Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
"Gada balvas sportā 2013" svinīgajā ceremonijā, kas piektdien notika kultūras pilī "Ziemeļblāzma", par Latvijas labākajiem sportistiem atzina skeletonistu Martinu Dukuru un cīkstoni Anastasiju Grigorjevu.

Par labāko sportistu atzītais Martins Dukurs aizvadītajā gadā ieguva 2. vietu pasaules čempionātā, 1. vietu Eiropas čempionātā, kā arī 1.vietu Pasaules kausa kopvērtējumā 2012./2013.g. sezonā.

Nominēti bija arī Tomass Dukurs (skeletons), Ernests Gulbis (teniss), Artūrs Plēsnieks (svarcelšana) un Māris Štrombergs (BMX riteņbraukšana).

Par 2013.gada Latvijas labāko sportisti atzina brīvās cīņas cīkstoni Anastasiju Grigorjevu. Viņai šogad 1. vieta Eiropas čempionātā, 4. vieta FILA Pasaules rangā un 1.vieta IWF (Starptautiskās Cīņas federācijas) "Golden Grand Prix" posmā.

Nominētas bija arī Jeļena Čelnova - Prokopčuka (vieglatlētika – skriešana), Laura Ikauniece (vieglatlētika - daudzcīņa), Sinta Ozoliņa-Kovala (vieglatlētika - šķēpmešana), Jeļena Rubļevska (modernā pieccīņa).

Par labāko Latvijas sporta spēļu komandu 2013.gadā atzina Latvijas U-20 basketbola izlasi. Tā Eiropas čempionātā pārsteidza visus un, pusfinālā sakaujot galveno favorīti Spāniju, kā pirmā Latvijas basketbola komanda pēc neatkarības atgūšanas iekļuva finālā un izcīnīja sudraba medaļas

Nominācijā bija iekļauta arī Latvijas vīriešu basketbola izlase, Latvijas vīriešu hokeja izlase, Latvijas U-18 basketbola izlase, kā arī hokeja komanda Rīgas "Dinamo".

Līdzjutēju balsojumā par Latvija populārāko sportistu uzvarēja Ernests Gulbis. Viņš balsojuma otrajā kārtā pārspēja orientieristu Edgaru Bertuku un rallijkrosa čempionu Reini Nitišu.

Latvijas uzlecošā zvaigzne 2013.gadā bija hokejists Zemgus Girgensons. 19 gadu vecumā jau ar savu pirmo mēģinājumu iekļuva NHL kluba Bufalo "Sabres" galvenajā komandā, uzreiz nostiprinājās pamatsastāvā un tiek uzskatīts par vienu no tās labākajiem spēlētājiem (līdz šim jaunākais latvietis NHL vēsturē bija Sandis Ozoliņš 20 gadu vecumā).

Nominēti bija arī Kristers Gudļevskis (hokejs), Līna Mūze (šķēpmešana), Kristaps Porziņģis (basketbols) un Toms Skujiņš (riteņbraukšana).

Par mūža ieguldījumu apbalvots basketbola treneris Imants Pļaviņš. Šajā nominācijā balvas ieguvējs jau bija zināms iepriekš.

Par Latvijas gada labāko treneri nosauca Daini Dukuru. Viņš gādāja par Latvijas skeletonistu absolūtu dominanci pasaulē. Martina Dukura 1. vieta pasaules un Eiropas čempionātā, kā arī uzvara Pasaules kausa kopvērtējumā, un Tomasa Dukura 3. vieta Eiropas čempionātā un 2. vieta PK kopvērtējumā ir nepārprotams pierādījums

Nominēti bija arī Ainars Bagatskis (basketbols), Sandis Prūsis (bobslejs), Genādijs Samoilovs/Andris Šmēdiņš (pludmales volejbols) un Artūrs Štālbergs (basketbols).

