Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Galvenie kandidāti uz labākā sportista titula iegūšanu "Latvijas gada balva sportā 2013" svinīgajā ceremonijā ir skeletonists Martins Dukurs un tenisists Ernests Gulbis, uzskata bukmeikeru kompānija "Triobet".

Bukmeikeru viens no favorītiem ar koeficientu 1.75 izvēlēts skeletonists Martins Dukurs, jo, lai arī šajā sporta veidā nav ne tuvu tik liela konkurence kā tenisā, tomēr Martins Dukurs aizvadīja kārtējo spilgto sezonu, noturoties skeletona pašā virsotnē un iegūstot pasaules kausu, kā arī Eiropas čempiona un pasaules vicečempiona titulus.

Savukārt tenisista Ernesta Gulbja iespējamība kļūt par Latvijas labāko sportistu tiek novērtēta nedaudz zemāk - ar koeficientu 2.00. Ernestam Gulbim izdevās varens kāpums pasaules rangā no 136. reitinga vietas uz 24., kā arī izdevās šogad uzvarēt divus ATP turnīrus un lielā mērā nodrošināt Latvijas Deivisa kausa komandas tikšanu augstākas nozīmes grupā. Krietni zemāk tiek vērtētas pagājušā gada Latvijas labākā sportista BMX braucēja Māra Štromberga, skeletonista Tomasa Dukura un svarcēlāja Artūra Plēsnieka izredzes.

Konkurence uz Latvijas labākās sportistes titulu bukmeikeru skatījumā ir nedaudz sīvāka. Dāmām ir trīs galvenās pretendentes, kuru izredzes tiek vērtētas salīdzinoši līdzīgi. Par nelielu galveno favorīti uzskata brīvās cīņas pārstāvi Anastasiju Grigorjevu, kura šogad kļuva par Eiropas čempioni savā svara kategorijā, kā arī ieņem augsto 4. vietu pasaules rangā. Viņas iespējamība kļūt par Latvijas labāko sportisti tiek novērtēta ar koeficientu 2.20. Nedaudz zemāk ar koeficientu 2.50 tiek vērtēta maratonistes Jeļenas Prokopčukas iespējamība gūt balvu. Viņa pēdējo reizi par Latvijas labāko sportisti kļuva 2007. gadā, bet šogad pēc atgriešanās sportā pēc dēla piedzimšanas spēja izcīnīt 3. vietu prestižajā Ņujorkas maratonā. Kā trešā favorīte ir novērtēta pieccīņniece Jeļena Rubļevska. Lai arī viņas šī gada panākumi varētu nešķist ļoti spilgti (9. vieta pasaules čempionātā, kā arī uzvara PK finālposmā jaunajā modernās pieccīņas disciplīnā jauktajā stafetē kopā ar Denisu Čerkovski), tomēr Jeļena Rubļevska ir bijusi nominēta arī visos astoņos iepriekšējos "Latvijas Gada balva sportā" pasākumos, taču vēl ne reizi viņai nav izdevies iegūt šo balvu, un, iespējams, ka tieši šogad Jeļena Rubļevska to varētu iegūt kā atzinību par ilglaicīgu un regulāru atrašanos sporta elitē.

Gada labāko sportistu konkurencē ir vēl viena interesanta balva - gada populārākais sportists, kuru noteiks divu kārtu balsojums portālos delfi.lv un olimpiade.lv. Pirmajā posmā balsojuma anketā bija iekļauti 12 Latvijā pazīstami sportisti un sportistes, no kuriem noskaidroti trīs populārākie, par kuriem var turpināt balsot otrajā kārtā."Latvijas Gada balvas sportā 2013" līdzjutēju balsojumā par populārāko sportistu bukmeikeri paredz, ka visai pārliecinošs favorīts ir tenisists Ernests Gulbis (koeficients 1.20), kurš šogad ir spīdējis ne tikai ar sasniegumiem tenisa kortā, bet arī ar ļoti atraktīvām un interesantām intervijām, un ir iemantojis plašu atpazīstamību ne tikai Latvijā, bet arī starptautiskajā tenisa pasaulē. Šī gada Eiropas rallijkrosa čempiona Reiņa Nitiša un pasaules orientēšanās čempionāta medaļnieka Edgara Bertuka iespējas tiek vērtētas krietni zemāk.

