Foto: Reuters/Scanpix

Pēc trešdien Ēģiptē futbola spēlē notikušās traģēdijas, kurā gāja bojā vismaz 74 cilvēki, portāls "Delfi" sniedz uzziņu par 10 traģiskākajiem sporta notikumiem sacensību arēnās.

Traģiskie notikumi sarindoti pēc oficiālās informācijas par bojā gājušo skaita

590 cilvēki bojā gāja1918.gada 26.februārī Honkongā zirgu sacensībās "Happy Valley Racecourse". Sagāžoties pagaidu tribīnei, sacensību vietā izcēlās liels ugunsgrēks.

328 cilvēki gāja bojā 1964.gada 24.maijā Limā futbola spēlē starp Peru un Argentīnu, kas bija izšķirošā cīņa par tikšanu uz olimpiskajām spēlēm. Pēdējās minūtēs tiesnesis neieskaitīja Peru gūtos vārtus, kas sadusmoja līdzjutējus. Policija nekārtības centās ierobežot ar asaru gāzi, bet vairākas no pārpildītā stadiona izejām bija bloķētas pēc stadiona administrācijas rīkojuma. Panikā un drūzmā līdz nāvei tika sabradāti vismaz 328 cilvēki.

Aptuveni 200 cilvēki guva nāvējošas traumas 1980.gada 20.janvārī, kad Kolumbijā vēršu cīņu arēnā sagāzās koka tribīnes.

96 cilvēki gāja bojā Anglijā, Šēfildā, Hilsboro stadionā. 1989.gada 15.aprīlī spēle starp "Sheffield Wednesday" un "Liverpool" tika pārtraukta jau pēc nospēlētām sešām minūtēm, jo sākās līdzjutēju nekārtības. No dažādiem savainojumiem bojā gāja 96 cilvēki, bet vēl 766 guva ievainojumus.

Vairāk nekā 80 cilvēki gāja bojā 1955.gadā leģendārajās Lemānas 24 stundu sacīkstēs. Pjēra Levēga vadītā auto avārijā tribīnēs ielidoja daudzas automašīnas detaļas. Bojā gāja gan pats pilots, gan 83 skatītāji. Joprojām tas ir traģiskākais notikums autosporta vēsturē.

84 līdzjutēji gāja bojā un vēl 150 guva ievainojumus 1996.gada 16.oktobrī Gvatemalā, kad pirms FIFA Pasaules kausa kvalifikācijas spēles starp Gvatemalu un Kostariku tribīnēs izcēlās haoss.

Vismaz 74 cilvēki gāja bojā 2012.gada 1.februārī Ēģiptē nekārtībās pēc futbola spēles.

71 futbola līdzjutējs Argentīnā gāja bojā 1968.gada 23.jūnijā, kad spēlē starp Buenosairesas klubiem "Boca Juniors" un "River Plate" stadionā sabruka tribīnes pie 12.ejas. Vidējais bojā gājušo vecums bija 19 gadi.

Vismaz 67 cilvēki gāja bojā lielākajā PSRS futbola līdzjutēju traģēdijā slavenajā Lužņiku stadionā. 1982.gada 20.oktobrī UEFA kausa spēlē starp Maskavas "Spartak" un "HFC Harlem" no Nīderlandes vienīgajā atvērtajā tribīņu sektorā sākās līdzjutēju drūzma, kā rezultātā līdz nāvei tika saspiesti un sabradāti 67 cilvēki (pēc PSRS varas iestāžu tā laika sniegtās informācijas). Tomēr neoficiāli tiek lēsts, ka bojā gāja vismaz 340 cilvēki.

66 cilvēki gāja bojā tā saucamajā Aibroksas stadiona otrajā traģēdijā. Līdzīgi kā Lužņiku traģēdijā, arī Aibroksas otrajā traģēdijā 1971.gada 2.janvārī iemesls bija cilvēku drūzmēšanās un panika, ko izsauca futbola spēlē pēdējā minūtē gūtie vārti. Līdzjutēji, kas bija jau devušies prom, pēc gūtajiem vārtiem centās atgriezties tribīnēs, no kuras jau prom devās citi līdzjutēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!