, bet futbola komandas ne visai raujas uz nometnēm šajā reģionā.

"MTC Staicele" tika izveidots kā komercuzņēmums, kas paredz peļņas gūšanu, bet Staiceles bāze pēdējos gados strādājusi ar zaudējumiem. 2017. gadā "MTC Staicele" zaudējumi bijuši gandrīz 65 000 eiro, bet pēdējos četros gados – gandrīz 320 000 eiro. Lai gan kompānijai bijuši zaudējumi, LFF pērnā gada septembrī – pašreizējās valdes sastāvā, bet ar iepriekšējo prezidentu Gunti Indriksonu priekšgalā – pieņēma "MTC Staicele" attīstības plānu, kas paredzēja arī nodrošināt 520 000 eiro kredīta piesaisti uz 10 gadiem. Par atbildīgo tika iecelts toreizējais LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis, kurš tagad ir LFF valdes loceklis bez balss tiesībām.

Mainoties LFF prezidentam un šī gada pavasarī nākot pie varas Kasparam Gorkšam, pēc LFF iniciatīvas veikts apjomīgs bāzes audits gan no juridiskās un finansiālās, gan sportiskās puses. Pēc to rezultātu izvērtēšanas LFF valde nolēma atcelt pašas pieņemto lēmumu par kredīta piesaistes nodrošinājumu bāzes ēdināšanas un rehabilitācijas centra būvniecībai un sadzīves apstākļu uzlabošanai.

77% no "MTC Staicele" pieder LFF un tikai 23 % - Alojas novadam. Līdz pagājušajai nedēļai "MTC Staicele" vienīgais valdes loceklis bija kādreizējais Alojas novada deputāts, Ģenerāļa Pētera Radziņa Staiceles Sporta profesionālās vidusskolas direktors Jānis Bakmanis, kuram nav saikne ar lielāko īpašnieku LFF. Šobrīd viņa vietā iecelts LFF valdes loceklis Juris Keišs.

Pirms Bakmaņa kā vienīgais "MTC Staicele" pārstāvis ilgu laiku darbojās LFF valdes loceklis Žuks. Viņš pērnā gada 31. maijā amatu atstāja pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) iejaukšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!