Foto: PantherMedia/Scanpix
Viena no Lietuvas labākajām futbola komandām Viļņas "Žalgiris", pateicoties Turcijas klubam Stambulas "Fenerbahce" piespriestajai diskvalifikācijai, varētu iekļūt UEFA Eiropas līgas grupu turnīrā, vēsta Lietuvas mediji.

Kā zināms, no gaidāmā Eiropas līgas apakšgrupu turnīra futbolā trešdien spēļu sarunāšanas skandāla laikā izslēgta "Fenerbahce". Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) noraidījusi Turcijas kluba apelāciju par divu gadu aizliegumu piedalīties Eirokausu sacensībās, ko bija piemērojusi Eiropas Futbola federāciju asociācija (UEFA).

UEFA Eiropas līgas apakšgrupu turnīrā "Fenerbahce" iekļuva otrdien, kad UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīra "play-off" kārtā divu spēļu summā piekāpās Anglijas komandai Londonas "Arsenal".

Savukārt pirms tam "Fenerbahce" kvalifikācijas turnīra trešajā kārtā pieveica Austrijas vienību Zalcburgas "Red Bull", kas pēcāk turpināja cīņu par iekļūšanu Eiropas līgas grupu turnīrā. Pirmajā spēlē Austrijas klubs ar 5:0 pieveica "Žalgiri", pirms atbildes spēles praktiski jau nodrošinot vietu grupu turnīrā.

Taču līdz ar "Fenerbahce" diskvalifikāciju "Red Bull" vajadzētu ieņemt tās vietu apakšgrupu turnīrā, savukārt Viļņas klubs arī tiktu Eiropas līgas grupu turnīrā. Tiesa, lai tas notiktu, vēl jāsagaida UEFA lēmums, kas varētu būt zināms ceturtdien.

Ja UEFA pieņems lēmumu par labu Zalcburgas un "Žalgiris" klubiem, atbildes spēle starp šīm abām komandām nemaz nebūs nepieciešama.

Savā pastāvēšanas vēsturē "Žalgiris" ne reizi nav spēlējis kādā no diviem augstākā kaluma Eirokausu pamatturnīriem. Tiesa, Lietuvas klubam, ja tas iekļūs Eiropas līgas grupu turnīrā, nāksies saskarties ar pamatīgām problēmām maču organizēšanā. "Žalgiris" vienības stadiona ietilpība ir nedaudz vairāk kā pieci tūkstoši, taču UEFA reglaments nosaka, ka tiem jābūt vismaz astoņiem tūkstošiem. Tāpat portālam "Delfi.lt" kluba galvenais treneris Mareks Zubs atklājis, ka vienībai noteikti būtu nepieciešams sastāva papildinājums, jo šobrīd tās rīcībā esot vien 21 futbolists.

Jau vēstīts, ka UEFA "Fenerbahce" diskvalificēja jūnijā, kad tika secināts, ka vienības amatpersonas palīdzējušas ietekmēt sešu spēļu rezultātus, lai komanda iegūtu 2011.gada Turcijas čempionu titulu.

Vēlāk UEFA piekrita "Fenerbahce" ļaut aizvadīt UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas spēles, gaidot CAS verdiktu.

Kā ziņots, iepriekš šomēnes no UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīra "play-off" kārtas tika izslēgti arī Ukrainas vicečempioni Harkovas "Metaļist".

UEFA ir tiesības liegt dalību futbola klubiem jebkurā no Eiropas klubu turnīriem, ja vienība tieši vai netieši iesaistīta spēļu rezultātu ietekmēšanā laika posmā kopš 2007.gada aprīļa.

Turcijas futbolu 2011.gadā satricināja vērienīgs korupcijas skandāls, kura rezultātā "Fenerbahce" kluba prezidents Azizs Jildirims pagājušā gada jūlijā tika notiesāts uz sešiem gadiem un trīs mēnešiem cietumā. Viņš no ieslodzījuma gan tika atbrīvots jau pēc viena gada, kad apstrīdēja spriedumu. Jildirims bija viens no 90 notiesātajiem korupcijas skandāla gaitā, kas saistīts ar 2010./2011.gada sezonas spēlēm, tostarp izšķirošo maču, kas "Fenerbahce" ļāva iegūt valsts čempiones titulu 4:3 cīņā pār ''Sivasspor" vienību.

Turcijas Futbola federācija toreiz aizliedza "Fenerbahce" piedalīties 2011./2012.gada sezonas Čempionu līgā, bet "Bešiktaš" tika atņemts 2011.gada Turcijas kausa ieguvējas tituls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!