Foto: DELFI
Piektdien "Splendid Palace" risināsies tradicionālā "Latvijas Gada balvas sportā svinīgā ceremonija, kurā godinās 2012.gada valsts labākos spēlētājus.

Latvijas labākos sportistus šādā pasākumā sumina kopš 2005.gada, kad risinājās pirmā "Latvijas Gada balva sportā". Pie pasākuma šūpuļa un līdz pat šai dienai ir Latvijas riteņbraukšanas fanātiķis, tagadējais Latvijas Riteņbraukšanas federācijas prezidents Igo Japiņš.

Pirms svinīgās ceremonijas portāls "Delfi" sarunājās ar "Latvijas gada balva sportā" "tēvu" Japiņu – par idejas rašanos, par pasākumu un par gaidāmo šī gada ceremonijā.


Kā radās ideja par Latvijas Gada balvu sportā?

Ideja radās tāpēc, ka Latvijas labākos sportistus atzinīgi novērtē ārzemēs, tur vairāki saņēmuši atzinības un balvas, bet pie mums labākos organizētā pasākumā nesuminājām. Vajadzēja visus sapulcināt kopā. Tad arī sākām domāt nominācijas, un tā tas vilciens sāka kustēties.

Kas vēl stāvēja pie "šūpuļa"?

Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis.

Kā sportisti uztvēra šādu pasākumu?

Ar prieku un sajūsmu. Ņemot vērā, kā viss noorganizēts, kāda attieksme. Man jau liekas, ka sportisti balvu tomēr uztver kā prestižu. Šajos gados noteikti ir audzis balvas nozīmīgums, tās prestižs. Domāju, ka ir iesakņojusies un būs kā tradīcija.

Kādas bija sajūtas pirms pirmā pasākuma?

Liels uztraukums. Jau domājot par pašu pasākumu. Pieaicinājām vienu no labākajiem režisoriem Viktoru Runtuli. Piecus gadus ar viņu kopā nostrādājām, toreiz gan varējām atļauties vērienīgāk taisīt, šovs lielāks bija.


Tagad režisors ir Viesturs Kairišs. Kā var salīdzināt šos abus režisorus?

Viņi ir divi dažādi režisori, pārstāv tomēr divus dažādus žanrus. Tagad varbūt ir vairāk balstīts uz klasiskām vērtībām, Runtulim vairāk bija šovs. Bet abiem ir ļoti interesanti veidoti pasākumi.

Pirms dažiem gadiem pasākumam piesaistīja ārzemju māksliniekus, balvas pasniedza kaimiņvalstu sportisti. Kas gaidām šogad pasākumā, varbūt var pavērt nedaudz priekškaru?

Par tiem ārzemniekiem man bieži jautā.... Šobrīd nevaram finansiāli atļauties ārzemju māksliniekus, laiki mainījušies, bet tomēr pasākums ir ļoti labs, jo mums arī ir augsta līmeņa mākslinieki.
Runājot par šī gada ceremoniju – tās motīvs būs "Sports ir universāla valoda". Visā pasākuma laikā saistīsim visus piecus kontinentus, simbolizējot piecus olimpiskos apļus, jo šis bija olimpiskais gads. Būs daudzi Latvijas labākie mākslinieki, bet negribu atklāt visas kārtis, lai skatītāji vēro televīzijas ekrānos.

Kā ir ar balvu ieguvējiem, vai viņi to zina pirms pasākuma? Kāds vispār zina balvu ieguvējus, izņemot Jūs?

Tradicionāli pēc žūrijas komisijas sēdes visas anketas es apkopoju un nevienam rezultātus neatklāju, izņemot režisoru. Jo režisoram ir jāzina, lai labāk var režisēt un veidot pasākumu atbilstošāku. Balvu pasniedzēji nezina ieguvējus, viņiem iedod aploksnes, kuru saturs nav zināms. Viņi zina tikai nominācijas, kurās pasniegs. Bet rezultātus nezina pat mani tuvākie cilvēki. Tos zinu tikai es un režisors.

Noslēgumā nenopietns jautājums. Šogad balvas pasniedz 21.decembrī, kad daudzi saskaņā ar maiju kalendāru paredz pasaules galu. Nebiedē, ka svinīgā ceremonija šādā dienā paredzēta?

Tam nepievērsām uzmanību. Lai katrs cilvēks domā, kā vēlas. Mēs par to nedomājām saistībā ar ceremoniju. Arī režijā nav iekļauta šī tēma, tā netiks apspēlēta. Nu, ja pēkšņi kaut kas notiksies pasākuma laikā, tad jau pielāgosimies.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!