Foto: AP/Scanpix
Eiropas futbola klubi otrdien kritizēja Starptautisko Futbola federāciju asociāciju (FIFA) par tās pēdējā laika lēmumiem un idejām, īpaši attiecībā uz nacionālajām izlasēm.

"Monopola laiks ir beidzies. Futbolā ir vajadzīga demokrātija un atklātība," saka Eiropas Klubu asociācijas (ECA) priekšsēdētājs Karls Haincs Rummenige. "ECA biedri ir vienisprātis, ka visiem klubiem jābūt iesaistītiem lēmumu pieņemšanā par klubu futbolu. Ir pienācis laiks pārmaiņām."

ECA nāca klajā ar paziņojumu, kurā teikts, ka tā ir nobažījusies par veidu, kā FIFA pārvalda pasaules futbolu, un ka ECA ir nopietnas pretenzijas pret pārmaiņām starptautisko futbola spēļu kalendārā, tajā skaitā iespējai aizvadīt 2022.gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīru Katarā ziemā.

Kā ziņots, FIFA šo iespējamību ir noraidījusi un ir oficiāli paziņojusi, ka 2022.gada finālturnīrs tika aizvadīts vasarā.

Vēl ECA izteica pretenzijas FIFA pēkšņajai idejai bez konsultēšanās ar citām futbola varas instancēm un bez precīza pamatojuma iekļaut starptautisko spēļu kalendārā vēl astoņus jaunus maču datumus laikā no 2011.līdz 2014.gadam.

ECA paziņojumā bija minēts, ka tā atbalsta nacionālo izlašu futbolu, taču uzskata, ka spēlētāji jau tā ir pārāk noguruši no lielā spēļu daudzuma un sportistiem vajadzētu būt prioritātei.

Ietekmīgie Eiropas klubi izteikuši vēlmi pēc fiksētiem noteikumiem uz vairākām sezonām, maksimums vienu starptautisku turnīru gadā un septiņu nedēļu pārtraukumu pēc lielajiem starptautiskajiem turnīriem.

Tāpat klubi vairākkārt pauduši bažas par spēļu skaita palielināšanos un tā ietekmi uz futbolistiem.

ECA uzskata, ka FIFA pieņem lēmumus pārāk vienpersoniski par spīti tam, ka tie vistiešākajā mērā ietekmē klubu futbolu.

Tikmēr Anglijas premjerlīgas pašreizējās līdervienības Mančestras "United" vadītājs Deivids Džils atzinis, ka Eiropas futbola pārvaldē ir manāms progress.

"Mums šajā brīdī ir lielisks dialogs ar UEFA. Ceram, ka tas tāds vārētu būt arī ar FIFA," izteicās Džils.

FIFA ir izveidojusi īpašu komiteju klubu futbolam, kuras sastāvā ir vairāk Eiropas ietekmīgāko futbola klubu pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!