Foto: F64

Latvijas čempione futbolā "Ventspils" otrdien otrās UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas kārtas pirmajā mačā savā laukumā ar 1:3 (0:0) piekāpās titulētajam Somijas klubam Helsinku HJK.

Lai gan mačs iesākās abu komandu līdzvērtīgā cīņā, pamazām iniciatīvu pārņēma HJK vienības futbolisti. Tiesa, pirmā iespēja atklāt dueļa rezultātu bija "Ventspils" komandai, taču Ritvara Rugina raidījums bija garām vārtiem. Dažas minūtes vēlāk pie teicamas iespējas tika arī Helsinku vienība, taču ventspilniekus no vārtu zaudējuma glāba vārtsargs Vitālijs Meļņičenko.

Nedaudz vēlāk Somijas klubs tika pie vēl vienas izdevības, ko gan neizmantoja, bet pirmā puslaika izskaņā pieredzējušais Ģirts Karlsons no tuvas distances centās apdraudēt pretinieku vārtus, taču viņa sitiens bija rāmim secen.

Otrais puslaiks iesākās nedaudz miegaini abu komandu izpildījumā, taču nedaudz aktīvāku spēli demonstrēja ventspilnieki, kuriem 63.minūtē izdevās atklāt cīņas rezultātu. Standartsituācijas izpildē Jurijs Žigajevs nolēma sist pa vārtiem, taču bumbu atlēca pret Helsinku komandas spēlētāju sieniņu, radot rikošetu un nonākot tieši uz kājas soda laukumā esošajam Antonam Jemeļinam, kurš raidīja to vārtos.

Pēc rezultāta atklāšanas spēle kļuva aktīvāka, regulāri uzbrūkot arī "Ventspils" komandai, taču 74.minūtē Ritus Krjauklis savā soda laukumā pārkāpa noteikumus, kā rezultātā HJK futbolists Erfans Zeneli panāca izlīdzinājumu. Lai gan šķita, ka šajā duelī vārti varētu vairs netikt gūti, notika pretējais, jo neveiksmīgi, atspēlējot bumbu, nospēlēja Ģirts Karlsons. To uztvēra viens no Helsinku kluba līderiem Demba Savadžs no Gambijas, kurš ar skaistu sitienu ārpus soda laukuma panāca jau 2:1. izceļoties cīņas 86.minūtē.

HJK futbolisti pārņēma cīņas iniciatīvu, turklāt jau kompensācijas laikā ne bez pašu ventspilnieku palīdzības guva arī trešos vārtus, kad izcēlās japānis Atomu Tanaka.

Atbildes mačs notiks 21.jūlijā Helsinkos, un nākamajā kārtā iekļūs komanda, kas uzvarēs divu spēļu summā.

"Ventspils" futbolisti Latvijas čempionātā ir triumfējuši sešas reizes - 2006., 2007., 2008., 2011., 2013.gadā un pērn.

Savukārt HJK Somijas čempionātā ir uzvarējuši pēdējos piecus gadus pēc kārtas, bet kopš 1911.gada komanda kopumā izcīnījusi 27 titulus.

Šī gada Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta kopvērtējumā ventspilnieki ar 21 punktu 11 cīņās ir otrajā vietā, atpaliekot par diviem punktiem no turnīra tabulas līderes "Liepājas", kurai par spēli vairāk.

Lai gan pavasarī ventspilnieki četrās spēlēs pēc kārtas - trīs virslīgas mačos un Latvijas kausa finālā - neguva vārtus, tomēr klubs itin veiksmīgi turpina cīņu par Latvijas čempionu titulu. Vairāk par vieniem vārtiem "Ventspils" ielaida vien 13.kārtas spēlē pret "Liepāju". Tāpat ventspilnieki ir vienīgā komanda, kas vēl virslīgā nav piedzīvojusi zaudējumu.

Rezultatīvākie "Ventspils" futbolisti virslīgas turnīrā ir uzbrucēji Ģirts Karlsons un Daniils Turkovs, kuri guvuši pa trim vārtiem katrs.

Kā zināms, Latvijas komandā pagājušā nedēļā atgriezās pieredzējušais pussargs Oļegs Laizāns, kurš gan savainojuma dēļ pret Helsinku klubu spēlēt nevarēja. Tiesa, pirms tam komandu pameta nozīmīgs aizsardzības balsts Antons Kurakins, kurš nupat pievienojies Skotijas premjerlīgas klubam Hamiltonas "Academical".

Tikmēr HJK ar 20 spēlēs izcīnītiem 37 punktiem ir Somijas čempionāta līdere, par punktu apsteidzot otrā vietā esošo Rovaniemi "RoPS", kas gan aizvadījusi par divām spēlēm mazāk.

Tiesa, vēl pirms četrām kārtām HJK bija priekšā par septiņiem punktiem, taču komanda pēdējos mačus aizvadījusi ļoti neveiksmīgi. HJK piedzīvoja zaudējumu 1:2 saviem principiālajiem pretiniekiem "RoPS", kā arī ar 0:3 kapitulēja trešajā vietā esošajai Turku "Inter". Tāpat tika nospēlēts neizšķirti 1:1 pret trešo vājāko komandu Tamperes "Ilves" un sestā vietā esošo Helsinku IFK.

Helsinku vienība uz Ventspili bija devusies 20 futbolistu sastāvā, tostarp ar trim spēlētājiem, kas ir piecu rezultatīvāko Somijas čempionāta futbolistu vidū. Starp viņiem ir japāņu pussargs Atomu Tanaka, kā arī Gambijas un Somijas izlases uzbrucēji Demba Savadžs un Erfans Zeneli. Tanaka ar septiņiem vārtiem ir trešais rezultatīvākais spēlētājs čempionātā, kā arī saņēmis visvairāk zvaigzņu par parādīto sniegumu - 22 - kamēr tuvākajam sekotājam ir 14.

Pēdējo piecu gadu laikā somu komanda četras reizes ir sasniegusi UEFA Čempionu līgas trešo kārtu, no kuras izstājoties pērn tika izcīnīta vieta arī UEFA Eiropas līgas grupu turnīrā, kur ar sešiem punktiem sešās spēlēs iegūta trešā vieta, izslēgšanas spēlēs neiekļūstot.

HJK Eirokausos spēlē jau kopš 1965.gada, bet pirms 17 gadiem tika sasniegts UEFA Čempionu līgas grupu turnīrs.

Savukārt ventspilnieki UEFA Čempionu līgas trešo kārtu sasniedza pirms pieciem gadiem, bet, izstājoties no tās, UEFA Eiropas līgas grupu turnīrā ar trim punktiem sešās spēlēs tika ieņemta pēdējā - ceturtā - vieta apakšgrupā. Pērn "Ventspils" UEFA Čempionu līgas otrajā kārtā divu spēļu summā ar 0:1 piekāpās Zviedrijas čempionei "Malmo".

Zīmīgi, ventspilnieku vienības galvenā trenera Jurģa Pučinska asistents Māris Smirnovs un komandas sporta direktors Andrejs Butriks, pārstāvot "Ventspili", 2001.gada UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā tikās tieši ar HJK, divu spēļu summā piekāpjoties ar 1:3.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!