Foto: AFI

Latvijas virslīgas futbola čempionāts ir labs pamats, lai nacionālās izlases futbolisti sagatavotos spēlēm valstsvienībā, Latvijas Futbola federācija (LFF) citē Latvijas izlases galveno treneri Aleksandru Starkovu.

Marta sākumā Starkovs atkāpās no Azerbaidžānas čempionāta komandas "Baku" galvenā trenera posteņa, tādējādi tagad viņa vienīgā piesaiste ir Latvijas izlasei, par kuras vadīšanu Starkovs janvāra pašā sākumā parakstīja jaunu līgumu līdz 2014.gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas cikla beigām.

"Šobrīd būtu pāragri izdarīt jebkādus secinājumus par iemesliem, kāpēc aizgāju. Nepieciešams paiet zināmam laikam, jo pašlaik vēl ir vairāk emocionālā notikumu vērtējuma, kuru es nevēlos izmantot," aiziešanu no kluba komentē Starkovs. "Klubā nostrādāju vairāk nekā gadu un uzskatu, ka daudzas lietas esmu darījis pareizi un profesionāli - tieši tā, kā esmu uzskatījis to par pareizu. Protams, ļoti žēl bija aiziet prom no kluba, kurā, pateicoties īpašniekiem, tiek ieguldīti lieli naudas līdzekļi un tiek attīstīta infrastruktūra. Klubā ir nodrošināts viss nepieciešamais, lai tiktu audzināti augstas klases futbolisti."

"Ņemot vērā visus šos ieguldījumus, saprotams, ka kluba īpašnieki vēlas sagaidīt panākumus. Komandas sastāvā bija arī jaunie spēlētāji, kuriem pietrūka saspēlētības un saprašanās laukumā, kas liedza sasniegt tūlītēju rezultātu. Tas nemaz nav tik vienkārši, kā tas liekas. Situācijā, kad ir lielas cerības sagaidīt augstus rezultātus, bet to nav, rodas spiediens no līdzjutēju un mediju puses kā uz treneri, tā arī uz spēlētājiem un kluba īpašniekiem. Lai šādu situāciju atrisinātu, loģisks risinājums būtu galvenā trenera atkāpšanās," uzskata Strakovs, piebilsto, ka lēmumu atstāt kluba galvenā trenera posteni viņš pieņēmu pats.

"Pašlaik manā dzīvē un trenera karjerā sācies jauns posms, un es darīšu visu, kas no manis būs atkarīgs, lai kopā ar saviem kolēģiem un spēlētājiem Latvijas nacionālā futbola izlase cīnītos par uzvarām," optimismu saglabājis Strakovs, kurš katrā virslīgas čempionāta kārtā cenšas noskatīties pa divām spēlēm, lai sekotu līdzi valstsvienības futbolistu izaugsmei.

"Kopumā vērtējums ir apmierinošs, komandas atrodas labā funkcionālajā un taktiskajā gatavībā. Komandās ir ļoti daudz jauno spēlētāju - tas vienlaikus ir gan pozitīvi, gan arī ne īpaši labi. Protams, jaunajiem spēlētājiem šī ir iespēja spēlēt virslīgas čempionātā un sacensties ar profesionāliem futbolistiem. Šobrīd ir jūtams, ka čempionāts ir tikai startējis, un pirmos secinājumus varēs veikt tikai pēc pirmā apļa spēlēm," uzskata Starkovs. "Vairāki spēlētāji no virslīgas klubiem regulāri tiek pieaicināti arī valstsvienības sastāvā, un viņiem ir iespēja spēlēt Eiropas un pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrā. Es uzskatu, ka Latvijas virslīgas čempionāts ir labs pamats, lai futbolists sagatavotos atbildīgām kvalifikācijas turnīra spēlēm valstsvienības rindās."

Kā ziņots, Starkovs "Baku" komandu sāka vadīt pagājušā gada janvārī, noslēdzot līgumu uz diviem ar pusi gadiem. Iepriekšējā sezonā viņš vadīja Latvijas virslīgas klubu "Skonto", izcīnot ar to valsts čempiona titulu.

Starkovs Latvijas izlases galvenā trenera amatā sākotnēji strādāja no 2001.gada vasaras līdz 2004.gada beigām. Viņa vadībā Latvijas izlase sasniedza savu lielāko panākumu, kvalificējoties 2004.gada Eiropas čempionāta finālturnīram.

Pēc tam viņš valstsvienības galvenā trenera amatā atgriezās 2007.gadā.

Kā ziņots, Latvijas izlase 2014.gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīrā spēkosies vienā apakšgrupā ar Grieķiju, Lihtenšteinu, Lietuvu, Slovākiju, kā arī Bosniju un Hercegovinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!