Sporta sezonas svinīgajā noslēguma pasākumā "Gada balva sportā 2010", kas notiks jau sesto reizi, balvas tiks pasniegtas 13 nominācijās, otrdien paziņoja organizatori.

Šogad jau sesto reizi Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) kopā ar Igo Japiņa sporta aģentūru organizē svinīgo Latvijas Gada balvas sportā pasniegšanas ceremoniju, kuru 23. decembrī tiešraidē translēs Latvijas televīzijas 1.kanālā.

Balvu pasniegšanas ceremonija ir kļuvusi par gaidītu tradīciju un prestižu valsts mēroga sporta notikumu, kura mērķis ir svinīgā atmosfērā sumināt Latvijas labākos sportistus, komandas un trenerus, kas uzrādījuši izcilus sportiskos rezultātus un priecējuši līdzjutējus.

"Ceremonija solās būt intriģējoša, jo aizejošais sporta gads bijis pārsteigumiem, panākumiem un lieliskām uzvarām bagāts. Ziemas Olimpiskajās spēlēs Vankūverā sudraba medaļas izcīnīja skeletonists Martins Dukurs un kamaniņu braucēji Juris un Andris Šici; Eiropas čempionātā zelta medaļu ieguvušas tāllēcēja Ineta Radeviča un Latvijas cīkstone Anastasija Grigorjeva, bet Olimpiskais čempions BMX sportā Māris Štrombergs atguvis Pasaules čempiona titulu un pirmo reizi Pasaules kausa kopvērtējumā izcīnījis 1.vietu," norāda LOK prezidents Aldons Vrubļevskis.

"Mūsu sportisti prezentē Latviju, cīnās ar daudz lielāku nāciju pārstāvjiem kā līdzīgs ar līdzīgu un atrodas pasaules labāko vidū. Tāpēc mums viņi pienācīgi jānovērtē," stāsta ceremonijas idejas autors Igo Japiņš. "Šogad apbalvošanas ceremonijas režijā valdīs ideja par sporta un mākslas mijiedarbību, raugoties uz sportisko sniegumu caur kultūras un mākslas prizmu. Ceremonijas režiju veidos kino, teātra un operas režisors, vietēju un starptautisku balvu ieguvējs Viesturs Kairišs."

"Piedāvājums veidot apbalvošanas ceremonijas režiju man šķita interesants, - sporta tēmu esmu risinājis arī savās filmās, pats savulaik esmu sportojis, tāpēc tēma man ir tuva. Veidojot režiju ceremonijai, vēlos pielīdzināt augstākos sasniegumus sportā sasniegumiem mākslā un kultūrā. Manā skatījumā, augstākā līmeņa panākumi sportā izlaužas ārpus šīs nozares, paverot žanra robežas. Saprotu, ka katras nozares pārstāvji darbojas savā vidē, taču, man liekas, ka augstākie sasniegumi ir vispārcilvēciski un vieno visus," savu iesaistīšanos ceremonijas rīkošanā skaidro režisors Viesturs Kairišs.

Savukārt LOK prezidents Aldons Vrubļevskis norāda uz izmaiņām nominācijās: "Turpmāk nominācija "Labākā Latvijas komanda" dalīsies divās nominācijās "Latvijas labākā sporta spēļu komanda" un "Latvijas labākā ekipāža vai komanda". Ar šādu sadalījumu mēs vēlamies panākt, lai hokeja, basketbola vai futbola spēcīgākās komandas nekonkurē ar bobsleju, airēšanu vai pludmales volejbolu."

Vrubļevskis arī piebilda, ka šogad pirmo reizi Gada balvu sportā simtprocentīgi finansē LOK, izmantojot sponsoru un Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) programmas "Olimpiskā Solidaritāte" finanšu līdzekļus.

Kopumā "Sapņu fabrikā" tiks pasniegtas 13 metālmākslinieka Arvīda Endziņa veidotās balvas –piramīdas.

1. Labākais Latvijas sportists

2. Labākā Latvijas sportiste

3. Labākais Latvijas tehnisko sporta veidu sportists/e (šajā nominācijā tiek izvirzīti auto/moto, ūdens moto sportisti, piemēram, šoseja, formula, rallijs, motosportisti šosejā, krosā, enduro, spīdvejs u.c)

4. Labākais Latvijas treneris

5. Labākā Latvijas sporta spēļu komanda

6. Labākā Latvijas ekipāža vai komanda

7. Gada uzlecošā zvaigzne

8. Gada sporta notikums Latvijā

9. Gada sporta skolotājs (nosaka LR Izglītības un zinātnes ministrija)

10. Paraugs sportā

11. Interneta, TV skatītāju balsojums nominācijā "Populārākais sportists/-te".

12. Mūža ieguldījums Latvijas sportā

13. Latvijas Paralimpiskās komitejas speciālbalva (izvirza un nosaka Latvijas Paralimpiskā komiteja)

Ceremonijā pasniegts arī Latvijas Televīzijas 7.kanāla redakcijas speciālbalvu un Starptautiskās Olimpiskās komitejas speciālbalvu par ilggadīgu jaunatnes sporta atbalstu.

Līdz šā gada 30. novembrim nomināciju kandidātus izvirzīs Latvijas sporta žurnālisti, Latvijas Sporta federāciju padome un Latvijas Olimpiskā vienība. Pēc tam katrā nominācvijā tiks izvirzīti trīs vai pieci galvenie pretendenti, par kuriem balsos speciāla žūrija.

Žūrijas komisijas priekšsēdētājs ir LSFP prezidents Andris Kalniņš, žūrijas komisijas sastāvā iekļauti SIA "Latvijas Mobilais Telefons" prezidents Juris Binde, Latvijas Motosporta federācijas ģenerālā sekretāre Ņina Birjukova, IZM Sporta departamenta direktore Agra Brūne, žurnāla "Sports" galvenais redaktors Dainis Caune, LOK ģenerālsekretārs Einars Fogelis, LOK atlētu komisijas vadītājs Artūrs Jakovļevs, SIA "Igo Japiņa Sporta aģentūra" direktors Igo Japiņš, Sporta medicīnas valsts aģentūras Antidopinga nodaļas vadītāja Liene Kozlovska, sporta žurnālists Anatolijs Kreipāns, Latvijas Radio sporta raidījumu producente Inita Kresa, SIA "Mediju nams" valdes priekšsēdētājs Armands Puče, LTV sporta redakcijas vadītājs Andris Ušackis, Latvijas sporta žurnālistu asociācijas prezidents Artūrs Vaiders, Latvijas Olimpiskās vienības speciāliste sabiedrisko attiecību un komunikāciju jautājumos Marita Vilciņa, LOK prezidents Aldons Vrubļevskis, laikraksta "Diena" sporta redakcijas vadītājs Māris Zembergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!