Pirmās līgas futbolā čempione "Tukums 2000"/TSS jau šobrīd veic priekšdarbus, lai nākamajā sezonā spēlētu virslīgā, atklāja kluba prezidents Verners Akimovs.

"Tukums 2000"/TSS futbolisti sestdien nodrošināja uzvaru "Komanda.lv" pirmajā līgā, tādējādi pirmo reizi kluba vēsturē izcīnot ceļazīmi uz Latvijas futbola virslīgu.

"Šajā sestdienā būs pirmā mājas spēle čempionu statusā. Bijām palūguši federācijai, lai apbalvošana notiek mājas spēlē. Mēģināsim pagarināt emociju vilni ilgāk, lai arī vietējā publika to izbauda. Pilsētai un komandai tas ir vēsturisks sasniegums. Tagad koncentrējamies uz visu, lai nākamajā sezonā spēlētu virslīgā. Jārisina gan juridiski, gan finansiāli, gan arī personāla jautājumi," stāstīja Akimovs.

Stadionos, kuros Tukuma klubs varētu aizvadīt virslīgas mačus, jānovērš vairākas infrastruktūras problēmas.

"Tas viss ir procesā. Pērn sezonas vidū pirmo trīs vietu ieguvējām bija pirmspārbaude, tāpēc varējām jau tad uzņemt informāciju par nepieciešamajām prasībām. Gribu pateikt paldies arī Tukuma pašvaldībai par palīdzību. Pašlaik ir sarunas, ka varētu tikt izstrādāts trīs gadu attīstības plāns, balstoties uz kuru, soli pa solim varētu sakārtot visas problēmas. Ļoti ceru, ka pašvaldība un federācija nāks pretī. Manuprāt, virslīga tikai būtu ieguvēja, ja tajā būs komanda no Tukuma," klāstīja kluba prezidents.

Tukumniekus virslīgā ieveda treneris Jurģis Kalns, kuram ir "A-UEFA" licence. Lai gan virslīgas komandas vadīšanai nepieciešama "PRO-UEFA" licence, tomēr noteikumi paredz, ka Kalns ar savu licenci drīkstētu būt Tukuma vienības galvenais treneris, jo tieši viņa vadībā tā iekļuva augstākajā līgā.

"Treneris ir paveicis ļoti lielu darbu, pašlaik nekādus lēmumus par maiņu neesam pieņēmuši. Skatāmies nākotnē uz to, ka Jurģis varētu vadīt komandu. Lai būtu tuvāk profesionālajam līmenim, jau tagad skatāmies un meklējam papildinājumus treneru korpusā. Jābūt pastāvīgam fiziskās sagatavotības trenerim, vārtsargu trenerim, otrajam un trešajam trenerim, kā arī fizioterapeitam un sporta ārstam. Papildinājumi būs, bet kaut kas konkrētāks būs tuvāk nākamajai sezonai. Mēs gribam spēlēt virslīgā un centīsimies tur nokļūt," uzsvēra Akimovs.

Lielu artavu Tukuma vienības panākumos devuši ārvalstu futbolisti Šuma Nagamacu, Terenss Muimbā un Lulū Pamā, kuri kopā guvuši 52 no 95 komandas vārtiem. Par sastāva aprisēm nākamajai sezonai šobrīd vēl pāragri runāt, taču vēl neviens virslīgas klubs "Tukums 2000"/TSS leģionārus nav pārvilinājis.

"Neliela interese bija brīdī, kad bija vaļā transfēru logi. Iespējams, varbūt kādas sarunas notiek, bet pie mums neviens virslīgas klubs sezonas beigās nav vērsies," teica Akimovs.

Jau vēstīts, ka Latvijas Futbola federācijas (LFF) valde lēmusi, ka no 2020. gada sezonas virslīgā klubs laukumā vienlaicīgi varēs sūtīt astoņus ārvalstu futbolistus. Tiesa, šis jautājums būs uz balsošanu nākamajā nedēļā gaidāmajā kongresā.

Starp "pret" balsojušajiem LFF valdes locekļiem bija arī Sergejs Kovaļovs, kurš vienlaikus strādā "Tukums 2000"/TSS valdē un ir arī treneris.

"Jau šobrīd ir LFF lēmums, ka ar katru gadu nāk klāt pa vienam leģionāram. Taču viss vēl nav izdiskutēts līdz galam. Šobrīd mēs esam pret šāda veida modeli," teica Akimovs.

Tukuma klubs dibināts 2000. gadā un, tā pirmsākumos tika trenētas tikai meiteņu un zēnu jauniešu komandas, bet 2007. gadā tika izveidota arī vīru komandu, kura līdz šim startēja pirmajā līgā.

"Tukums 2000" paspārnē ir izauguši tādi futbolisti kā Kristaps Blanks, Jevgeņijs Kosmačovs, Ritvars Rugins, Vitālijs Smirnovs, Edijs Joksts un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!