Foto: EPA/Scanpix/LETA
Latvijas vīriešu futbola izlasē trūkstot prasmīgu spēlētāju, kuri biežāk saspēlētos un pieturētu bumbu, nevis visu laiku skraidītu pa laukumu, pēc piektdien piedzīvotā zaudējuma 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas cikla spēlē pēcspēles preses konferencē teica Latvijas futbola izlases galvenais treneris Slaviša Stojanovičs.

Latvijas vīriešu futbola izlase piektdien Zalcburgā 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlē ar rezultātu 0:6 (0:2) kapitulēja Austrijai.

Latvijas futbola izlase atkārtojusi savu lielāko zaudējumu pēc neatkarības atjaunošanas. Pirms pieciem gadiem ar 0:6 tika kapitulēts Nīderlandei.

Latvijas futbolisti, ieskaitot pārbaudes spēles, nav uzvarējuši 13 mačos pēc kārtas, šajā neveiksmju joslā piedzīvojot astoņus zaudējumus. Iepriekšējo uzvaru latvieši svinēja pērnā gada jūnijā Baltijas kausa mačā, bet starptautiskajos turnīros līdz šīm pēdējais panākums gūts 2017.gada 10.oktobrī.

"No sešiem ielaistajiem vārtiem trīs uzdāvinājām pretiniekiem paši. Spēlējām pret spēcīgiem oponentiem, un viņi ļoti labi parādīja, kāpēc ikdienā spēlē tajā līmenī, kurā spēlē," spēcīgo Austrijas izlasi, kuras rindās spēlē arī vairāki Vācijas bundeslīgas čempionāta spēlētāji, uzteica Slaviša. "Mūsu komanda piekāpās pretiniekiem arī fiziski. Viņi bija ātrāki, mērķtiecīgāki, tehniskāki. Varu apsveikt Austriju ar uzvaru."

"Tai pat laikā jāsaprot, ka mēģinām atjaunot sastāvu, iekļaut komandā jaunu paaudzi, un reizēm var nākties tādēļ ciest. Tas ir normāli. Ar to rēķināmies. Mēs nevaram par šo visu būt lepni, taču cenšamies visu lēnām mainīt, iesaistīt jaunos spēlētājus," trenera teiktais citēts Latvijas Futbola federācijas (LFF) mājaslapā. "Protams, nevēlos meklēt sev alibi vai attaisnojumus, taču mums bija daudz problēmu pirms treniņnometnes savainojumu sakarā. Futbolisti, kuri ienāca viņu vietā, nebija līmenī."

Savukārt savu nākotni pie Latvijas izlases stūres Slaviša komentēja izvairīgi.

"Saprotu jūsu jautājumu. Noteikti runāšu ar [LFF] prezidentu. Arī par šādiem rezultātiem, saprotams. Kā jau teicu iepriekš, ierados šeit bez ilūzijām nekavējoties uzlabot rezultātus. Dažreiz tas vienkārši nav iespējams," nožēlu par līdz šim padarīto neslēpa treneris. "Runāsim, meklēsim labāko risinājumu tieši šim brīdim. Jau pašā sākumā teicu, ka šogad būs sarežģīti. Tiesa, negaidīju, ka tas būs tik sarežģīti. Bet mums jārunā savā starpā godīgi un atklāti."

Tāpat speciālists norādīja, ka redzamas pārmaiņas nav iespējams iegūt dažu treniņu vai pat mēnešu laikā, jo lielāka rezultāta sasniegšanā jāiegulda liels darbs.

"Progress futbolā nenotiek vienas nakts laikā. Treniņnometnē mums ir tikai trīs vai četras treniņu sesijas. Ir patiešām sarežģīti. Ne tikai man, bet arī visiem citiem treneriem," reālo situāciju treniņprocesos raksturoja Slaviša. "Nevar visu mainīt vienā rāvienā. Austrijas, Beļģijas, Itālijas futbols - tas prasīja gadiem ilgu darbu, lai nonāktu tur, kur tas ir tagad. Neesmu no tiem, kurš meklēs attaisnojumus, taču esmu arī reālistisks. Ja man ir jābūt vienīgajam atbildīgajam par šo te… Tad risinājums būs vienkārši atrodams."

"Tomēr mums ir jauni futbolisti, kuri ar laiku varētu kļūt par Latvijas izlases līderiem. Taču vispirms mums visiem nepieciešams, lai viņi spēlētu savos klubos. Mums ir divi trīs spēlētāji, kuri savos čempionātos aizvadījuši piecus mačus pēc kārtas. Kad viņi nonāk šajā līmenī un sastopas ar spēlētājiem no Eiropas vadošajām līgām, kur spēles temps ir daudzkārt, daudzkārt augstāks, kur agresivitāte ir pavisam citā līmenī, tad ātri vien top redzama atšķirība meistarībā," spēlētāju meistarības līmeņa atšķirības izcēla Latvijas izlases stūrmanis.

