Foto: LETA

Ceturtdien, 21. decembrī, Rīgā risinās "Gada balva sportā 2017" svinīgā apbalvošanas ceremonija, kuras laikā kļūs zināmi valsts labākais sportists un sportiste 2017. gadā.

"Gada balva sportā 2017" svinīgā ceremonija sāksies pulksten 21:00 un to tiešraidē translēs LTV. Portāls "Delfi" piedāvās svinīgās ceremonijas teksta tiešraidi.

Svinīgā pasākuma vadītāji Uģis Joksts un Inese Vaikule palīdzēs vēlreiz izdzīvot gada spilgtākos sporta notikumus un atsauks atmiņā piemirstos ar sportiski azartiskiem stāstiem un kolorītiem video sižetiem. Uz skatuves viens pēc otra kāps labākie sportisti, treneri, komandas un pasākumu rīkotāji, lai 16 nominācijās saņemtu apbalvojumu no prominentiem sveicējiem, ieskaitot Valsts prezidentu Raimondu Vējoni.

Pasākuma ietvaros jau otro gadu leģendārais sporta žurnālists Anatolijs Kreipāns īpašā "Anatolija stūrītī" aprunāsies un pasniegs zelta palmas tiem, kuri pelnījuši šogad tikt atzīmēti, taču neiekļaujas tradicionālajās ceremonijas "Latvijas gada balva sportā" kategorijās.

Tā kā šogad mūsu sportisti guva panākumus pasaules mediju uzmanības lutinātos pasākumos, Latvijas vārds izskanēja skaļi un tālu. Tas pamudināja "Latvijas Gada balvas sportā 2017" režisoru Viesturu Meikšānu un scenogrāfu Didzi Jaunzemu ceremonijā krāšņi un emocionāli apspēlēt atbalss tēmu. "Atbalss ir skaņas atgriešanās pie skaņas avota. Šī atgriešanās tēma ir metaforiski ļoti ietilpīga un daudzslāņaina. Tā ir saistīta ar labāko paraugu atdarināšanu, svarīgāko īpašību pārņemšanu, mācīšanos, mantošanu, un, zināšanu un prasmju pārnešanu. "Atbalss kā atgriešanās", nozīmē mūsu vecmeistaru sirsnīgu godināšanu, īpašas uzmanības pievēršanu saiknei starp treneriem un viņu audzēkņiem, un idejai par pārmantojamību, kas ir ilgtspējīgas attīstības stūrakmens," uzsver režisors Viesturs Meikšāns.

Ceremonijas viesus un TV skatītājus ar muzikāliem priekšnesumiem priecēs dzīvespriecīgā grupa "Very Cool People" kopā apburošās balss īpašniecēm – Agnesi Rakovsku, Dināru Rudāni un Evilenu Protektori. Savukārt vīrišķo noti piešķirs solisti - Normunds Rutulis un Daumants Kalniņš.

"Gada balva sportā" žūrijas balsojumā noteikti labākie desmit nominācijās, bet svinīgajā ceremonijā 21. decembrī tiks pasniegtas 16 balvas. Latvijas Paralimpiskā komiteja noteiks savas balvas nominantus un tās ieguvēju, žurijas komisijas sēdē nolemts balvu "Mūža ieguldījums Latvijas sportā" piešķirt velomehāniķim Arkādijam Svecem, līdzjutēju balsojumā noteiks Latvijas populārāko sportistu/-i. Izglītības un zinātnes ministrija noteiks balvas "Gada sporta skolotājs" ieguvēju, LTV piešķirs savu specbalvu, bet kāds no sporta žurnālistiems saņems Artura Vaidera fonda balvu.

Līdzjutēju balsojumā par populārāko sportistu pēc pirmās kārtas balsojuma portālā "Delfi" zināmi trīs, par kuriem notiks balsošana LTV tiešraidē. Tie ir bokseris Mairis Briedis, tenisiste Jeļena Ostapenko un motokrosists Pauls Jonass. LTV tiešraides laikā līdzjutēji varēs balsot, veicot zvanu par maksas telefona numuriem. Maksa par vienu zvanu būs 14 centi. Balsot varēs arī Latvijas sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, reģistrējoties ar sociālo tīklu pasēm.

