Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Latvijas futbola izlasei otrdien gaidāmajā 2012.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra mājas spēlē pret Grieķiju jāliek lietā tā pozitīvā pieredze, kas iegūta mačā pret Gruziju, uzskata valstsvienības galvenais treneris Aleksandrs Starkovs.

Latvijas un Grieķijas valstsvienību spēle otrdien notiks Rīgā, "Skonto" stadionā. Tā sāksies plkst.21.30.

Kā ziņots, aizvadītās nedēļas piektdienā Latvijas izlase 2012.gada Eiropas futbola čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē izbraukumā ar rezultātu 1:0 pieveica Gruziju.

"Spēlē pret Gruziju izskatījāmies ļoti cienīgi - ar nopietnu pašatdevi un cīņassparu. Negribu nevienu izcelt, jo tā bija komandas uzvara, taču uzslavas ir pelnījuši mūsu līdzjutēji, kas bija kopā ar mums Gruzijā un Rīgā," uzsvēra Starkovs, kurš tagad vēlas, lai futbolisti liek lietā iepriekšējā mačā gūto pieredzi. "Rīgā esam ieradušies mazliet noguruši, taču gatavojamies nopietnai spēli ar Grieķiju, kas ir spēcīgāka komanda par Gruziju."

"Salīdzinot ar pirmo kvalifikācijas cikla spēli pret Grieķiju, kurā zaudējām ar 0:1, ir skaidrs, ka varam veikt uzlabojumus visos spēles elementos. Kopš tā mača ir ievērojami mainījies mūsu komandas sastāvs," izcēla Starkovs. "Mačā pret Gruziju svarīgi bija ne tikai tas, ka uzvarējām, bet arī tas, ka nosargājām mums labvēlīgu rezultātu. Tā ir pieredze, kuru nedrīkst aizmirst. Katrā spēlē pieļaujam kļūdas, kuras cenšamies nākamajos mačos vairs nepieļaut."

"Grieķijas izlase ir vienkārši spēcīga, tas arī izskaidro mūsu neveiksmes pret šo valstsvienību. Nekāda cita papildus iemesla nav," uzskata Starkovs. "Lai arī turnīrā ne uz ko vairs neceram, motivācija mums ir ļoti augsta - tā ir spēle zem savas valsts karoga. Cīnīsimies par katru punktu."

Kā ziņots, šajā mačā izlasei varēs palīdzēt uzbrucējs Artjoms Rudņevs, kurš ģimenes problēmu dēļ izlaida spēli pret Gruziju.

Tikmēr diskvalifikācijas dēļ nespēlēs kapteinis Kaspars Grokšs, bet savainojums ir pussargam Artim Lazdiņam.

Starkovs gan atteicās tieši salīdzināt Gorkša zaudējumu un Rudņeva ieguvumu.

"Rudņevam vēl ir jātiek sastāvā, kamēr Gorkšs ir komandas kapteinis. Daudziem spēlētājiem vēl jāpaveic milzu darbs, lai sasniegtu viņa līmeni," izteicās Starkovs, kurš neprognozēja, cik daudz Rudņevs spēlēs. "Rudņevam bija nopietnas ģimenes rakstura problēmas, no kurām nav viegli attālināties."

Gorkša vietā uz izlasi izsaukts "Liepājas metalurga" komandas aizsargs Pāvels Mihadjuks, kurš ir atlabis no traumas, taču neatrodas optimālajā sportiskajā formā.

Tikmēr Latvijas izlases vārtu autors mačā pret Gruziju Aleksandrs Cauņa izcēla komandas labo pašsajūtu pēc iepriekšējās spēles.

"Sajūtas pēc Gruzijas spēles ir labas, jo beidzot paņēmām trīs punktus. Mums ir bijuši vairāki atjaunošanās treniņi - centīsimies parādīt to labāko sniegumu arī mājās," izteicās Cauņa, kurš atklāja, ka treniņos lielākā uzmanība pievērsta spēku atjaunošanai un standartsituāciju izspēlei.

2012.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra F grupas kopvērtējumā pašlaik līderpozīcijā ar 17 punktiem septiņās spēlēs atrodas Grieķija, tai ar 16 punktiem septiņos mačos seko Horvātija, bet Izraēlas izlase ar 13 punktiem astoņās spēlēs ieņem trešo pozīciju.

Gruzijas valstsvienība ar deviņiem punktiem astoņās spēlēs ieņem ceturto vietu, Latvijas izlase tikusi pie septiņiem punktiem septiņos mačos un zaudējusi reālas izredzes uz kvalificēšanos finālturnīram, bet pēdējā, sestajā, vietā atrodas Maltas izlase, kas joprojām cīnās bez punktiem.

Jau vēstīts, ka pavisam 2012.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā piedalās 51 Eiropas futbola valstsvienība. Kvalifikācijas turnīrs risināsies līdz šī gada oktobrim, savukārt finālturnīrā, kas 2012.gada jūnijā notiks Polijā un Ukrainā, iekļūs visu deviņu apakšgrupu uzvarētāji, kā arī viena labākā otrās vietas ieguvēja.

Savukārt pārējo apakšgrupu otrās vietas ieguvējas pārspēlēs 2011.gada novembrī cīnīsies vēl par četrām ceļazīmēm uz finālturnīru. Polija un Ukraina kā rīkotājas finālturnīram kvalificējušās automātiski.

Latvijas futbola izlases pirmais kandidātu saraksts pirms mača ar Grieķiju:

vārtsargi: Andris Vaņins ("Sion", Šveice), Germans Māliņš ("Skonto"), Pāvels Doroševs ("Gabala", Azerbaidžāna);

aizsargi - Deniss Ivanovs ("Baku", Azerbaidžāna), Oskars Kļava (Maskavas apgabala "Himki", Krievija), Vitālijs Smirnovs ("Skonto"), Ritvars Rugins ("Ventspils"), Pāvels Mihadjuks ("Liepājas metalurgs"), Ritus Krjauklis (bez kluba);

pussargi - Jurijs Žigajevs (Lodzas "Widzew", Polija), Aleksandrs Fertovs ("Skonto"), Aleksejs Višņakovs ("Cracovia", Polija), Aleksandrs Cauņa (Maskavas CSKA, Krievija), Ivans Lukjanovs (Gdaņskas "Lechia", Polija), Oļegs Laizāns ("Ventspils"), Artis Lazdiņš ("Jelgava");

uzbrucēji - Māris Verpakovskis ("Baku", Azerbaidžāna), Artjoms Rudņevs (Poznaņas "Lech", Polija), Edgars Gauračs (Krasnojarskas "Jeņisej", Krievija), Andrejs Perepļotkins (Karši "Nasaf", Uzbekistāna), Vladislavs Kozlovs ("Jelgava").LETA

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!