Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Desmitajā ceremonijā "Gada balva sportā" otrdien tiks paziņoti 2014.gada Latvijas labākie sportisti.

Pasākums plkst.19 sāksies kultūras pilī "Ziemeļblāzma". No plkst.21.15 apbalvošanas ceremonija tiks translēta Latvijas Televīzijas 1.kanālā.

Svinīgā ceremonija ik gadu vienkopus pulcē sporta sabiedrības cilvēkus - lielākās Latvijas zvaigznes un panākumu guvējus, daudzsološākos jaunos talantus un Latvijas sporta dzīves vadītājus. Tajā klātesošie kopā ar sporta līdzjutējiem rezumē gada spilgtākos sporta notikumus un svinīgā atmosfērā publiski pateicas saviem izcilniekiem.

Jau zināms, ka balvu par mūža ieguldījumu saņems futbola tiesnesis un vairāku ar futbolu saistītu grāmatu autors Miķelis Rubenis, bet pārējās 15 nominācijās uzvarētāji tiks paziņoti pasākumā.

Nominācijā "Labākais sportists" uz balvu pretendē Martins Dukurs, Zemgus Girgensons, Ernests Gulbis, Andrejs Rastorgujevs un Māris Štrombergs.

Vankūveras un Soču olimpisko spēļu vicečempions skeletonā Dukurs ir balvas titulētākais ieguvējs, jo to saņēmis 2010., 2011. un 2013.gadā, bet šogad pie tās varētu tikt jau ceturto reizi.

Tikmēr trešo reizi par Latvijas labāko sportistu varētu kļūt šī gada Eiropas un ASV čempions BMX riteņbraukšanā, kā arī divreiz Pasaules kausa posmos Superkrosā uzvarējušais Māris Štrombergs, kurš iepriekš par labāko kļuvis olimpiskajos 2008. un 2012.gadā.

Tāpat uz balvu pretendē vienīgais latviešu spēlētājs Nacionālajā hokeja līgā (NHL) Girgensons, Francijā pirmoreiz "Grand Slam" turnīra pusfinālu sasniegušais tenisists Gulbis, kā arī Eiropas čempions biatlonā Rastorgujevs.

Tikmēr dāmām uz titulu pretendē trīs bijušās čempiones - Jeļena Prokopčuka-Čelnova, kura par labāko kļuvusi 2005., 2006. un 2007.gadā, bet šogad izcīnīja ceturto vietu Ņujorkas maratonā, 2008. un 2009.gada Latvijas labākā sportiste Anete Jēkabsone-Žogota, kura šogad kā pirmā latviete triumfēja Sieviešu nacionālajā basketbola asociācijā (WNBA), kā arī pērn par labāko atzītā cīkstone Anastasija Grigorjeva, kura šogad kļuva par Eiropas čempioni, bet pasaules meistarsacīkstēs saņēma bronzas godalgu.

Vēl uz balvu pretendē arī Grigorjevas kolēģe Laura Skujiņa, kura gan Eiropas, gan pasaules meistarsacīkstēs šogad tika pie bronzas, kā arī divreiz Latvijas rekordu šķēpa mešanā labojusī Madara Palameika.

Citās nominācijās uz labāko tehnisko sporta veidu sportista balvu pretendē trešo vietu Eiropas čempionātā rallijkrosā "Super 1600" klasē izcīnījušais Jānis Baumanis, talantīgais motokrosists Pauls Jonass, kurš noslēdzis līgumu ar pasaules prestižāko rūpnīcas komandu KTM, 13.vietu pasaules čempionāta prestižākajā motokrosa klasē MXGP izcīnījušais Matīss Karro, kurš arī kļuva par Lielbritānijas čempionu MX1 klasē, kā arī vēl viens rallijkrosa braucējs Reinis Nitišs, kurš pasaules čempionātā izcīnīja trešo vietu prestižākajā "SuperCar" klasē, gūstot lielāko panākumu Latvijas autosporta vēsturē.

Uz Latvijas labākā trenera balvu pretendē nacionālās basketbola valstsvienības galvenais treneris Ainārs Bagatskis, kura vadībā izlase kvalificējās Eiropas čempionāta finālturnīram bez neviena zaudējuma, skeletona treneris Dainis Dukurs, kurš palīdzēja saviem dēliem Martinam un Tomasam izcīnīt otro un ceturto vietu Soču olimpiskajās spēlēs, kā arī dubultuzvaru Eiropas čempionātā un Pasaules kausa kopvērtējumā, kamaniņu sporta treneris Jānis Liepa, kurš brāļus Andri un Juri Šicus aizveda līdz divām godalgām olimpiskajās spēlēs Sočos, bobsleja izlases treneris Sandis Prūsis, kurš aizveda Oskara Melbārža četrinieku ekipāžu līdz sudrabam Sočos, kā arī Genādija Samoilova un Andra Šmēdiņa tandēms, kas savu dēlu komandu aizveda līdz pludmales volejbola Pasaules ranga pirmajai vietai, otrajai vietai Eiropas čempionātā, kā arī vairākām godalgotām vietām "Grand Slam" sērijas posmos.

