Foto: AFP/Scanpix
Horvātijas futbola izlase 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra mačā, kas viesu līdzjutēju nekārtību dēļ tika apturēts uz desmit minūtēm, svētdien izbraukumā cīnījās neizšķirti 1:1 (1:1) ar Itāliju.

Abi vārti tika gūti spēles pirmo 15 minūšu laikā. Vispirms mājiniekus vadībā izvirzīja pussargs Antonio Kandreva, bet četras minūtes vēlāk neizšķirtu atjaunoja pussargs Ivans Perišičs. Lai arī viesu iespējas šajā mačā tikt pie uzvaras nopietni ietekmēja vadošā pussarga Lukas Modriča trauma vien pēc nospēlētām 28 minūtēm, cīņas izskaņā teicamu iespēju gūt vēl vienus vārtus neizmantoja Perišičs.

Cīņas gaita otrajā puslaikā tika apturēta uz desmit minūtēm, jo laukumu ar petardēm un dūmu svecēm apmētāja viesu līdzjutēji, šķietami mērķējot itāļu vārtsarga Džanluidži Bufona virzienā.

"Vēlos atvainoties par mūsu līdzjutēju rīcību. Tribīnēs ir bērni. Futbolam nepienāktos būt šādam, turklāt notikušais nekādi neataino mūsu valsts un tās cilvēku patieso seju," pauda Horvātijas izlases galvenais treneris Niko Kovačs.

Itālijas izlase nav spējusi uzvarēt Horvātiju jau septiņās savstarpējās spēlēs pēc kārtas.

Citā šīs grupas mačā svētdien Norvēģija izbraukumā ar 1:0 (1:0) uzvarēja Azerbaidžānu. Vienīgos vārtus 25.minūtē guva pussargs Hovars Nūrtveits.

Tāpat šajā grupā Bulgārija savā laukumā nespēja uzvarēt Maltu, cīnoties neizšķirti 1:1 (1:0). Viesi neizšķirtu panāca otrā puslaika ievadā no 11 metru soda sitiena atzīmes, bet 14 minūtes pirms mača beigām "pendeli" nerealizēja mājinieku pussargs Ivelins Popovs.

H apakšgrupā pēc četrām kārtām Horvātija un Itālija atrodas līderos ar desmit punktiem, bet deviņi punkti ir Norvēģijai. Ar četriem punktiem seko Bulgārija, Maltas kontā ir viens punkts, bet Azerbaidžāna pie punktiem nav tikusi.

Citviet A apakšgrupā, kurā sacenšas arī Latvija, ceturto panākumu izcīnīja Čehija, kas savā laukumā ar 2:1 (1:1) pārspēja iepriekš neuzvarēto Islandi.

Aizsargs Ragnars Sīgurdsons mača devītajā minūtē vadībā izvirzīja viesus, bet neizšķirtu pirmā puslaika kompensācijas laikā atjaunoja pussargs Pāvels Kaderabeks, liekot islandiešiem kapitulēt pirmoreiz šajā turnīrā. Mājinieki vadību pārņēma 61.minūtē, kad bumbu savos vārtos iesita viesu pussargs Emils Halfredsons.

Citā šīs grupas spēlē Turcija savu skatītāju priekšā ar 3:1 (2:0) uzvarēja Kazahstānu. Divus vārtus guva uzbrucējs Buruks Jilmazs.

Kā ziņots, Latvijas izlase izbraukumā ar rezultātu 0:6 (0:3) pārliecinoši atzina spēcīgās Nīderlandes valstsvienības pārspēku. Nīderlandes izlases labā divus vārtus Arjēns Robens un Klāss Jans Huntelārs, bet reizi izcēlās Robins van Pērsijs un Džefrijs Bruma.

A apakšgrupas kopvērtējumā pēc četrām kārtām Čehija ir līdere ar maksimāli iespējamajiem 12 punktiem, bet ar deviņiem punktiem seko Islande. Seši punkti ir Nīderlandes kontā, Turcija tikusi pie četriem punktiem, Latvija ar diviem punktiem ieņem piekto vietu, bet tabulu ar vienu punktu noslēdz Kazahstāna.

Svētdien ceturtās kārtas spēles aizvadīja arī B grupas komandas. Pie trešās uzvaras tikpat mačos tika Izraēla, kas negaidīti ar 3:0 (2:0) savā laukumā pārspēja Bosniju un Hercegovinu, pirmā puslaika izskaņā gūstot divus vārtus, bet otrā puslaika sākumā panākot, ka pretinieki paliek mazākumā.

Bez zaudējumiem šajā grupā spēkojas arī Velsa, kas izbraukumā cīnījās 0:0 (0:0) ar Beļģiju, kamēr Kipra savā laukumā ar 5:0 (3:0) sagrāva Andoru. Trīs vārtus šajā mačā guva pussargs Giorgs Efrems.

B grupā pirmo vietu ar deviņiem punktiem trīs spēlēs ieņem Izraēla, Velsa un Kipra seko ar attiecīgi astoņiem un sešiem punktiem četros mačos, bet Beļģija trīs cīņās iekrājusi piecus punktus. Bosnija un Hercegovina četrās spēlēs ieguvusi vien divus punktus, bet Andora pie punktiem nav tikusi.

Pēc divu apļu grupu turnīra finālsacensībās iekļūs katras grupas divas labākās komandas un labākā no trešajā vietā palikušajām izlasēm. Pārējās astoņas trešo vietu ieguvējas spēkosies "play-off" pāros par četrām atlikušajām ceļazīmēm.

Eiropas čempionāta finālturnīrs 2016.gadā Francijā būs pirmais, kurā līdzšinējo 16 komandu vietā startēs 24 izlases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!