Foto: LETA

Biedrības "Latvijas Futbola virslīga" izpilddirektors Normunds Malnačs, kurš kopš 2006.gada strādāja par Latvijas biznesmenim Valērijam Belokoņam piederošās Anglijas komandas "Blackpool" direktoru, cer Anglijā gūto pieredzi izmantot darbā ar vietējo čempionātu, pastāstīja Malnačs.

Biedrību "Latvijas futbola virslīga" 25.janvārī nodibināja desmit Latvijas futbola virslīgas klubi un Latvijas Futbola federācija (LFF). Tās valdē ievēlēti LFF pārstāvis Maksims Raspopovs, "Latvijas Universitātes" (LU) Sporta servisa centra vadītājs Uģis Bisenieks un futbola kluba "Jelgava" valdes priekšsēdētājs Ainārs Tamisārs. Savukārt par "Latvijas futbola virslīgas" izpilddirektoru tika apstiprināts Malnačs.

"Līgums Anglijā gāja uz beigām, tāpēc jau laicīgi ar vienu aci skatījos, kādas iespējas ir Latvijā. Izlasīju, ka tiek dibināta šāda biedrība, tāpēc piedāvāju tai savus pakalpojumus. Latvija tomēr ir manas mājas, kur es jūtos labi, kur atrodas mana ģimene," iemeslus atgriezties Latvijā iezīmēja Malnačs. "Bija loģiski, ka gribu turpināt darboties futbola nozarē. Pats agrāk esmu bijis futbolists, bet darbs mazās domubiedru organizācijās, kāda ir mūsu biedrība, mani vienmēr ir saistījis. Jau pēc trīs nedēļu darba jūtu gandarījumu un redzu rezultātu, lai arī, protams, vēl tikai priekšā dažādi atklājumi. Pašlaik ir zināms pacēlums un cerības sajūta."

Malnačs gan kategoriski nepiekrita apgalvojumam, ka darbs Anglijas premjerlīgā un pēc spēka otrajā līgā - "Championship" -, kurā tagad sacenšas "Blackpool", ir vienreizēja iespēja, no kuras labprātīgi neatsakās, norādot, ka atgriešanās Latvijā bija viņa paša izteikta vēlme.

"Tā, manuprāt, ir viena no mūsu sabiedrības nelaimēm - pašu nenovērtēšana un negāciju meklēšana it visā. Blekpūle īstenībā ir ekonomiski pagrimusi pilsēta, kas lielā mērā atgādina noteiktus Rīgas rajonus, taču tur cilvēki nejūtas nelaimīgi un mīl savu futbola klubu," norādīja Malnačs. "Uzskatu, ka Latvijā ir labs dzīves līmenis, es šeit labi jūtos, tāpēc neredzēju iemeslu, kāpēc lai paliktu Anglijā."

Malnačs piekrita, ka Anglijā gūtā pieredze viņam lieti noderēs darbā arī ar virslīgas čempionātu, lai arī daudzos jautājumos tiešas paralēles nav velkamas.

"Nevar visu no Anglijas kopēt viens pret vienu, bet, protams, angļu futbols ir pasaulē vislabāk organizētais. Ir idejas, kuras pārvest no tur atzinību guvušajām iestrādēm. Tāpat arī kopējais entuziasms ir kaut kas kas, no kā varam mācīties," izteicās Malnačs.

"Liels darbs būs jāiegulda infrastruktūras uzlabošanā, taču tas nav izdarāms vienā dienā. Tas ir jautājums, kuru jārisina vairāku gadu garumā," savus galvenos uzdevumus iezīmē virslīgas izpilddirektors. "Tajā pašā laikā ir klubi, kuri lieliski apzinās nepieciešamību pēc sistemātiska darba ar masu medijiem un saviem līdzjutējiem, taču ir arī tādi, kuriem šķiet, ka tas nevienam nav vajadzīgs un ir lieks apgrūtinājums. Tāpēc paies ilgs laiks, kamēr visi klubi sāks strādāt pēc vienotas vērtību sistēmas un ar vienotu izpratni, ka futbola klubi Latvijas sporta sabiedrībai ir spējīgi sniegt kvalitatīvāko un augstāko turnīru valstī."

Virslīgas vadība liek lielas cerības uz jauno mājaslapu "Futbolavirsliga.lv", kuru ar laiku ir mērķis padarīt par vienu no labākajām interneta vietnēm Latvijā.

Latvijas futbola virslīgas pirmās kārtas spēles tiks aizvadītas sestdien un svētdien. Šogad sacensībās desmit komandas aizvadīs četru apļu turnīru.

Aizvadītajā sezonā par valsts čempionvienību ceturto reizi kluba pastāvēšanas laikā un pirmo pēc divu gadu pārtraukuma kļuva "Ventspils", kas izšķirošo pārsvaru nodrošināja tikai čempionāta pēdējā kārtā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!