Nominācijā "Labākā Latvijas sporta spēļu komanda" pretendentu vidū ir Latvijas sieviešu basketbola izlase, kas izcīnīja tiesības piedalīties 2015.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, Latvijas vīriešu basketbola izlase, kas iekļuva Eiropas čempionāta finālturnīrā, pirmo reizi vēsturē kvalifikācijas turnīru pabeidzot bez zaudējumiem, Latvijas vīriešu florbola izlase, kas gan tikai šajā nedēļā sāks dalību pasaules čempionātā, Latvijas vīriešu hokeja izlase, kas izcīnīja astoto vietu Soču olimpiskajās spēlēs, kā arī Rīgas "Dinamo" hokeja komanda, kas pagājušajā sezonā sasniedza Kontinentālās hokeja līgas (KHL) izslēgšanas turnīru.

Uz kļūšanu par labāko Latvijas komandu individuālajos sporta veidos pretendē bobslejisti Oskars Melbārdis/Daumants Dreiškens/Arvis Vilkaste/Jānis Strenga (bobslejs), kuri izcīnīja sudraba medaļu Soču olimpiskajās spēlēs un bija ceturtie Eiropas čempionātā, pasaules pludmales volejbola ranga līderi Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, kā arī kamaniņu braucēji Andris Šics/Juris Šics, kuri bez divām bronzas medaļām Soču olimpiskajās spēlēs tika arī pie piektās vietas Eiropas čempionātā.

Nominācijā "Gada uzlecošā zvaigzne" pretendentu vidū ir Eiropas junioru čempions smaiļošanā un pasaules junioru vicečempions Roberts Akmens, pasaules junioru čempions šķēpa mešanā Gatis Čakšs, Eiropas jauniešu čempionāta uzvarētāja, ceturto vietu pasaules čempionātā junioriem un trešo vietu pasaules Jaunatnes olimpiskajās spēlēs guvusī svarcēlāja Rebeka Koha, rallijkrosa zvaigzne Reinis Nitišs, kā arī Vimbldonas junioru turnīra čempione tenisā, pasaules ranga vicelīdere un jaunatnes Olimpiādē trešo vietu dubultspēlēs izcīnījusī Aļona Ostapenko.

Uz balvu "Gada sporta notikums Latvijā" pretendē Eiropas čempionāts kamaniņu sportā junioriem, Eiropas autorallija čempionāta posms Liepājā, Nāciju kauss motokrosā Ķegumā, 24.Latvijas riteņbraucēju Vienības brauciens, kā arī Rīgas "Nordea" maratons.

Siguldā šogad risinājās arī Eiropas čempionāts kamaniņu sportā pieaugušajiem, tomēr tas starp pretendentiem uz labāko sporta notikumu Latvijā nav iekļauts.

Tikmēr uz balvu par cīņas gribu pretendēs triatlonists Jevgeņijs Birins, BMX riteņbraucējs Kristens Krīgers, tenisists Mārtiņš Podžus, kā arī Štrombegs un Latvijas vīriešu hokeja valstsvienība.

Savukārt uz titulu "Gada sporta skolotājs" pretendē Antra Šverna no Rīgas 41.vidusskolas, Jānis Zakarīts no Balvu Valsts ģimnāzijas un Dmitrijs Gorlačevs no Liepājas A.Puškina 2.vidusskolas.

Tāpat jau noslēdzies līdzjutēju balsojums, kurā noteikts Latvijas populārākais sportists. Uz to izšķirošajā kārtā pretendēja Gulbis, Rastorgujevs un Nitišs.

Vēl tiks pasniegta arī balva "Paraugs sportā", Latvijas Paralimpiskās komitejas speciālbalva, Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) speciālbalva un Latvijas Televīzijas speciālbalva.

Pērn par valsts gada labākajiem sportistiem tika nosaukti skeletonists Martins Dukurs un cīkstone Anastasija Grigorjeva. Dukurs pēc uzvarām 2010. un 2011.gadā šo balvu ieguva trešo reizi karjerā, bet Grigorjeva pie šāda atzinuma tika pirmoreiz.

Savukārt par 2013.gada valsts populārāko sportistu balsojumā tika atzīts Latvijas labākais tenisists Gulbis.

LOK un "Igo Japiņa Sporta aģentūra" prestižo sporta balvu pasniegšanas ceremoniju rīko jau desmito reizi.

Skatītājus ar muzikāliem priekšnesumiem priecēs grupas "Carnival Youth", "Dzelzs vilks" un "BIG AL&Jokers" ar atraktīvo lietuvieti Aļģirdu Šuminsku priekšgalā. Par sportisku noskaņu gādās gaisa akrobāti, vingrotāji un citi spēka paraugdemonstrējumu meistari. Divas stundas garajā pasākumā, kura režisors ir Pauls Timrots, balvu pasniedzēju vidū būs redzami tautā iemīļoti aktieri, uzņēmēji un nopelniem bagāti sportisti. Ceremoniju vadīs Nacionālā teātra aktieris, leģendārās filmas par basketbolu "Sapņu komanda 1935" varonis Jānis Vimba un Dailes teātra aktrise Lidija Pupure.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!