Foto: DELFI

Latvijas futbola izlase galvenā trenera Mariana Pahara debijas mačā trešdien Tallinā nospēlēja neizšķirti 1:1 (0:0) ar Igauniju.

Latvijas izlase kopš pirmā puslaika beigām cīnījās vairākumā, tomēr pirmā nokļuva iedzinējos, kad 68.minūtē rezultatīvs bija Dmitrijs Kruglovs. Tomēr pāris minūtes vēlāk izlīdzinājumu panāca Artūrs Zjuzins, kuram tas bija pirmais precīzais sitiens valstsvienībā.

Spēle iesākās mierīgi, tomēr turpinājumā arvien vairāk iniciatīvu pārņēma Latvijas izlase, kas pirmo bīstamo momentu izveidoja 12.minūtē, kad pēc Zjuzina piespēles Artjoma Rudņeva sitienu ne bez pūlēm atvairīja mājinieku vārtsargs Sergejs Pareiko. Pēc 17 spēlētām minūtēm gan Igaunijai izdevās ļoti bīstams pretuzbrukums, kad pēc Sīma Lutsa sitiena bumba lidoja vien pavisam nedaudz garām Andra Vaņina sargātajiem vārtiem.

Tomēr kopumā cīņa ritēja Igaunijas laukuma pusē un 32.minūtē Latvija izveidoja bīstamāko momentu - pēc soda sitiena Rudņevs ar galvu bumbu atspēlēja Naurim Bulvītim, kurš no pašas vārtu priekšas to tomēr aizsita nedaudz garām. Svarīgs pavērsiens notika pašās pirmā puslaika beigās, kad īsā laika sprīdī divās epizodēs ļoti asi pret Ritvaru Ruginu nospēlēja Igaunijas izlases spēlētājs Aleksandrs Dmitrijevs un atstāja savu komandu mazākumā. Tomēr rezultāts pirmajā puslaikā tā arī netika atklāts.

Otrajā puslaikā, spēlējot vairākumā, Latvijai bija samērā liels pārsvars bumbas kontrolē, tomēr ļoti bīstamus momentus viesu futbolisti izveidot nespēja. To arī puslaika vidū izmantoja Igaunijas izlase, kad 68.minūtē pretuzbrukumā Konstantīns Vasiļjevs ļoti veiksmīgi iespēlēja Dmitrijam Kruglovam, kurš bija sekmīgākais vārtu priekšā

Tomēr 74.minūtē Latvijas izlase panāca izlīdzinājumu - pēc Denisa Rakela piespēles ar skaistu sitienu no soda laukuma robežas rezultatīvs bija Zjuzins, kurš savā astotajā spēlē valstsvienībā guva pirmos vārtus. Spēles beigu daļā Latvijas izlase sāka spēlēt arvien paviršāk un vairākus bīstamus uzbrukumus spēja izveidot Igaunijas izlase, bet jau kompensācijas laikā ļoti bīstamu sitienu veica Vitālijs Maksimenko, tomēr rezultāts vairs nemainījās.

Jau vēstīts, ka Pahars Latvijas izlasi pārņēma jūlija vidū no atlūgumu iesniegušā Aleksandra Starkova.

Uz šo spēli valstsvienības rindās bija izsaukti trīs vārtsargi, septiņi aizsargi, astoņi pussargi un četri uzbrucēji.

Pēc ilga pārtraukuma uz izlasi bija izsaukts 38 gadus vecais vārtsargs Aleksandrs Koliņko, kuram aiz muguras valstsvienībā ir 86 spēles. Pēdējos gados neapšaubāms izlases pirmais numurs ir Andris Vaņins, taču Pahars uzskata, ka valstsvienības pamatvārtsargam nepieciešama lielāka konkurence.

Tāpat pēc ilga pārtraukuma kandidātu sarakstā atgriezās 34 gadus vecais pussargs Juris Laizāns, kurš valstsvienībā aizvadījis 108 mačus. Tomēr neviens no viņiem šajā mačā laukumā neizgāja.

No kandidātu sarakstā iekļautajiem spēlētājiem bez spēļu prakses izlasē pirms šī mača bija vārtsargs Germans Māliņš, aizsargs Vitālijs Jagodinskis un aizsargs Renārs Rode, kuri arī debiju nepiedzīvoja. Savukārt vēl pieci kandidāti - aizsargi Vitālijs Maksimenko un Vladislavs Gabovs, pussargs Andrejs Kovaļovs, kā arī uzbrucēji Deniss Rakels un Valērijs Šabala - valstsvienībā bija aizvadījuši trīs vai mazāk spēles.

Savukārt ārpus kandidātu saraksta šoreiz palika aizsargi Deniss Ivanovs, Oskars Kļava un Pāvels Mihadjuks, pussargi Aleksejs Višņakovs un Oļegs Laizāns, kā arī uzbrucējs Edgars Gauračs.

Izlasei šajā mačā nepalīdzēja arī pašlaik savainotais pussargs Aleksandrs Cauņa.

Latvijas futbola izlase Igaunijai nav zaudējusi kopš 2005.gada, kad Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra ietvaros Tallinā mājinieki bija pārāki ar rezultātu 2:1. Kopš tā laika aizvadītas arī divas spēles Baltijas kausa ietvaros, Latvijai svinot vienu uzvaru, bet reizi cīnoties neizšķirti.

Pēc šī mača Latvijas izlase septembra sākumā aizvadīs divas 2014.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēles, savā laukumā uzņemot Lietuvu un izbraukumā spēkojoties ar Grieķiju.

Latvijas futbola izlases sākumsastāvs mačā ar Igauniju: Andris Vaņins, Vitālijs Maksimenko, Nauris Bulvītis, Kaspars Gorkšs, Vladislavs Gabovs, Artūrs Zjuzins, Artis Lazdiņš, Ritvars Rugins, Alans Sineļņikovs, Valērijs Šabala, Artjoms Rudņevs.

Otrajā puslaikā uz maiņu laukumā devās: Māris Verpakovskis, Andrejs Kovaļovs, Deniss Rakels, Aleksandrs Fertovs, Vladimirs Kamešs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!