Foto: LETA

Par Latvijas gada labāko futbolistu pirmdien trešo reizi karjerā nosaukts valstsvienības un Šveices kluba "Sion" pamatvārtsargs Andris Vaņins.

Pašlaik 35 gadus vecais Vaņins šādu godu iepriekš izpelnījās arī 2008. un 2013.gadā. Zīmīgi, ka tādējādi vārtsarga pozīcijas spēlētājs par Latvijas labāko futbolistu tiek nosaukts jau trešo gadu pēc kārtas, jo pērn šo balvu ieguva nu jau karjeru noslēgušais Aleksandrs Koliņko.

"Paldies visiem, kuri par mani balsoja. Vēlos pateikties savai sievai un ģimenei, kas vienmēr ir kopā ar mani un atbalsta pēc labām un ne tik labām spēlēm," pēc balvas saņemšanas sacīja Vaņins. "Paldies arī maniem vecākiem."

Tieši Vaņins šogad tika uzskatīts par šīs balvas galveno favorītu, jo viņš ir stabils Latvijas izlases pirmais numurs, turklāt šogad ar "Sion" komandu vārtsargs ieguva Šveices kausu, tādejādi iekļūstot UEFA Eiropas līgā. Pēc līmeņa otrajā prestižākajā Eiropas klubu turnīrā "Sion" vienībai izdevies sasniegt izslēgšanas spēles, kur to pirmajā kārtā tiksies ar Bragas "Sporting" no Portugāles.

Vēl uz Latvijas labākā futbolista godu pretendēja lielisku sniegumu Polijā demonstrējošais uzbrucējs Deniss Rakels, kurš šosezon pamanījies gūt jau 15 vārtus, kas šobrīd ir šīs valsts augstākās līgas otrais labākais rādītājs. Vārtus spēlētājs guvis jau septiņās spēlēs pēc kārtas.

Tāpat labākā futbolista godam pretendēja aizsargs Kaspars Dubra, kurš šogad demonstrējis labu sniegumu Latvijas izlases rindās, kā arī viņa pārstāvētās Baltkrievijas čempionvienības Barisavas BATE sastāvā, piedzīvojot debiju UEFA Čempionu līgas apakšgrupu turnīrā. Balvai pretendēja arī Latvijas valstsvienības kapteinis un aizsargs Kaspars Gorkšs. Viņš pagājušās sezonas otro pusi aizvadīja Grieķijas vienībā "Ergotelis", kurai gan nepalīdzēja noturēties augstākajā līgā. Šīs sezonas ievadā Gorkšs ilgāku laiku bija bez kluba, taču septembra beigās beidzot noslēdza līgumu ar Čehijas komandu Prāgas "Dukla", izpelnoties stabilu vietu vienības pamatsastāvā.

Savukārt par šī gada Latvijas labāko futbolisti kļuva izlases spēlētāja Ieva Bidermane no "Riga United" komandas, bet valsts labākā telpu futbolista godu izpelnījās Latvijas izlases līderis Maksims Seņs, kurš pārstāv "Nikars" komandu, kamēr labākā pludmales futbolista balva tika Renāram Pastaram no "Rīgas Tehniskās universitātes".

Tikmēr par Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta labāko futbolistu pirmdien tika nosaukts čempionu "Liepāja" argentīniešu pussargs Kristians Torress. Savukārt par šī turnīra labāko vārtsargu kļuva Kaspars Ikstens ("Jelgava"), bet par aizsargu - viņa komandas biedrs Mārcis Ošs. Savukārt labākā pussarga gods tika Torresam, kamēr uzbrucēja - Dāvim Ikauniekam ("Liepāja"), kurš ar 15 vārtiem bija arī sezonas rezultatīvākais futbolists. Tikmēr labākā spēļu organizācija virslīgā bija valsts čempionei "Liepājai", bet labākā trenera gods tika šīs komandas vadītājam Viktoram Dobrecovam, kamēr par sezonas labākajiem vārtiem kļuva albāņu futbolista Ndue Mujeci no "Ventspils" vārtu guvums augustā pret liepājniekiem.

Savukārt par "komanda.lv" pirmās līgas labāko futbolistu nosaukts Niks Savaļnieks no "Valmiera Glass" komandas, kamēr par šī turnīra labāko vārtu guvēju ar 31 raidījumu šosezon kļuva Verners Apiņš no čempiones "Caramba"/"Dinamo" vienības, kas līdz ar to nākamajā sezonā spēlēs virslīgā. Tikmēr godīgas spēles jeb "Fair play" balvu virslīgā ieguva "Daugavpils" vienība, kamēr pirmajā līgā šo godu izpelnījās Preiļu BJSS. Par šī gada Latvijas labāko tiesnesi tika nosaukts Andris Treimanis, kuram šis gods ticis otro gadu pēc kārtas, kamēr par labāko asistentu jau septīto gadu pēc kārtas kļuva Haralds Gudermanis.

Pirmdien notikušajā pasākumā tika novērtēti arī mediju pārstāvji, jo par labāko futbola fotogrāfu tika nosaukts Romāns Kokšarovs, kamēr Valērija Karpuškina balvu, ko pasniedz labākajam futbola žurnālistam, ieguva Edmunds Novickis no portāla "Sportacentrs.com", turklāt šī interneta vietne tika nosaukta arī par gada labāko futbola mediju.

Tikmēr Jura Docenko vārdā nosaukto balvu, ko pasniedz Latvijas labākajam jaunatnes futbola trenerim/pedagogam, ieguva Andrejs Gluščuks no futbola skolas "Metta". Savukārt Genādija Šitika piemiņas balvu, ko iegūst labākais jaunatnes futbola organizators, saņēma Mārtiņš Jaunskalže, bet par radošāko bērnu un jauniešu klubu tika nosaukta futbola skola "Metta". Ilmāra Liepiņa vārdā nosaukto balvu, kas tiek pasniegta Latvijas labākajam jaunatnes futbolistam, saņēma Latvijas U-19 izlases futbolists Ņikita Juhnevičs no futbola skolas "Metta".

Pērn par Latvijas gada futbolistu tika nosaukts pieredzējušais vārtsargs Aleksandrs Koliņko, kurš pašlaik jau noslēdzis karjeru. 2013.gadā par labāko atzina Vaņinu, bet pirms tam divus gadus pēc kārtas pie šāda atzinuma tika pussargs Aleksandrs Cauņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!