"Optibet" futbola virslīgas kluba "Ventspils" pārstāvji piektdien komandas mājaslapā pauduši sašutumu par Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidenta Kaspara Gorkša izteikto lūgumu atklāt informāciju saistībā ar olimpiskajā centrā "Ventspils" uzstādītām kamerām.

"FK "Ventspils" kļuvis par notikuma dalībnieku, kurš kārtējo reizi atklāti demonstrē acīmredzamu nekompetenci un neprofesionālas darbības no Latvijas futbola federācijas prezidenta K. Gorkša puses," skarbiem vārdiem paziņojumu savā mājaslapā uzsāka "Ventspils" klubs.

Vienības pārstāvji publicējuši notikumu secību, kurā skaidrots, ka pirms 18. augusta mājas spēles pret futbola klubu "Rīgas Futbola skola" (RFS) kurzemnieki uzstādījuši dažas papildu videokameras tehniskai filmēšanai, kas paredzēta arī tiesnešu brigādes darba vērošanai. Par to pirms spēles brīdināts arī tiesnešu inspektors Aldis Bērziņš, lai gan "Ventspils" vienība uzsver, ka savās mājas spēlēs šāda filmēšana veicama bez LFF vai Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) atļaujas.

Futbola federācija prezidenta Kaspara Gorkša vārdā reaģējusi 21. augustā, kad "Ventspils" klubam adresētā vēstulē lūgts līdz 23. augusta pulksten 15 sniegt informāciju par to, ar kuriem UEFA darbiniekiem "Ventspils" sazinājās papildu kameru uzstādīšanai un iesniegt LFF dokumentāciju saistībā ar piešķirtu UEFA atļauju veikt šādu filmēšanu.

Vēstules kopija nosūtīta arī UEFA tiesnešu servisa daļas vadītājam Kristoferam Vaildam un UEFA integritātes virsniekam Nikolasam Raudenskim. Futbola klubs "Ventspils" arīdzan publicējis saņemto vēstuli.

Dienu vēlāk, 22. augustā, futbola klubs "Ventspils" tā valdes locekles Ingas Mikuļčikas vārdā sniedzis atbildi, kura arī nosūtīta abiem UEFA pārstāvjiem. Tajā vienība uzsvērusi, ka klubiem mājas spēļu tehniskajai filmēšanai nav vajadzīgas atļaujas. Turklāt "Ventspils" atgādināja, ka tā aiz savas laipnības informējusi tiesnešu inspektoru, kā arī nepieciešamības gadījumā varētu iesniegt ierakstus LFF vai UEFA tiesneša darba izvērtēšanai un uzlabošanai.

Vēstules nobeigumā Kurzemes vienība pauda nepatiku par līdzšinējo komunikāciju saistībā ar LFF tiesnešu darba jautājumā. Klubs esot vairākkārt griezies pie federācijas, tomēr tā – "Ventspils" kluba skatījumā – nav vēlējusies risināt problēmu. Vienība arī uzsvēra, ka pieci vadošies Virslīgas klubi 2019. gada jūlijā federācijā iesnieguši vēstuli ar lūgumu pieaicināt ārzemju tiesnešus uz atlikušajām savstarpējām spēlēm. Klubs minēja, ka šis lūgums nav ticis realizēts.

Piebilstams, ka augusta mēnesī sekojošas divas spēles, kurām piesaistīti soģi no ārzemēm. "Valmiera Glass"/"ViA" un futbola kluba "Liepāja" spēli 4. augustā, kā arī RFS un "Riga FC" maču 11. augustā vadīja tiesnešu brigādes no Somijas.

Sašutumu paudis arī "Ventspils" kluba prezidents Adlans Šišhanovs, kurš savos izteikumos bija skarbs pret Kasparu Gorkšu.

"Man, kā FK "Ventspils" prezidentam, vienkārši apbēdinoši, un vēl arī smieklīgi, ka šādas vēstules sūta un paraksta LFF prezidents. Noņemoties ar šo, tā vietā, lai pildītu savus tiešos uzdevumus un nodibinātu kārtību tiesnešu korpusā, pret kuru pretenzijas sezonas gaitā ļoti daudz, pie tam, no daudzu klubu puses," izteicās Šišhanovs.

"Viņš vēršas ar šādu jautājumu klubā, kurš saviem spēkiem cenšas atklāt un, ja būs nepieciešams, pierādīt iespējamās nekompetentās un neprofesionālās tiesnešu brigādes darbības. Ar šīm darbībām LFF prezidents K. Gorkšs kārtējo reizi demonstrē savu pilnīgo nekompetenci. Pasvītroju, ka jebkuram klubam ir pilnas tiesības izmantot jebkuru skaitu videokameru, lai fiksētu iespējamo tiesnešu brigādes nekompetenci un iespējamās apzināti kļūdainās tiesnešu brigādes darbības. Man ļoti žēl, ka K. Gorkšs ir tik tāls no futbola. Varu teikt, ka, ja spēlē ar RFS mēs uzstādījām piecas videokameras, tad nākamajā uzstādīsim divdesmit piecas. FK "Ventspils" iestājas par taisnīgu futbolu, un mūsu darbības saistītas tikai ar šo," uzsvēra kluba prezidents, kurš arīdzan pateicās pārējām četrām vienībām, kuras parakstījušas minēto vēstuli par ārzemju tiesnešu piesaisti.

Jau ziņots, ka Šišhanovs par agresīvu uzvedību sākotnēji saņēma trīs mēnešu diskvalifikāciju no LFF Disciplinārlietu komisijas (DK). Sods amatpersonai tika piespriests par agresīvu uzvedību un par aizvainojošu žestu lietošanu pēc jūlijā notikušā virslīgas mača pret "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola".

Turklāt pēc spēles notikušajā preses konferencē Šišhanovs publiski aicināja no amata atstādināt LFF prezidentu Kasparu Gorkšu.

LFF Apelāciju komisija (AK) gan šo diskvalifikāciju, kura iepriekš bija piešķirta līdz 2019. gada 21. oktobrim, samazināja līdz 21. augustam, kā arī atcēla piemēroto 700 eiro naudas sodu.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka Šišhanova darbība bijusi iepriekš plānota un tas, visticamāk, saistīts ar izmaiņām LFF tiesnešu nodaļā, kuru vairs nevada Vadims Čerņikovs.

Futbola kluba "Ventspils" publicētās vēstules:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!