Foto: F64

Maltas futbola klubs "Gzira United" ziņojis UEFA par rasisma izpausmēm no Latvijas komandas "Ventspils" spēlētāju puses, ziņo Maltas izdevums "netnews.com.mt". Latvijas kluba izpilddirektors Sergejs Usačovs sarunā ar aģentūru LETA noraida kurzemniekiem izvirzīto apsūdzību.

Ventspilnieki vakar UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas otrajā kārtā atbildes spēlē cīnījās neizšķirti 2:2 ar "Gzira United", divu spēļu summā uzvarot ar 6:2. Ventspilnieki otros vārtus ielaida spēles izskaņā, bet jau pēc spēles beigu signāla tiesnesis parādīja divas sarkanās kartītes.

Kā ziņo Maltas medijs, mača izskaņā noticis incidents starp Kurzemes kluba vārtsargu Konstantīnu Mahovski un Gziras kluba rindās spēlējošo Senegālas spēlētāju Amadu Sambu. Abi futbolisti saņēma sarkanās kartītes, bet no lielākām nekārtībām izdevies izvairīties, iesaistoties abu komandu personālam.

Tomēr, kā ziņo " netnews.com.mt", ar to notikumu nav beigušies. Maltas izdevuma žurnālists apgalvo, ka Latvijas kluba pārstāvji "izdarījuši spiedienu", lai "Gzira United" neiesniedz nekādu sūdzību par iespējamu rasisma izpausmēm. Ventspils kluba vadība arī vērsusies ar vēstuli un aicinājusi to parakstīt Maltas klubu, tomēr mājinieki atteikušies, ziņo "netnews.com.mt".

Par notikušo "Gzira United" iesniegusi oficiālu sūdzību UEFA gan par rasisma izpausmēm, gan par "Ventspils" rīcību. UEFA tagad izskatīs iesniegumu un lems, vai rosinās lietu pret "Ventspils" klubu. Cīņa pret rasisma izpausmēm futbolā ir viena no UEFA prioritātēm, tāpēc var prognozēt, ka lieta nepaliks bez uzmanības. Ja apstiprināsies publikācijā minētie fakti, ventspilniekim var nākties saskarties ar bargām soda sankcijām.

Usačovs, komentējot Maltas medijos publicēto informāciju, atzīmēja, ka pretinieki šādā veidā cenšas apslēpt savas neizdarības spēles organizēšanā.

"Pirmkārt, netika nodrošināta drošība mūsu komandai spēles laikā. Viss sākās ar incidentu pēc spēles beigām, kad mūsu vārtsargs devās pie komandas svinēt uzvaru, bet viņam uzbruka Maltas komandas spēlētāji. Neviens no drošības dienestiem neiesaistījās incidenta novēršanā. Tikai pateicoties mūsu kluba darbiniekiem, izdevās pievērst galvenā tiesneša uzmanību. Tikai pēc tam izdevās atbrīvot mūsu vārtsargu no aplenkuma. Pēc tam bija grūtības nokļūt ģērbtuvē, jo pretinieki uzvedās ļoti agresīvi. Tikai vēlāk uzzinājām, ka diviem spēlētājiem parādītas sarkanās kartītes," stāstīja Usačovs, kurš gan pats nebija devies līdzi komandai.

"Pēc tam dzirdējām, ka Maltas komanda apvainoja mūsu vārtsargu par rasistiskiem izteikumiem. Pirmkārt, mūsu vārtsargs ir Ukrainas pilsonis, kurš nerunā angļu valodā. Otrkārt, esam multinacionāla komanda, kurā principiāli nepastāv rasisms. Turklāt Maltā komandas pamatsastāvā vien bija seši tumšādaini futbolisti. Maltieši, baidoties no bargākām sankcijām, cenšas attaisnot savu spēlētāju agresīvo uzvedību un drošības dienestu paviršo darbību. Tas ir mans viedoklis. Pats Maltā nebiju, bet tas ir tas, ko dzirdēju. No UEFA neko neesam saņēmuši. Jebkurā gadījumā, klubs vērsīsies UEFA, lai izskaidrotu situāciju un saprastu, kas notika, lai izkliedētu visas runas par rasismu," atklāja Usačovs.

"Ventpils" kvalifikācijas trešajā kārtā tiksies ar Portugāles klubu "Vitoria". Pirmais mačs tiks aizvadīts jau ceturtdien Daugavas stadionā Rīgā, jo tas ir vienīgais stadions Latvijā, kas atbilst trešās kārtas tehniskajām prasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!