Foto: F64

Ja līdz mēneša beigām nebūs atrisināts jautājums par jauna stadiona celtniecību Latvijas futbola izlases vajadzībām, UEFA varētu liegt valstsvienībai aizvadīt spēles savā laukumā no 2017.gada, sarunā ar portālu "Delfi" teica Rīgas Domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs.

Latvijas Futbola federācija (LFF) pagaidām savu viedokli portālam "Delfi" nesniedza.

Kā zināms, Latvijas Futbola federācija (LFF) vairākus gadus risina jautājumu par jauna stadiona būvēšanu, taču nesekmīgi. Viens no reālākajiem projektiem bija jauns stadions Kr.Barona ielā bijušā LU stadiona vietā. Šī vieta ir RD īpašums, bet galvaspilsētas pašvaldība pirms diviem gadiem nolēma to bez maksas iznomāt LFF, ja futbola vadība tur reāli veic darbus un būvē stadionu. Tomēr šogad, kad LFF tur vēl nebija sākusi būvniecību, RD lauza līgumu par stadiona nodošanu LFF rīcībā.

"Šis īpašums joprojām ir RD īpašumā, nekam nav atdots vai iedots. Līguma ietvaros pagaidām tas bez atlīdzības ir nodots Rīgas Futbola skolai, bet lietotājs ir Rīgas pilsēta," skaidro Burovs. "Pirms vairākiem gadiem izstrādājām shēmu un nodevām šo stadionu sabiedriskā labuma organizācijai - LFF - lietošanā bez atlīdzības uz 10 gadiem. Prasījām no federācijas rekonstruēt stadionu, bet viss, kas būs uz šī zemes īpašuma, būs reģistrēts uz RD vārda."

Kā skaidroja Burovs, sabiedriskā labuma organizācijas īpašumu lietošanā drīkst saņemt maksimāli tikai uz 10 gadiem, jo uz tiem attiecas īpaši atviegloti nosacījumi, piemēram, ievērojamas nodokļu atlaides. Pēc Burova teiktā, tas joprojām drīzāk ir kā tāds nodomu protokols un stadionu iespējams nodot LFF rīcībā, kad būs uzlikti "visi zīmogi uz projektiem" un saņemtas visas atļaujas, tajā skaitā arī finansiālās garantijas.

Burovs uzsvēra, ka izstrādāto shēmu akceptējušas arī UEFA un FIFA, ar kurām bijušas pārrunas. "UEFA vispār bija pārsteigti, jo laikam biju pirmais pašvaldības pārstāvis, kurš runājis par stadiona celtniecību ar šo organizāciju."

"Diemžēl, LFF termiņos neiekļāvās. Vēlāk vēl saņēmām informāciju, ka daži no LFF šajā objektā saskata komercdarbību. Tādā gadījumā tas nav sabiedriskais objekts, jo nedrīkst būt, ka organizācija, kas gūst sabiedrisko labumu, veic komercdarbību. Tad ir jāmaina statuss, jābūt publiskam konkursam, piedāvājumam, utt. Bet RD neplāno, ka tur varētu būt kāds komercobjekts," saka Burovs. "Mums bija arī sarunas ar LFF ģenerālsekretāru Jāni Mežecki, kurš informēja par UEFA pozīciju: ja līdz mēneša beigām nebūs garantijas par jauna stadiona celtniecību, tad Latvijas izlasei no 2017.gada liegs spēlēt mājas spēles Latvijā."

Burovs uzsvēra, ka RD ir gatava atgriezties pie iepriekšējiem LFF projektiem, ja būs UEFA atbalsta garantijas un visas garantijas par finansiālo atbalstu, kā arī projekta uzraudzīšana no RD puses. "Šis ir vienīgais atlikušais variants, jo visi citi varianti (piemēram, Dreiliņi, utt.) ir demagoģija un tos nav iespējams realizēt divos gados, ja vēl tagad nav uzsākts darbs pie tiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!