Foto: AFP/Scanpix
Vācijas futbola valstsvienība piektdien kļuva par pirmo komandu, kas pārvarējusi 2012.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas sacensības.

A apakšgrupas spēlē Vācija ar rezultātu 6:2 (3:1) pārliecinoši pieveica Austrijas valstsvienību, izcīnot astoto uzvaru astoņos aizvadītajos mačos.

Šajā cīņā uzvarētājiem ar diviem precīziem sitieniem izcēlās Mesuts Ezils, bet pa vieniem vārtiem guva Miroslavs Kloze, Lukašs Podoļskis, Andrē Širle un Mario Gēce.

Savukārt austriešiem ar vārtu guvumiem izcēlās Marko Arnautovičs un Martins Harniks.

Vēl šajā grupā Azerbaidžāna savā laukumā nospēlēja neizšķirti 1:1 (0:0) ar Beļģiju, bet Turcija, pateicoties Arda Turana precīzam sitienam kompensācijas laika sestajā minūtē, izrāva uzvaru 2:1 (1:0) pār Kazahstānu.

Šajā apakšgrupā tagad Vācijas izlases kontā ir 24 punkti astoņās spēlēs, bet tai ar 13 punktiem septiņos mačos seko Turcija. Savukārt trešā ar 12 punktiem astoņās cīņās ir Beļģijas valstsvienība.

B grupā piektdien Armēnija izbraukumā ar 3:0 (1:0) pieveica Andoru, Īrija savā laukumā nospēlēja neizšķirti 0:0 (0:0) ar Slovākiju, bet Krievija ar 1:0 (1:0) pieveica Maķedoniju.

Krievijas izlasē vienīgos vārtus 41.minūtē guva Igors Semšovs.

Šajā grupā pēc septiņām kārtām Krievijas kontā ir 16 punkti, bet tai ar 14 punktiem seko Īrijas un Slovākijas valstsvienības.

C grupā negaidīti smagu uzvaru izcīnīja Itālija, kas izbraukumā tikai ar 1:0 (1:0) pārspēja Farēru salas. Vienīgos vārtus mača 11.minūtē guva Antonio Kasāno.

Tāpat pie panākuma izbraukumā tika Igaunijas valstsvienība, kas ar 2:1 (1:0) pārspēja Slovēniju. Uzvaras vārtus 81.minūtē guva Ats Purje.

Savukārt Serbija, pateicoties Marko Panteliča vārtu guvumam, ar 1:0 (0:0) izbraukumā pieveica Ziemeļīrijas valstsvienību.

Grupas kopvērtējumā ļoti pārliecinošā līderpozīcijā ar 19 punktiem septiņās spēlēs seko Itālijas izlase, bet tai ar 11 punktiem seko Slovēnija un Serbija, kas aizvadījušas attiecīgi astoņas un septiņas spēles. Tikmēr izredzes uz otro vietu grupā saglabā arī Igaunija, kas tikusi pie desmit punktiem astoņos mačos.

Arī D grupā panākumus izcīnīja izbraukumā spēlējušās komandas - Francija ar 2:1 (2:0) pārspēja Albāniju, Bosnija un Hercegovina ar 2:0 (2:0) pieveica Baltkrieviju, bet Rumānija ar 2:0 (2:0) pārspēja Luksemburgu.

Kopvērtējumā Francijas kontā ir 16 punkti septiņās spēlēs, tai ar 13 punktiem seko bosnieši, bet trešo vietu ar 12 punktiem astoņās spēlēs ieņem Baltkrievija.

Iespaidīgu panākumu izcīnīja E apakšgrupā spēlējošā jaunā FIFA ranga līdervienība Nīderlande, kas ar 11:0 (3:0) sagrāva Sanmarīno valstsvienību. Ar četru vārtu guvumiem izcēlās Robins van Pērsijs, bet pa divām reizēm precīzi bija Veslijs Sneiders un Klāss Jans Huntelārs.

Vēl šajā grupā Somija ar 4:1 (2:0) pieveica Moldovu, bet Ungārija ar 2:1 (1:0) pārspēja Zviedriju.

Nīderlande ar 21 punktu septiņās spēlēs atrodas grupas līderpozīcijā, bet tai ar 15 punktiem seko Zviedrija un Ungārija, kas aizvadījušas attiecīgi septiņas un astoņas spēles.

G grupā Anglija, pateicoties diviem Veina Rūnija vārtu guvumiem, ar 3:0 (3:0) pieveica Bulgāriju, bet Velsa ar 2:1 (1:0) pārspēja Melnkalni.

Kopvērtējumā Anglijai ir 14 punkti sešās cīņās, bet tai ar 11 punktiem seko Melnkalne.

Vēl H grupā Krištianu Ronaldu divi precīzi sitieni palīdzēja Portugālei ar 4:0 (1:0) pieveikt Kipru, bet Norvēģija ar 1:0 (0:0) uzvarēja Īslandi.

Šajā apakšgrupā pa 13 punktiem sešās spēlēs ir Portugāles un Norvēģijas kontos.

Savukārt I grupā piektdien Lietuva savā laukumā nespēja pieveikt Lihtenšteinu, nospēlējot neizšķirtu 0:0 (0:0). Savukārt vēl vienā šīs apakšgrupas cīņā sestdien Skotija uzņems Čehiju.

Grupas kopvērtējumā joprojām pirmajā vietā ar 15 punktiem 15 spēlēs atrodas Spānija, kurai ar deviņiem punktiem seko Čehija, bet trešā ar pieciem punktiem sešās spēlēs ir Lietuva.

Kā ziņots, F apakšgrupā Latvijas izlase ar 1:0 (0:0) izbraukumā pieveica Gruziju, Grieķijas izlase ar 1:0 (0:0) izbraukumā uzvarēja Izraēlu, bet Horvātija viesos ar 3:1 (2:1) pārspēja Maltas valstsvienību.

2012.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra F grupas kopvērtējumā pašlaik līderpozīcijā ar 17 punktiem septiņās spēlēs atrodas Grieķija, tai ar 16 punktiem septiņos mačos seko Horvātija, bet Izraēlas izlase ar 13 punktiem astoņās spēlēs ieņem trešo pozīciju.

Gruzijas valstsvienība ar deviņiem punktiem astoņās spēlēs ieņem ceturto vietu, Latvijas izlase tikusi pie septiņiem punktiem septiņos mačos un zaudējusi reālas izredzes uz kvalificēšanos finālturnīram, bet pēdējā, sestajā, vietā atrodas Maltas izlase, kas joprojām cīnās bez punktiem.

Jau vēstīts, ka pavisam 2012.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā piedalās 51 Eiropas futbola valstsvienība. Kvalifikācijas turnīrs risināsies līdz šī gada oktobrim, savukārt finālturnīrā, kas 2012.gada jūnijā notiks Polijā un Ukrainā, iekļūs visu deviņu apakšgrupu uzvarētāji, kā arī viena labākā otrās vietas ieguvēja.

Savukārt pārējo apakšgrupu otrās vietas ieguvējas pārspēlēs 2011.gada novembrī cīnīsies vēl par četrām ceļazīmēm uz finālturnīru. Polija un Ukraina kā rīkotājas finālturnīram kvalificējušās automātiski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!