Foto: F64

Ventspils pilsētas dome izsludinājusi tai piederošo SIA "Futbola klubs "Ventspils"" kapitāla daļu izsoli, vēstīts pilsētas domes mājaslapā.

Ventspils pilsētas dome ir 11,2% jeb EUR 127 516 kapitāla daļu turētāja SIA "Futbola klubs "Ventspils"". Tai kā vienai no pieciem dalībniekiem pieder 898 kapitāla daļas no kapitālsabiedrības kopējo kapitāla daļu skaita 8000.

Vairākums jeb 4007 kapitāla daļas pieder SIA "Ventspils futbola sabiedrība", kuras vienīgais valdes pārstāvis un patiesā labuma guvējs ir kluba īpašnieks Adlans Šišhanovs. SIA "VK Tranzīts" pieder 2745 daļas, AS "Kālija parks" ir 200 daļu īpašnieks, bet AS "Ventspils tirdzniecības osta" pieder 150 daļas.

Ventspils pilsētas dome savām kapitāla daļām uzstādījusi pārdošanas cenu 79 864 eiro. Izsolei var pieteikties līdz 2020. gada 6. jūlijam.

2020. gada 30. aprīlī veiktais lēmums pamatots, izvērtējot atdevi no Ventspils pilsētas pašvaldības līdzdalības kapitālsabiedrībā. Ventspils pilsētas pašvaldība kopš līdzdalības nav saņēmusi dividendes, jo kapitālsabiedrība vairākus gadus darbojusies ar zaudējumiem, kā rezultātā uz 2018. gada 31. janvāri izveidojušies iepriekšējo gadu nesegtie zaudējumi.

Pilsētas domes priekšsēdētāja 1. vietnieks sadarbības jautājumos un Latvijas Futbola federācijas (LFF) valdes loceklis Guntis Blumbergs portālam "Delfi" atklāja, ka pilsētas pašvaldības līdzdalība kapitālsabiedrībā tika vērtēta jau 2019. gada martā domes Ekonomikas un budžeta komisijā. Savukārt šī gada februārī tas darīts Ekonomikas un Budžeta, Privatizācijas un Likumības komisijās, kā ari Finanšu komitejā.

Saskaņā ar Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumu, publiskai personai ir pienākums ne retāk kā reizi piecos gados pārvērtēt katru tās tiešo līdzdalību kapitālsabiedrībā.

Ventspils pilsētas domes lēmumā minēts, ka Ventspils pilsētas domei nav iespēju ietekmēt lēmumus un balsojuma rezultātus kapitālsabiedrības dalībnieku sapulcēs, jo Ventspils pilsētas pašvaldībai kapitālsabiedrībā ir mazākuma ietekme. Dome arīdzan uzsver, ka vērā ņemtas administrēšanas izmaksas un un Valsts pārvaldes iekārtas likuma un Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma prasības. Tādējādi pilsētas dome secinājusi, ka nav turpināma tās līdzdalība kapitālsabiedrībā.

Futbola klubs "Ventspils" 2020. gada ievadā bijis saistīts ar pāris skandāliem. Vienība 28. martā aizvadīja pārbaudes spēli, lai gan koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 pandēmijas dēļ valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija. Savukārt trešdien tapa zināms, ka Valsts Ieņēmumu dienests (VID) futbola klubā veicis kratīšanu saistībā ar aplokšņu algu izmaksu 2018. un 2019. gadā.

Klubs gan trešdien no VID saņēmis jau otro atlīdzības izmaksu dīkstāvē esošo uzņēmumu darbiniekiem, bet 28. aprīlī atbalstīta tā nokavēto nodokļu maksājumu samaksas sadale termiņos vai atlikšana uz laiku līdz trim gadiem.

Liels futbola kluba "Ventspils" atbalstītājs pēdējo gadu laikā bijis Ventspils brīvostas pārvalde, kas pēc vadības maiņas pētīja iestādes līdzšinējo izdevumu lietderību, tostarp reklāmas un mārketinga nolūkiem veikto tēriņu. Brīvostas mājaslapa liecina, ka reklāmas līgums ar futbola klubu par 2020. gadu vēl nav noslēgts, lai gan tāda vienošanās tika panākta ar basketbola klubu "Ventspils".

Pieteikšanās izsolei ilgst līdz 2020. gada 6. jūlijam pulksten 16. Pieteikumi par dalību izsolē (kopā ar maksājumu apliecinošu dokumentu par drošības naudas iemaksu EUR 7 986,40 jeb 10% apmērā no izsoles sākumcenas) iesniedzami Ventspils pilsētas domē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!