Foto: PantherMedia/Scanpix

Šveices varasiestādes izdevušas Urugvajai bēdīgi slavenajā korupcijas skandālā iesaistīto bijušo Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) viceprezidentu Euhenio Figeredo.

FIFA korupcijas skandālā kopumā apsūdzētas 16 pašreizējās un bijušās organizācijas amatpersonas. ASV varas iestādes uzsvērušas, ka šajā skandālā iesaistītās amatpersonas veikušas mahinācijas vairāku miljonu dolāru apjomā.

Patlaban 83 gadus vecais urugvajietis Figeredo nekavējoties stāsies tiesas priekšā par krāpšanu un naudas atmazgāšanu, medijiem norādīja prokurors Huans Gomess.

Bijušajam Dienvidamerikas Futbola konfederācijas (CONMEBOL) prezidentam draud no diviem līdz 15 gadiem ieslodzījumā.

ASV varasiestādes, kas vada izmeklēšanu, arī vēlas panākt Figeredo izdošanu, apsūdzot viņu vairāku miljonu dolāru kukuļņemšanā no sporta mārketinga uzņēmumiem. Pats Figeredo piekritis savai izdošanai Urugvajai, bet nevēlas tikt izdots ASV.

Tikmēr Šveices Tieslietu ministrija (FOJ) apstiprināja Figeredo izdošanu abām valstīm, bet pirms tam novembrī FOJ paziņoja, ka ASV pārziņā būs tas, vai viņš vispirms tiks izdots Urugvajai.

Figeredo no 1997. līdz 2006.gadam bija Urugvajas Futbola asociācijas (AUF) prezidents, bet aizpērn viņš kļuva par CONMEBOL prezidentu.

Zīmīgi, ka iepriekšēji trīs CONMEBOL prezidenti Figeredo, Huans Anhels Napoutu un Nikolass Leoss ir iesaistīti vērienīgajā FIFA korupcijas skandālā.

Kā zināms, nedēļas sākumā līdzšinējais FIFA prezidents Zeps Blaters un Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) prezidents Mišels Platinī saņēma astoņu gadu diskvalifikācijas no pasaules futbola.

Šādus sodus amatpersonas saņēmušas, jo šveicietis 2011.gadā pārskaitījis Platinī aptuveni 1,8 miljonus eiro par paveikto laikā no 1999. līdz 2002.gadam.

Blaters bijis FIFA prezidents kopš 1998.gada. Par spīti korupcijas skandāliem, viņš šogad maijā tika pārvēlēts prezidenta amatā, iesākot jau savu piekto termiņu. Tiesa, 2.jūnijā šveicietis negaidīti pavēstīja par atkāpšanos no amata.

Jauno prezidentu ievēlēs 26.februārī, kad norisināsies FIFA ārkārtas kongress. Uz amatu būs pieci pretendenti - Jordānijas princis Ali bin al Huseins, Āzijas Futbola konfederācijas (AFC) vadītājs Salmans bin Ebrahims al Halifs, bijušais FIFA ģenerālsekretāra vietnieks francūzis Žeroms Šampaņs, UEFA ģenerālsekretārs Džanni Infantīno, kā arī FIFA pretrasisma un pretdiskriminācijas organizāciju biedrs Tokijo Sehvali no Dienvidāfrikas Republikas.

Kādreizējā Francijas futbola zvaigzne Platinī UEFA prezidenta amatu ieņēma kopš 2007.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!