Foto: F64

Ceturtdien, 13. maijā, visas dienas garumā kratīšana veikta pie "Optibet" Latvijas futbola virslīgas debitantes "Noah Jurmala" prezidenta Aleksandra Jakubovska, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija.

Kratīšanu veikusi Valsts ieņēmu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki. Kratīšanā iesaistīti vairāki desmiti VID cilvēku, un tā notikusi visas dienas garumā no agra rīta līdz vēlam vakaram. VID pārstāvis Andrejs Vaivars portālam "Delfi" apstiprināja, ka Daugavpilī veikta kratīšana futbola klubā "Noah Jurmala", bet sīkāku informāciju VID pagaidām nav tiesīgs sniegt.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka VID interesējusies par futbolistu nodarbinātību šosezon "Noah Jūrmala" un pagājušajā sezona "Lokomotiv Daugavpils" rindās.

"Latvijas Futbola federācija apstiprina, ka ceturtdien, 13. maijā, pēc attiecīga Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pieprasījuma dienesta speciālistu rīcībā tika nodota visa LFF pieejamā un no tās lūgtā informācija saistībā ar biedrību "FC Noah Jurmala". Finanšu policijai nodota visa LFF rīcībā esošā dokumentācija tekošās un iepriekšējās sezonas kontekstā. Plašākas informācijas par Finanšu policijas veiktajām darbībām un apsvērumiem LFF rīcībā nav. Nodotās dokumentācijas saturu LFF nav tiesīga izpaust. LFF pilnībā sadarbojas ar attiecīgajiem speciālistiem un ir gatava sniegt jebkādu citu informāciju, kas var palīdzēt izmeklēšanai," portālu "Delfi" informēja LFF.

"Noah Jurmala" ir bijusī biedrība "Lokomotiv Daugavpils", kas pagājušajā gadā uzvarēja Latvijas futbola čempionāta pirmajā līgā, iegūstot ceļazīmi uz virslīgu.

Tomēr starpsezonā saistībā ar "Noah Jurmala" daudz runāja saistībā ne ar sportiskiem notikumiem. Janvārī tika paziņots par armēņu investoru ienākšanu komandā, tāpēc "Lokomotiv Daugavpils" pārdēvēja par "Noah Jurmala", bet juridiskajā personā - biedrībā - līdz ar nosaukuma maiņu tika iekļauts arī viens šo armēņu investoru pārstāvis, Krievijas pilsonis Andrejs Vasiļjevs. Līdz tam brīdim biedrības valdē darbojās Jakubovskis un Žanis Zubovs, bet līdz ar nosaukuma maiņu Jakubovska intereses klubā juridiski pārstāvēja Vadims Lunis un Nikolajs Poženskis.

Drīz vien abas puses gan kaut ko "nesadalīja", armēņu pārstāvji aizgāja, bet neilgi pirms sezonas sākuma Latvijas Futbola federācija (LFF) atņēma "Noah Jurmala" komandai licenci dalībai virslīgā. Pēc neveiksmīgiem mēģinājumiem atgūt licenci Latvijā "Noah Jurmala" lēmumu pārsūdzēja Sporta arbitrāžas tiesā (CAS), kas pagaidām apmierināja Latvijas komandas priekšprasību un "Noah Jurmala" atgriezās starp virslīgas dalībniecēm.

Jakubovskis joprojām juridiski nav starp biedrības "Noah Jūrmala" dalībniekiem. Pēc strīda ar armēņu pusi no biedrības valdes izslēgts Vasiļjevs, bet viņa vietā valdē atgriezās Zubovs. Tādējādi šobrīd "Noah Jurmala" valdē ir Lunis, Poženskis un Zubovs. Savukārt komandas pieteikumā dalībai futbola virslīgā Jakubovskis figurē kā "Noah Jurmala" prezidents, bet Zubovs ir sporta direktors.

"Noha Jurmala" izskanēja arī saistībā ar veciem parādiem. Janvārī trīs "Lokomotiv Daugavpils" spēlētāji, kuri bija komandā pirmās līgas sacensībās, vērsās LFF par neizmaksātajām algām. Izskanēja arī informācija, ka Daugavpils klubs ir parādā viesnīcai, kurā mitinājušies futbolisti.

Publiski zināms, ka klubam tobrīd bija vairāk nekā 10 000 eiro liels nodokļu parāds, tomēr kopš 2. februāra "Noah Jurmala" nav nodokļu parādu.

Aprīlī "Noah Jurmala" saņēma vairākus sodus no LFF puses par LFF Disciplinārlietu komitejas lēmumu nepildīšanu. "Noah Jurmala" nebija izpildījis finansiālās saistības ar Ilūkstes NSS un bijušo spēlētāju Dmitriju Klimaševiču. Maijā saistības ar Ilūkstes NSS un Klimaševiču nokārtotas, portālam "Delfi" apstiprināja LFF.

"Noah Jurmala" pēc atgriešanās virslīgā aizvadījusi pagaidām tikai trīs spēles, piedzīvojot trīs zaudējumus. Piektdien, 14. maijā, "Noah Jurmala" jāaizvada spēle principiāls duelis pret citu Latgales vienību "BFC Daugavpils".

Latvijas futbols pēdējos gados vairākas reizes izskanējis saistībā ar VID un iespējamiem nodokļu pārkāpumiem.

Pagājušā gada aprīļa vidū VID veica kratīšanu LFF. Šajā lietā VID aizdomās tur pašu LFF un tās trīs meitas uzņēmumus: SIA "Futbola aģentūra", SIA "Latvijas futbola aģentūra" un SIA "Latvijas futbola federācijas mācību un treniņu centrs "Staicele"" ("MTC Staicele"). "Futbola aģentūra" pērnā gada vasarā oficiāli likvidēta.

Vēl pirms kratīšanas 2020. gada aprīļa sākumā LFF zaudēja Sabiedriskā labuma organizācijas (SLO) statusu. Lai gan LFF lēmumu pārsūdzēja tiesā, līdz šim SLO statuss biedrībai nav atdots.

2020. gada maija sākumā VID "apciemoja" Latvijas virslīgas klubu "Ventspils", kurā veiktas kratīšanas saistībā ar aplokšnu algu izmaksu 2018. un 2019. gadā. Viena kratīšana veikta Rīgā, bet sešas – Kurzemē.

Vēl pēc pusotra mēneša - 2020. gada jūnija vidū - VID veica kratīšanu jau Latvijas čempionos "Riga FC". VID toreiz teica, ka Latvijas futbola čempionu "Riga FC" rindās "aplokšņu algas" varētu būt maksātas divu gadu garumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!