Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
"Latvijas Gada balvas sportā" ceremonijā būs redzama un dzirdama Imanta Kalniņa operas "Spēlēju, dancoju" roka versija.

Ceremoniju no "Splendid Palace" varēs vērot Latvijas televīzijas pirmajā kanālā (LTV1) 22.decembrī pulksten 21.15.

"Gada balvā sportā" 13 nominācijās tiks apbalvoti aizvadītā gada Latvijas labākie sportisti, treneri, debitanti un nozīmīgākie sporta notikumi, pieliekot intriģējošu punktu aizejošajam sporta gadam. Režiju caurvīs atdzimšanas jēdziens - sporta triumfs pār grūtībām, kur caur konkrētu cilvēku pieredzi un muzikālajiem priekšnesumiem tiks apliecināta sporta pozitīvā loma cilvēku dzīvē.

Līdz ar to arī muzikālais elements izvēlēts konceptuāli: skanēs Imanta Kalniņa opera Spēlēju, dancoju roka versijā. Uzvedumu papildinās stīgu sastāvs un citi instrumenti. Visus operas fragmentus izpildīs populāri solisti, kuru uzdevums būs izdziedāt šo rainisko atdzimšanas motīvu. Uz skatuves kāps dīva Amber, pazīstamais aktieris Artūrs Skrastiņš, operas soprāns Inga Šļubovska, bet daži mākslinieki līdz ceremonijai tiek paturēti noslēpumā.

Latvijas Gada balvas sportā pasniegšanas ceremoniju vadīs televīzijas sporta žurnālists Dāvids Ernštreits tandēmā ar populāro aktrisi Maiju Doveiku. Ceremonijā sportistiem balvas pasniegs nozīmīgi kultūras, sabiedriskie un biznesa darbinieki. Ceremonijas video noformējumu veidos vairāku Lielā Kristapa balvu laureāts Edmunds Jansons.

Latvijas gada balvas sportā svinīgās ceremonijas veidošana jau otro gadu ir uzticēts veidot latviešu kino, teātra un operas režisoram, vietēju un starptautisku balvu ieguvējam Viesturam Kairišam, kurš jau pērn ļoti veiksmīgi mainīja ierastos priekšstatus par to, kādai jābūt labāko Latvijas sportistu godināšanai, iesaistot tajā izcilus kultūras darbiniekus.

Viesturs Kairišš par ceremonijas režijas ideju: "Ceremonijas koncepcija veidojās izejot no tā, kāds šis gads sportā ir bijis. Visiem mūsu sportistu lielajiem panākumiem jaunu jēgu piešķīra traģiskie notikumi Jarosļavā, kuros aviokatastrofā bojā gāja arī lieliskais Dzelzs vīrs – hokejists Kārlis Skrastiņš. Bet tie nebūs skumji svētki. Radās ideja, izveidot šī pasākuma kopējo koncepciju par to, ka sports ir dzīvības triumfs. Tas ir sarežģīts pārdzīvojums un grūts ceļš, kas veiksmes gadījumā vainagojas ar triumfu – atdzimšanu. Šo ideju lieliski pauž Imanta Kalniņa uzvedums Spēlēju, dancoju, tas ir ļoti maz dzirdēts un leģendām apvīts darbs, kuru tagad būs iespēja iepazīt daudz plašākai auditorijai – televīzijas skatītājiem un ceremonijas viesiem."

Kā jau iepriekš ziņots, šogad balva par Mūža ieguldījumu Latvijas sportā tiks pasniegta leģendārajam motosportistam Jānim Serģim. Jānis ir vairākkārtējs Latvijas un PSRS čempions motokrosā blakusvāģu klasē, aktīvi startējis sacensībās līdz 52 gadu vecumam (līdz 1992. gadam). Viņš bija publikas elks ceturtdaļgadsimta garumā. Pēcāk kļuvis par treneri dēlam Kristeram Serģim – pieckārtējam pasaules čempionam motokrosā blakusvāģu klasē. Serģis – tā ir firmas zīme motosportā.

Pretendentus uz nomināciju Latvijas populārākais sportists sporta līdzjutēji izvirza, līdz 19. decembrim balsojot interneta portālā "Delfi" un "Olimpiade.lv", kas tradicionāli noslēgsies Latvijas Televīzijas tiešraides laikā 22. decembrī, kur notiks balsojums par trīs finālistiem. Tāpēc aicinām sporta līdzjutējus būt aktīviem un atbalstīt savus favorītus balsojumu cīņā un lemt par balvas "Latvijas populārākais sportists" ieguvēju. Šobrīd balsojuma līderi ir vieglatlēte Ineta Radeviča un riteņbraucējs Gatis Smukulis, starp kuriem norisinās sīva virtuālā cīņa. Populārāko trijnieku šobrīd noslēdz skeletonists Martins Dukurs. Aicinām atbalstīt savu favorītu portālā "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!