Balvu "Par cīņas gribu" saņēma basketbolists Kaspars Vecvagars. Viņš Eiropas U-20 čempionātā piektajā spēlē salauza labās ("spēlējamās") rokas pirkstu. Komandas kapteinis atteicās izstāties no turnīra un pēc dažu dienu pauzes, piesaitējis lauzto pirkstu veselajam, atgriezās laukumā, ceturtdaļfinālā guva 25 punktus, palīdzot dramatiskā cīņā pārspēt Melnkalni un iedvesmojot komandu sudraba medaļām. Traumas dēļ pēcāk nācās atteikties no uzaicinājuma iesaistīties pieaugušo izlasē.

Nominēti bija arī Latvijas hokeja valstsvienība un Jeļena Čelnova – Prokopčuka.

Balvu par paraugu Latvijas sportā ieguva bijusī latviešu kamaniņu braucēja Ingrīda Amantova.

Balvu "Par Godīgu spēli" ieguva Nigēriešu futbolists Stenlijs Ibe. Viņš pirmais uzdrošinājās atklāti runāt par totalizatora problēmu Latvijas futbolā, iekustinot risinājumu meklējumus šajā visam sportam sāpīgajā jautājumā

Nominācijā bija arī Latvijas vīriešu basketbola izlase un jauniešu izlase svaru bumbu celšanā.

Gada notikums Latvijas sportā bija Eiropas U-18 čempionāts basketbolā. U-18 ir prestižākā vecuma grupa basketbola jaunatnes piramīdā. Turnīrs notika Liepājā, Ventspilī un Rīgā. Latvijas labais sniegums (iekļuva pusfinālā) raisīja lielu ažiotāžu, piesaistīja līdzjutējus.

Gada notikumam nominēti bija arī Eiropas rallija čempionāta posms Latvijā, Latvijas riteņbraucēju vienības brauciens, Latvijas spīdveja "Grand Prix" un Rīgas "Nordea" maratons.

Pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš ieguvuši balvu nominācijā "Labākā Latvijas komanda individuālajos sporta veidos". Šis duets šogad ir 1. vietā FIVB (Starptautiskās Volejbola federācijas) pasaules rangā, izcīnīja 2. vietu Eiropas čempionātā un vairākas godalgotas vietas "Grand Slam" posmos.

Nominēti bija arī bobsleja četrinieks Oskars Melbārdis/Daumants Dreiškens/Arvis Vilkaste/Intars Dambis, kā arī modernās pieccīņas pārstāvji Jeļena Rubļevska un Deniss Čerkovskis.

Labākais Latvijas tehnisko sporta veidu sportists 2013.gadā bijis Matīss Karro, kuram 16. vieta pasaules čempionātā motokrosā MX1 klasē, lai arī traumu dēļ izlaida vairākus sacensību posmus.

Šajā nominācijā pretendenti bija arī motokrosisti Pauls Jonass un Kaspars Stupelis, kā arī Eiropas čempions rallijkrosā Reinis Nitišs.

Latvijas Paralimpiskās komitejas speciālbalvu ieguva Aigars Apinis. Viņa sasniegumi šogad: pasaules čempions lodes grūšanā un bronzas medaļas laureāts diska mešanā čempionātā Lionā, Francijā.

Uz speciālbalvu pretendēja arī Dmitrijs Silovs (pasaules vicečempions šķēpa mešanā pasaules čempionātā) un Latvijas ratiņbasketbola izlase (izcīnīja sudraba medaļas un otro vietu Eiropas čempionātā C divīzijā Austrijā, iegūstot tiesības startēt Eiropas čempionāta B divīzijā)

Par gada sporta skolotāju atzina Evitu Auniņu no Liepājas 8.vidusskolas. Viņa skolā strādā kopš 2001.gada, organizē sporta spēļu turnīrus un citus interesantus pasākumus.

Vēl uz šo balvu pretendēja Skaidrīte Baško (J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzija) un Sintija Robula - Ciganska (Lādezera pamatskola).

Svinīgajā ceremonijā paziņo 14 laureātus.

Par 2012.gada labākajiem valsts sportistiem tika atzīti Štrombergs un tāllēcēja Ineta Radeviča, kura pēc balvas saņemšanas paziņoja par sportistes karjeras beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!