Foto: Reuters/Scanpix
Bijušais Āzijas Futbola konfederācijas (AFC) prezidenta Muhameda bin Hamama kukuļošanas lietā iesaistītais Gajānas Futbola federācija (GFF) prezidents Kolins Klass, kurš bija arī viens no Karību zonas Futbola apvienības (CFU) biedriem, uz 26 mēnešiem atstādināts no jebkādām ar futbolu saistītām aktivitātēm.

Šādu lēmumu pieņēmusi Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) Ētikas komiteja, kas Klasam piespriedusi arī 5000 Šveices franku (2892 latu) soda naudu.

Klasa, kurš jau iepriekš tika izslēgts no CFU biedru saraksta, diskvalifikācija stājusies spēkā, sākot ar šī gada 11.augustu.

Kā ziņots, jūnijā tika atrasti pierādījumi, ka bin Hamams un Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību zonas (CONCACAF) prezidents Džeks Vorners pirms FIFA prezidenta vēlēšanām nodarbojušies ar korupciju, un par šīm darbībām bin Hamams 23.jūlijā saņēma mūža diskvalifikāciju no visām ar futbolu saistītajām aktivitātēm. Savukārt Vorners pēc šīm apsūdzībām atkāpās no FIFA viceprezidenta amata.

Vēlāk bin Hamams iesniedza apelāciju, taču tās izskatīšanā piedzīvoja vēl vienu sakāvi. Tagad bijušais AFC prezidents sola vērsties Sporta arbitrāžas tiesā (CAS).

Piecas CFU dalībvalstis liecināja, ka bin Hamans un Vorners mēģinājuši piekukuļot arī CFU biedrus, kuri saņēmuši brūnas krāsas aploksnes ar 40 000 dolāru (20 950 latiem). Kāds no iesaistītajiem, kas liecinājis par notikušo, pat paguvis aploksnes nofotografēt.

Klass bija viens no 16 CFU biedriem, kas piedalījās 10. un 11.maijā notikušajā apspriedē, kurā bin Hamans un Vorners veikuši prettiesiskās darbības.

Bin Hamans kandidēja uz FIFA prezidenta amatu, taču pēc apsūdzībām korupcijā savu kandidatūru atsauca.

Skandaloza kļuva arī Vornera sarakste ar FIFA ģenerālsekretāru Žeromu Valkē. Kad sarakste kļuva pieejama plašākai sabiedrībai, Katara tika apsūdzēta nelegālās metodēs, lai šī valsts iegūtu tiesības rīkot 2022.gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīru.

Taču Katara un arī FIFA prezidents Zeps Blaters šīs apsūdzības noraidīja.

Jau vēstīts, ka 1.jūnijā Blaters tika pārvēlēts FIFA prezidenta amatā. 75 gadus vecais Blaters uz četru gadu termiņu tika pārvēlēts ceturto reizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!