1. Labākais Latvijas sportists:

  • Mairis Briedis (bokss) – 2017. gadā turpināja uzvaru sēriju profesionālā boksera karjerā. 1. aprīlī izcīnīja prestižo Pasaules Boksa padomes (WBC) čempionu jostu, bet 30. septembrī pārpildītā "Arēnā Rīga" uzvarēja jaunizveidotā Pasaules Boksa supersērijas pirmajā cīņā. Tagad viņa kontā 23 cīņās ir 23 uzvaras.
  • Martins Dukurs (skeletons) – Tituliem bagātais siguldietis turpināja dominēt pasaules skeletonā. Vācijā piekto reizi karjerā kļuva par pasaules čempionu, kā arī astoto reizi izcīnīja Eiropas spēcīgākā skeletonista titulu. Sezonu noslēdza ar izcīnīto astoto Pasaules kausu. Pēc Krievijas dopinga skandāla vēršanās plašumā Martinam Dukuram pienāksies 2014. gada Soču ziemas olimpisko spēļu zelta godalga.
  • Kristaps Porziņģis (basketbols) – Ziemeļamerikā par superzvaigzni kļuvušais "vienradzis" vasarā steidza palīgā Latvijas izlasi, kļūstot par tās līderi un palīdzot valstsvienībai izcīnīt augsto piekto vietu Eiropas čempionātā. "Eurobasket 2017" vidēji spēlē guva 23,6 punktus, bija trešais labākais efektivitātes rādītājā un labākais metienu bloķētājs. NBA Zvaigžņu spēlē pārsteidza ar uzvaru meistarības konkursā, bet 2016./2017. gada sezonā bija viens no Ņujorkas "Knicks" līderiem. Jauno sezonu basketbola Mekā - Ņujorkā - KP sāka fantastiski, labojot vairākus "Knicks" rekordus un kļūstot par izteiktu komandas līderi.
  • Andrejs Rastorgujevs (biatlons) – Latvijas biatlona pēdējo gadu izteiktais līderis nostabilizējās pasaules elitē. Eiropas čempionātā izdevās izcīnīt bronzas medaļu iedzīšanā, bet pērnās sezonas noslēgumā Norvēģijā beidzot izdevās lauzt "lāstu" un pirmo reizi karjerā kāpt Pasaules kausa sacensībās uz goda pjedestāla – teicami veikta 15 kilometru masu starta distance ļāva izcīnīt sudrabu. Jauno sezonu alūksnietis sācis apņēmīgi, divreiz iekļūstot Pasaules kausa sacensību labāko desmitniekā.
  • Aleksejs Rumjancevs (smaiļošana) – Latvijas labākais smaiļotājs pēcolimpiskajā sezonā augustā izcīnīja bronzas medaļu pasaules čempionātā 200 metru distancē. Sezonu Rumjancevs iesāka arī ar bronzu, izcīnot trešo vietu 200 metru distancē Pasaules kausa pirmajā posmā Portugālē.
  • Artūrs Plēsnieks (svarcelšana) - Latvijas svarcelšanas tradīciju turpinātājs pavasarī traumas dēļ nespēja aizstāvēt pērn izcīnīto Eiropas čempiona titulu svara kategorijā līdz 105 kg. Decembrī viņš spoži reabilitējās pēc savainojuma izdziedēšanas - sudrabs pasaules čempionātā (mazais sudrabs arī grūšanā).

