Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Skarbus izteikumus par 12 klubu plāniem veidot Eiropas Superlīgu futbolā paudis Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) prezidents Aleksandrs Čeferins, kurš sola, ka šajā čempionātā spēlējošajiem futbolistiem tiks liegta dalība savās valstsvienībās, ziņo medijs BBC.

Ziņots, ka "AC Milan", Londonas "Arsenal", Madrides "Atletico", Londonas "Chelsea", "Barcelona", Milānas "Inter", Turīnas "Juventus", "Liverpool", Mančestras klubi "United" un "City", Totenhemas "Hotspur", kā arī Madrides "Real" vienojušies par ideju izveidot daļēji slēgtu Eiropas futbola čempionātu, kurš tiktu saukts par Superlīgu.

UEFA prezidents Aleksandrs Čeferins paspējis pirmdien to nodēvēt par apkaunojošu plānu un "spļāvienu sejā futbola cienītājiem".

"Mēs visi esam vienoti pret šo absurdo projektu," izteicās organizācijas vadītājs. "Nevaru vairāk uzsvērt, cik ļoti visi vienojušies pret šiem apkaunošajiem, sev labumu radošiem piedāvājumiem, kurus galvenokārt motivē alkatība. Tas ir cinisks plāns, kas ir pretrunā futbola principiem."

Superlīga paredz spēles aizvadīt darba dienu laikā, bet brīvdienās turpināt dalību nacionālajos čempionātos. Starptautiskā futbola federāciju asociācija (FIFA) svētdien jau izteica savu vilšanos par šādu plānu, rosinot veidot mierīgu dialogu starp abām pusēm.

Tiesa, FIFA pārstāvji jau pauda, ka šādu čempionātu tā neatzītu un varētu neļaut iesaistītajiem futbolistiem piedalīties Pasaules kausā. Šādu domu pirmdien vēl stingrāk uzsvēris Čeferins.

"Spēlētājiem, kuri varētu spēlēt šajās slēgtās līgas komandās, tiks aizliegts piedalīties Pasaules kausā un Eiropas čempionātā," atzina UEFA prezidents, kurš solīja to paveikt "tikvien drīz, cik iespējams". "Mēs ar savu juridisko komandu apspriežamies par situāciju, bet piespriedīsim visas iespējamās sankcijas un par tām informēsim," solīja Čeferins.

Ziņots, ka Superlīgas pirmā sezona plānota 2023./24. gadā, un turnīra budžets varētu būt ap 3,5 miljardiem eiro.

Pagaidām tiek ziņots, ka turnīrā varētu piedalīties 20 komandas, no kurām 15 vienības startēs ar pastāvīgu licenci. Eiropas Superlīgas idejas attīstītāji cenšas pierunāt arī Minhenes "Bayern", Dortmundes "Borussia" un Parīzes "Saint-Germain", raksta "nytimes.com". Pagaidām šīs komandas atteikušās no pašreizējās kārtības pamešanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!