Neraugoties uz grūto treniņu procesu, darbu apgrūtina arī spēlētāju traumas.

"Ja tam visam klāt nāk vēl arī savainojumu problēmas, kādas mums bija, tad ir ļoti sarežģīti kaut ko ievērojami mainīt īsā laika periodā. Taču pilnībā saprotu jūsu viedokli un jautājumus par šo. Tie ir loģiski," nevairoties no atbildības teica Slaviša. "Pirms nodevu atskaiti par jūnija spēlēm, pirms piedāvāju savu attīstības modeli nākotnei, tādi rezultāti, protams, tur nebija paredzēti. Šobrīd cīnāmies pret ļoti spēcīgiem pretiniekiem. Jebkura uzvara vai vismaz iegūts punkts šajā grupā mums būtu ievērojams panākums. Tāda ir realitāte."

Speciālists arī neslēpa, ka jau pēc spēles pirmajām minūtēm sapratis, ka nekas labs drīzumā nebūs gaidāms.

"Sākot spēli tā, kā mēs to šodien sākām… Ņemot vērā pretinieku kvalitātes, spēlējot viesos, kur mājiniekiem ir spēcīgs atbalsts, ielaidām agri vārtus. Tādā veidā tas nedrīkstēja notikt. Otra lieta - analizējot pretiniekus, vismaz desmit reizes spēlētājiem teicām neatstāt Zabitceru vienu, jo viņš var gūt vārtus, piespēlēt partneriem. Tad trešie vārti - "pendele". To es neredzēju. Ceturtie vārti - neveiksmīgs gadījums. Bumba atsitās pret vārtu stabu un pret Šteinbora papēdi. Piektie vārti bija kaut kas līdzīgs. Sestie - pēc, iespējams, pārkāpuma," par vārtu guvumiem izteicās galvenais treneris.

"Šajā līmenī tu tiec sodīts par katru niecīgāko kļūdu. Mums trūkst spēlētāju, kuri prot pieturēt bumbu, saspēlēties. Mēs tikai skrienam. Ar to ir par maz. Dažkārt ir jānosargā bumba, jāmēģina kaut kas izveidot pie pretinieku vārtiem, jāuztaisa pārkāpums tālāk no bīstamajām vietām, jāpiespiež pretinieks pārkāpt noteikumus… Mēs daudzās epizodēs kavējām," spēles ritējumu raksturoja Slaviša.

Valstsvienības treneris arī neslēpa, ka veikt sastāva izvēli bijis ļoti grūti.

"Tas bija diezgan sarežģīti, ja esam atklāti. Patiešām sarežģīti. Tāpēc, ka treniņnometnes sākumā mums bija nepatīkama situācija ar dažiem savainotiem spēlētājiem. Citus spēlētājus nepalaida klubi. Visi plāni, ko gatavojām divus mēnešus, bija jāpārkārto, jāmaina treniņu plāns," par grūtībām pirms spēles ar Austriju stāstīja Slaviša.

"Pirmsspēles dienā man bija daudz vielas pārdomām, izvēloties sastāvu. Bija jāmeklē, kurš var skriet, kurš var piespēlēt, kurš var piesegt. Galu galā izvēlējos šos spēlētājus," savu izvēli pamatoja speciālists. "Ja pretiniekos ir ne tikai tehniski, bet arī fiziski labāki spēlētāji, tad ir grūti tikt ar to galā. Taču daži no vārtiem, kādus šodien ielaidām… Tas vienkārši nav pieļaujams. Ne šajā līmenī."

Slaviša arī uzsvēra, ka spēlētājiem trūkst izpratnes, kā pareizi pozicionēt savu ķermeni laukumā, vai kurās zonās konkrētajās situācijās nevajadzētu piespēlēt. Tomēr šos un vairākus citus brāķus speciālists skaidroja ar pieredzes trūkumu, jo lielu lomu futbolā spēlējot prasme pieņemt lēmumus, nevis spēja demonstrēt individuālo tehniku.

Latvijas izlase šomēnes aizvadīs vēl vienu spēli - pirmdien "Daugavas" stadionā Rīgā pret Ziemeļmaķedoniju.

Oktobrī Latvija savā laukumā uzņems Poliju un viesosies pie Izraēlas, bet novembrī izbraukumā tiksies ar Slovēniju un mājās duelēsies ar Austriju.

Latvijas valstsvienība Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) rangā atrodas necilajā 134.vietā, Austrija ir 37.pozīcijā, bet Ziemeļmaķedonija ieņem 71.vietu.

Martā par Latvijas izlases galveno treneri tika apstiprināts serbu speciālists Stojanovičs. Decembra sākumā no izlases galvenā trenera amata nolēma atkāpties somu speciālists Miksu Pātelainens, kurš komandu vadīja vien kopš maija jeb mazāk nekā astoņus mēnešus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!