Trīs futbolisti no pirmajā līgā uzvarējušās komandas "Lokomotiv Daugavpils" vērsušies Latvijas Futbola federācijā (LFF) saistībā ar Latgales kluba nenomaksātajiem parādiem, vēsta LTV raidījums "Sporta studija".

"Lokomotiv Daugava" saraustītajā pagājušajā sezonā uzvarēja pirmās līgas turnīrā, iegūstot tiesības spēlēt Latvijas virslīgā. Latgales komanda pieteikusies dalībai turnīrā, bet savu mājvietu nolēmusi mainīt, pārceļoties uz Jūrmalu. "Lokomotiv Daugava", iespējams, nākamajā sezonā būs cits nosaukums - "Noa Jūrmala", par ko jau rakstīja portāls "Delfi". Biedrības "Lokomotiv Daugavpils" valdes locekļi ir Aleksandrs Jakubovskis un Žanis Zubovs.

Pagājušās nedēļas nogalē bijušais "Lokomotiv Daugavpils" futbolists Verners Zalaks sociālajos tīklos publicēja ierakstu, ka klubs nav norēķinājies ar vairākiem futbolistiem, konkrēti nevienu neminot. Tāpat izskanējusi informācija, ka Daugavpils klubs ir parādā viesnīcai, kurā mitinājušies futbolisti. Publiski zināms, ka klubam ir vairāk nekā 10 000 eiro liels nodokļu parāds.

"Sporta studija" vēsta, ka sešiem futbolistiem bijuši profesionālie līgumi ar "Lokomotiv Daugavpils", bet LFF vērsušies trīs no viņiem. LFF publiski pieejamā informācija liecina, ka profesionālie līgumi bijuši trim futbolistiem – Dmitrijam Klimaševičam, Alanam Siņeļņikovam un Artim Jaudzemam. Amatieru līgumi bijuši arī vairākiem leģionāriem no Krievijas.

"Visiem ir izmaksāts. Uz doto brīdi, visiem ir samaksāts. Decembrī bija neliels parāds Alanam Siņeļņikovam, bet viņam ir samaksāts," apgalvo Jakubovskis.

Viņa teikto apstrīd Jaudzems. "Noteikti nav izpildītas saistības. Neesmu runājis ar viņu kopš oktobra, kad sezona beidzās priekšlaicīgi pandēmijas dēļ. Kopš tā brīža viņš neatbild uz zvaniem un īzsiņām. Cik zinu, parādstaistības arī ar citiem nav nokārtotas."

Kā skaidro LFF pārstāvis Artūrs Saļņikovs, pēc saņemtajām futbolistu sūdzībām tiks prasīti skaidrojumi no "Lokomotiv Daugavpils", lai viestu skaidrību šajā jautājumā. "Ja tiks konstatēts, ka ir parāds, tad tas tiek ņemts vērā licencēšanas procesā. Ja pat lēmums (par parādiem) būs pēc licences izsniegšanas, tas nenozīmē, ka klubam nevajag pildīt saistības. Licencēšana tiek vērtēta visu kalendāro gadu."

Visticamāk, viens no tiem, kas iesnieguši sūdzību LFF, ir Jaudzems. Viņš neslēpj, ka ir vērsies Latvijas Futbola arodbiedrībā (LaFA), kas viņam palīdz strīda risināšanā. "Gribu saņemt summu, par ko vienojāmies. Esmu iesniedzis dokumentus un lieta virzās."

Zalakam, kurš problēmu aktualizēja sociālajos tīklos, ar komandu bija noslēgts amatiera līgums, bet arī tajā iekļautie nosacījumi neesot nav izpildīti. Jakubovskis norāda, ka Zalakam piedāvāts profesionāls līgums, bet pats futbolists atteicies, jo gribējis spēlēt virslīgā. Jakubovskis bilst, ka Zalaks gribējis izmantot "Lokomotiv Daugavpils" kā platformu, lai tiktu kādā virslīgas klubā.

Jakubovskis intervijā apliecinājis, ka attiecībā pret amatieriem izpildītas visas saistības par tiem mēnešiem, kad notikušas sacensības. "Novembrī, decembrī futbola nebija. Profesionālais līgums nebija. Visiem, kuriem bija amatieru līgumi, tika pateikts – ir futbols, ir kaut kāda nauda. Ir investors, ir nauda, tad kopā dalāmies. Ja gribat visu gadu saņemt, tad bija jāparaksta profesionāls līgums. Tas tad tiktu iesniegts VID, iesniegts LFF, federācija varētu aizstāvēt tad futbolistu intereses. Mēs paši arī būtu apmierināti, jo varētu sadarboties ar futbolistiem līdz gada beigām vai uz 2-3 gadiem. Visi apmierināti, viss kārtībā (šādā variantā)."

Jaudzems un Zalaks bilst, ka problēmas bijušas visas sezonas gaitā. Zalaks atzinīgus vārdus velta viesnīcas īpašniekam, kuram bijušas visas tiesības futbolistus padzīt, jo nebija nokārtotas saistības. Problēmas bijušas ar ēšanu, trenažieru zālēm, bilst Jaudzems.

"Negribu teikt, cik ir man parādā, bet summas ir nozīmīgas. Ar tām summām var nodrošināt sev dzīvi, bet tagad sanāk, ka jāpievelk jostiņa. Tādu cilvēku kā Jakubovskis dēļ. Visu laiku tikai sola, ka būs, būs, būs. Viņš vēl teica, ka ir "čelovek slova" (cilvēks, kurš pilda savus solījumus) un visu izpildīs, bet solījumi nav izpildīti," sūdzas Jaudzems. "Sezonas laikā viņš varēja neatbildēt ilgi, neapmeklēt spēles. Tu pat nezini, kur viņš ir. Tad, kad atkal satiekam, tad izliekas, ka nekas nav bijis, nekomunicē. Daudz sarežģījumu bija sezonas laikā. Mūsu uzdevums bija uzvarēt pirmo līgu, to mēs izdarījām. Kur ir viņa (izpildītais) uzdevums? Viņš to nav izpildījis attiecībā pret mums."

Visu potenciālu virslīgas klubu iesniegto juridisko dokumentu pārbaude noslēdzās 15. janvārī. Šonedēļ klubiem bija jāiesniedz dokumentācija vēl vairāku kritēriju izpildei – finanšu, sporta, infrastruktūras, kā arī personāla un administratīvo. Šo kritēriju izvērtēšana risināsies līdz janvāra beigām, bet pirmais lēmums par licences piešķiršanu vai nepiešķiršanu būs 3. februārī. Pēc tam klubi drīkstēs apstrīdēt LFF lēmumus par licenču piešķiršanu vai nepiešķiršanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!