Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas Futbola federācija (LFF) ir skaidri paudusi, ka vēlas apkarot spēļu sarunāšanas problēmu un ir ļoti labs piemērs citām Eiropas valstīm, piektdien izteicās Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) atbildīgais pārstāvis Urss Klusers.

Kā zināms, pēc pērn notikušajām Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta komandas Daugavpils "Daugava" UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas spēlēm ar Zviedrijas vienību "Elfsborg" sākta izmeklēšana, kuras gaitā trešdien tika aizturēti tās galvenais treneris Ivans Tabanovs no Moldovas, kā arī vienības futbolisti Aleksandrs Vlasovs un Jevgeņijs Kosmačovs.

"Šo lietu esam izmeklējuši gada garumā, tomēr daudzas no mūsu darbībām un pašu rīcībā esošo informāciju ir nācies noklusēt, lai potenciāli nesabojātu izmeklēšanas rezultātu. Tas attiecas arī uz Oļega Gavrilova darbībām," izteicās Klusers. "Zinām, ka viņš kā diskvalificēta persona bija klātesošs gan virslīgas čempionāta, gan UEFA līmeņa mačos, no tribīnēm izkliedzot kaut kādas pavēles. Par to visu esam bijuši informēti, tomēr nekādas darbības neveicām, jo vēlējāmies pasargāt izmeklēšanu."

Kopā šajā lietā ir astoņi aizturētie. Pēc neoficiālas informācijas, starp aizturētajiem ir arī uz mūžu no Latvijas futbola diskvalificētais bijušais Daugavpils kluba "Dinaburg" prezidents Oļegs Gavrilovs, kuram vienīgajam piektdien kā drošības līdzeklis piemērots arests.

"Gavrilova iespējamajās ar futbolu saistītajās darbībās UEFA būtu iejaukusies vien tad, ja šāda izmeklēšana nenoritētu," izteicās Klusers.

Gavrilovs bija kluba Daugavpils "Dinaburg" prezidents un 2009.gadā tika uz mūžu diskvalificēts no Latvijas futbola. Vēlāk "Dinaburg" apvienojās ar "Daugavu", un Gavrilovs joprojām bija sastopams teju katrā "Daugavas" spēlē.

"Kopumā valstu futbola federāciju bažas par spēļu sarunāšanas problēmu aug un to darbības ir pareizajā virzienā. LFF ir bijusi ļoti aktīva un skaidri paudusi, ka no sirds vēlas problēmu apkarot," Klusers slavēja Latvijas pusi. "LFF ir bijis ļoti labs piemērs citiem, jo tieši tās aktivitāšu dēļ šeit esam."

"Ir grūti ar pirkstu norādīt, kurās Eiropas valstīs futbola spēļu sarunāšanas problēma ir vislielākā. Vairums futbola spēļu nav sarunātas, un tas visiem ir jāsaprot, jo skaļi jau tiek runāts tikai par sliktajiem piemēriem. Mūsu monitorēšanas sistēma rāda, ka lielajā vairumā spēļu viss ir kārtībā," stāstīja UEFA pārstāvis. "Tomēr ir zināmi reģioni, kur pastāv problēmas, un ar tām cīnāmies, veicot dažādas preventīvās darbības un rosinot publisko apziņu par šādas lietas pastāvēšanu, kā arī pierādījumu gadījumā sadarbojoties ar varas orgāniem."

"Ja Daugavpils "Daugava" šīs sezonas izskaņā nopelnīs ceļazīmi uz nākamās sezonas Eiropas kausu turnīriem, par tās pielaidi Eirokausiem lems UEFA Disciplinārlietu komiteja. Mans personīgais viedoklis ir, ka klubam nevajadzētu atļaut spēlēt šādās sacensībās," stāstīja Klusers.

"Kā UEFA nevaram prognozēt, vai šī lieta rezultēsies ar reāliem cietumsodiem vainīgajām personām. Tas būs Latvijas varas iestāžu ziņā. No mūsu puses mēs veiksim savu disciplināro izmeklēšanu, kad mums būs pielaide visiem šīs izmeklēšanas materiāliem," izteicās UEFA pārstāvis. "Cik noprotam, šajā gadījumā ir gaidāmas nopietnas sankcijas. Pagātnē ir bijuši gadījumi, kad līdzīgas lietas ir nonākušas tik tālu kā šī, un toreiz klubs patiesi saņēma mūža diskvalifikāciju, un arī spēlētāji uz mūžu tika atstādināti no dalības futbolā."

Kā ziņots, šajā lietā izmeklēšana ir tikai par vienu klubu, tomēr paralēli notiek vēl vienas lietas izmeklēšana, kur iesaistīti arī vēl citi futbola klubi.

Nākamo Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta spēli "Daugavas" komandai paredzēts aizvadīt svētdien, kad gaidāms pilsētas derbijs pret "Daugavpili". "Daugava", kas ir 2012.gada Latvijas čempione, patlaban turpina saspringtu cīņu par čempionāta godalgām.

Šajā mačā Daugavpils vienībai nevarēs palīdzēt ne galvenais treneris Tabanovs, ne divi futbolisti, kas bija aizturēti, jo viņiem kā drošības līdzeklis piemērots aizliegums nodarboties ar profesionālo darbību.

Vēl pirms diviem gadiem autoritatīvās "Sportradar" kompānijas veiktajā pētījumā Latvijas futbola čempionāts tika ierindots Eiropas korumpētāko līgu pirmajā desmitniekā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!