Foto: Optibet Virslīga

Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) ievērojami samazinājusi diskvalifikāciju bijušajam Latvijas izlases futbolistam, Jūrmalas "Spartaks" direktoram Edgaram Gauračam par saistību spēļu sarunāšanas lietā - no trim gadiem uz 15 mēnešiem, vēsta "Spartaks".

Vēl pagājušā gada oktobra beigās Eiropas Futbola federāciju apvienība (UEFA) par dalību spēļu rezultātu sarunāšanā diskvalificēja Gauraču uz desmit gadiem, taču bijušais Latvijas izlases futbolists lēmumu pārsūdzēja. UEFA apelāciju komiteja šo sūdzību apmierināja un samazināja sodu līdz trim gadiem.

Sākotnēji Gauračam bija apsūdzības spēļu rezultātu ietekmēšanā un neziņošanā par to ("active and passive match-fixing"), bet pēc tam apsūdzības mainītas un figurēja tikai neziņošana par spēļu rezultātu ietekmēšanas faktu ("passive match-fixing").

Tomēr Gauračs turpināja cīņu un iesniedza apelāciju CAS, kas trešdien nākusi klajā ar lēmumu trīs gadu diskvalifikāciju aizstāt ar 15 mēnešiem.

"CAS noraidīja apsūdzību par pārkāpuma neziņošanu un vēl vairāk samazināja diskvalifikāciju," paziņojumā akcentēja Jūrmalas klubs.

Sods stājās spēkā pērnā gada 19. oktobrī un tādējādi noslēgsies 2023. gada 19. janvārī.

Nav publiskas informācijas par Gaurača iespējamiem pārkāpumiem, oficiāli nav zināms, par ko sodīts bijušais futbolists. Iespējams, ka UEFA diskvalificējusi Gauraču saistībā ar UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas spēli starp tā laika Latvijas čempioni Jūrmalas "Spartaks" un Belgradas "Crvena Zvezda". UEFA un Latvijas tiesībsargājošās iestādes konstatējušas, ka bijis centiens ietekmēt šīs spēles rezultātu, un lieta nonākusi tiesā.

2018. gada 11. jūlijā Latvijas un Serbijas čempioni tikās "Skonto" stadionā. 2000 līdzjutēju klātbūtnē "Spartaks" un "Crvena Zvezda" nospēlēja bez vārtu guvumiem, bet atbildes spēlē 17. jūlijā Belgradas komanda iepriecināja stadionā esošos 24 000 līdzjutēju, uzvarot ar 2:0 un iekļūstot nākamajā kārtā. "Spartaks" abus vārtus zaudēja mača izskaņā – 78. un 81. minūtē.

Tieši šī spēle tiek uzskatīta par aizdomīgu un tiesa šobrīd skata lietu saistībā ar iespējamo šīs spēles rezultāta ietekmēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!