Foto: LETA

Latvijas futbola izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs gaidāmajās pārbaudes spēlēs pret Kataru un Turciju novērtēs jauno spēlētāju prasmes, intervijā Latvijas Futbola federācijas (LFF) preses dienestam atklāja speciālists.

Latvijas futbolisti ar Kataru sacentīsies 24.maijā Dohā, bet ar Turcijas izlasi - 28.maijā Vācijas pilsētā Duisburgā. Uz šiem mačiem kandidātu sarakstā iekļauti 22 spēlētāji, no kuriem pieciem nav iepriekšējas pieredzes izlasē – vārtsargiem Artūram Vaičulim un Jevgēņijam Nerugalam, aizsargam Vladislavam Gabovam, pussargam Gļebam Kļuškinam un uzbrucējam Valērijam Šabalam. Izlase 14 futbolistu sastāvā jau aizvadījusi pirmo treniņu pirms šiem mačiem.

"Pirmkārt, jāsaka, ka izlase savācās diezgan izmainītā sastāvā. Lielākoties uzaicināti tie ir spēlētāji, kuri ikdienā spēlē Latvijas Virslīgas čempionātā. Tā bijām iecerējuši un tā sanāca, jo šie pārbaudes spēļu datumi nav FIFA noteiktie. Komandai pirms treniņa pievienojušies Oļegs Laizāns, Deniss Ivanovs, gaidām ierodamies arī Oskaru Kļavu un Kasparu Gorkšu. Jebkurā gadījumā esmu pateicīgs šiem leģionāriem, kuri atbrauca uz šo spēli," stāstīja Starkovs. "Kopumā, lai attīstītos gan spēlētāji individuāli, gan kā komanda, mums nepieciešamas pārbaudes spēles, kurās spēlētāji aug. Man ir ļoti interesanti novērtēt jaunos spēlētājus treniņos un spēlēs. Tāpat būs interesanti pavērot tādus pieredzējušākus spēlētājus, kā Aleksandrus Fertovs, Oļegs Laizāns, Pāvels Doroševs, kuriem atbildīgajos momentos gaidāmajās spēlēs būs jāuzņemas līderu lomu."

Latvijas izlases galvenais treneris cer, ka jaunajiem futbolistiem uzaicinājums uz izlasi būs atspēriens viņu karjerā: "Mēs zinām daudz gadījumus, kad spēlētājs pēc izsaukuma valstsvienībā kļūst iedomīgs un pārstāj trenēties ar pilnu atdevi. Tomēr ir arī citi gadījumi, kā situācija, kad sākuma sastāvā debitēja 19 gadus vecais Aleksandrs Cauņa, kura karjera turpina iet pa augšupejošu līkni. Arī Vladimirs Koļisņičenko debitēja izlases sastāvā septiņpadsmit ar pusi gadu vecumā. Tā ir laba iespēja, kuru spēlētājs ir saņēmis un viņa vietā noteikti vēlētos atrasties vēl citi."

"Jau ilgāku laiku pievēršu uzmanību Valērijam Šabalam, kurš ir spēcīgs spēlētājs. Protams, viņam vēl jāprogresē visos rādītājos, tomēr pats galvenais - redzu, ka viņš ir īsts uzbrucējs. Tādus novērtē visās valstīs un komandās. Uzaicinājums uz izlasi jāuztver kā avanss," sacīja speciālists.

Kā zināms, martā Latvijas izlase martā Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīrā nospēlēja neizšķirtu ar Lihtenšteinu, un Starkovs cer, ka pēc šīs neveiksmes komanda pratīs atgūties.

"Neviens nav apdrošināts pret tādiem zaudējumiem, īpaši pret tik nepatīkamiem un apkaunojošiem. Paņemiet par piemēru Pasaules čempionātu hokejā, kas tikko notika. Kādi negaidīti rezultāti! Krievija, kā favorīte, zaudēja Francijai, vai arī Latvijas izlase, kas zaudēja trīs spēles pēc kārtas. Ļoti svarīgi ir izdarīt secinājumus, nenokārt galvas un doties uz priekšu. Pēc tādiem zaudējumiem burtiskā nozīmē nepieciešams aizvērties, turpināt strādāt treniņos un nākamajā spēlē pierādīt, ka šī neveiksme bija nejaušība. Tas, ka daudzi pēc spēles Lihtenšteinā klusēja, ir pareizi. Varu visiem līdzjutējiem apsolīt, ka mēs paši pārdzīvojam par rezultātu, bet neesam nolaiduši rokas un turpinām strādāt, lai turpinājumā būtu uzvaras," teica Starkovs.

Ar Kataras valstsvienību šī būs vēsturē pirmā abu komandu nacionālo izlašu starptautiskās spēle, savukārt ar Turcijas valstsvienību Latvijas izlase jau spēlēja 2004.gada UEFA Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra izslēgšanas spēlēs un cīņā par iekļūšanu finālturnīrā Aleksandra Starkova vadītā komanda pārspēja pretinieku ar 3:2 divu spēļu summā.

Latvijas izlases kandidāti pārbaudes spēlēm maijā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!