Kā diezgan pārliecinošu favorīti Latvijas labākās sporta spēļu komandas balvai bukmeikeri saredz Latvijas vīriešu U-20 basketbola izlasi (koeficients 1.40), kura šogad izcīnīja nebijušu panākumu Latvijas basketbolā - sudraba medaļas Eiropas čempionātā. Komandas kapteinis Kaspars Vecvagars ir arī nominēts balvai "Par cīņas gribu", varonīgi aizvadot izšķirošās spēles ar lauztu spēlējamās rokas pirkstu. Protams, arī Latvijas pieaugušo basketbola izlases starts Eiropas čempionātā ir pelnījis uzslavas, jo no ļoti sarežģītas grupas izdevās tikt nākamajā kārtā un tikt ceturtdaļfinālā liedza vienīgi nelaimīgais zaudējums Beļģijas valstsvienībai. Tomēr viņu iespējamība iegūt šo balvu tiek vērtēta četras reizes zemāk ar koeficientu 5.50. Latvijas hokeja izlase vispirms izcīnīja ceļazīmi uz Soču olimpiskajām spēlēm, bet pēc tam, rādot visai saturīgu sniegumu pasaules čempionāta beigu fāzē, izcīnīja 11. vietu. Šie panākumi tiek vērtēti mazliet zemāk par vīriešu basketbola izlases sniegumu, un koeficients ir 6.00. Rīgas Dinamo ir 4. vietā ar koeficientu 10, kas nozīmē, ka visticamāk gada balvu viņu neiegūs. Diemžēl, uzvara Cerību Kausā un pēdējā laikā aizvadītās veiksmīgās spēles nav pietiekami sasniegumi, lai augstāk novērtētu viņu iespējamību gūt Gada balvas titulu. 

Par vissarežģītāk prognozējamo speciālisti uzskata gada uzlecošās zvaigznes nomināciju. Visi pieci jaunie sportisti, it sevišķi trīs komandu sporta veidu pārstāvji, ir sevi šogad pieteikuši ļoti spilgti pie Latvijas sporta debesīm. Kā nelieli favorīti ir izvēlēti jaunā basketbola zvaigzne Kristaps Porziņģis un par viņu nedaudz vecākais hokejists Zemgus Girgensons, kurš sevi ir spējis pieteikt NHL, nostabilizējoties Bufalo "Sabres" pamatsastāvā. Abiem koeficients ir 3.00. Mazliet zemāk ar koeficientu 4.50 tiek vērtētas hokeja vārtsarga Kristera Gudļevska iespējas, kurš gada laikā ir parādījis iespaidīgu progresu no Rīgas Dinamo trešā vārtsarga sarežģītā situācijā kļūstot par Latvijas izlases pamatvārtsargu izšķirošajās turnīra spēlēs. Individuālo sporta veidu pārstāvju - vieglatlētes Līnas Mūzes (koeficients 6.00) un riteņbraucēja Toma Skujiņa (koeficients 7.00) iespējas tiek vērtētas mazliet zemāk, taču arī ir salīdzinoši labas.

Bukmeikeri kopā ar šīm, viņuprāt, svarīgākajām un interesantākajām nominācijām, piedāvā veikt likmes arī uz dažām citām nominācijām. Labākajai Latvijas komandai individuālajos sporta veidos un Latvijas Paralimpiskās komitejas speciālbalvai ir ļoti izteikti favorīti - attiecīgi pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs/Jānis Šmēdiņš (koeficients 1.05) un Aigars Apinis (koeficients 1.03). Latvijas labākā trenera godam ir trīs izteiktāki favorīti - pludmales volejbolistu treneru duets Genādijs Samoilovs/Andris Šmēdiņš (koeficients 2.00), U-20 basketbola izlases galvenais treneris Artūrs Štālbergs (koeficients 3.00) un skeletonistu treneris Dainis Dukurs (koeficients 4.50). Vēl Triobet piedāvā veikt likmes, kas iegūs Latvijas labāko tehnisko sporta veidu sportista balvu, kļūs par gada sporta notikumu Latvijā, kā arī gada sporta skolotāju Latvijā.

"Latvijas Gada balvas sportā 2013" svinīgā ceremonija paredzēta 27. decembrī

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!