2. Labākā Latvijas sportiste:

  • Anastasija Grigorjeva (cīņa) – Divreiz par Latvijas labāko sportisti atzītā Anastasija Grigorjeva aizvadītajā sezonā pasaules un Eiropas čempionātos izcīnīja nu jau kārtējās godalgas. Maijā Eiropas čempionātā Serbijā viņa izcīnīja sudraba medaļu, bet pasaules čempionātā augustā ieguva bronzu. Gada nogalē Grigorjevai vēl viens patīkams notikums dzīvē - cīkstone svinēja kāzas!
  • Laura Ikauniece-Admidiņa (vieglatlētika) – 2016. gada Latvijas labākajai sportistei Laurai Ikauniecei-Admidiņai aizvadītā sezonā bija ļoti īsa. Maijā viņa Gecisā notikušajās prestižajās vieglatlētikas daudzcīņas sacensībās kārtējo reizi laboja Latvijas rekordu, sasniedzot 6815 punktus un izcīnot trešo vietu. Augustā pasaules čempionātā Ikauniece-Admidiņa guva savainojumu, kas pārvilka strīpu atlikušajām sacensībām.
  • Rebeka Koha (svarcelšana) – Tikai 19 gadus vecā talantīgā svarcēlāja Rebeka Koha turpināja savu straujo progresu un dominēja junioru sacensībās. Viņa triumfēja pasaules un Eiropas junioru čempionātos, bet Eiropas čempionātā pieaugušajiem bija otrā. Novembra pēdējā dienā Koha veica jaunu ierakstu Latvijas sporta vēsturē, kļūstot par pirmo sievieti, kas izcīnījusi medaļu (bronzu) pasaules čempionātā pieaugušajiem.
  • Jeļena Ostapenko (teniss) – Pagājušās sezonas lielākā sensācija pasaules sieviešu tenisā. Jeļena Ostapenko Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) rangā savu pozīciju uzlaboja par 37 vietām un ielauzās labāko desmitniekā. Viņa sensacionāli triumfēja "Frech Open" turnīrā, lai arī nebija starp izsētajām tenisistēm. Ostapenko aizvadītajā sezonā uzvarēja arī Seulas WTA "International" sērijas turnīrā, bet Vimbldonas čempionātā viņa iekļuva ceturtdaļfinālā. Tāpat viņa kvalificējās prestižajam WTA sezonas noslēguma turnīram, kurā startē sezonas astoņas labākās tenisistes.
  • Anastasija Sevastova (teniss) – Loti stabilu sezonu aizvadīja Latvijas tenisa otrā rakete Anastasija Sevastova. Viņa Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) rangā sezonu noslēdza 16. vietā. Spēcīgajos Dubaijas un Madrides "Premier" turnīros viņa iekļuva pusfinālos, bet Maljorkas "International" turnīrā Sevastova triumfēja. "US Open" turnīrā viņa otro gadu pēc kārtas iekļuva ceturtdaļfinālā.

3. Labākais/-ā Latvijas tehnisko sporta veidu sportists/-e:

  • Artis Baumanis (rallijkross) – Baumaņu ģimenes autosporta tradīciju turpinātājs. Savā otrajā sezonā Eiropas rallijkrosa čempionātā Artis iesaistījās cīņā par čempiona titulu, tikai pašās sezonas beigās piekāpjoties komandas biedram, ungāram Kristianam Sabo. 2017. gada "Euro RX" sezonā Artis izcīnīja pirmo posma uzvaru, triumfējot Zviedrijā, un sezonas beigās ieguva Eiropas čempiona sudraba medaļu "Super1600" klasē..
  • Pauls Jonass (motosports) – Talantīgais motokrosists Pauls Jonass 2017. gadā kļuva par pirmo pasaules čempionu solo klasēs no Latvijas – pirms viņa titulus latviešu sportisti bija ieguvuši tikai blakusvāģos. Ja pirms gada Jonasam neizdevās uzvarēt nevienā PČ posmā, tad šosezon KTM rūpnīcas komandas braucējs uzvarēja sešos posmos un 14 braucienos.
  • Andžejs Ļebedevs (motosports) – Latvijas spīdvejists Andžejs Ļebedevs 2017. gadā aizvadīja izcilu sezonu Eiropas čempionātā, izcīnot prestižo titulu, kas ir jauns sasniegums Latvijas motoru sporta vēsturē. Visos četros Eiropas meistarsacīkšu posmos Ļebedevs tika uz goda pjedestāla un vēl pirms noslēdzošā etapa bija izvirzījies vadībā kopvērtējumā. Otrā vieta pēdējā posmā deva Latvijas braucējam titulu un tiesības arī nākamsezon piedalīties visus Eiropas čempionāta finālposmos – šogad viņš tajos startēja ar organizatoru īpašo ielūgumu.

4. Labākais/-ā Latvijas treneris/-e:

  • Ainars Bagatskis (basketbols) – vīriešu basketbola valstsvienības galvenais treneris (5. vieta Eiropas čempionātā).
  • Dainis Dukurs (skeletons) – Martina Dukura, Tomasa Dukura un Krista Netlau treneris.
  • Sandis Prūsis (bobslejs) – Oskara Ķibermaņa un Oskara Melbārža ekipāžu treneris .
  • Eduards Andruškevičs (svarcelšana) - pasaules čempionāta medaļnieku Rebekas Kohas un Artūra Plēsnieka treneris

5. Labākā Latvijas sporta spēļu komanda:

  • Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība (basketbols) – 5. vieta Eiropas čempionātā.
  • Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība (basketbols) – 6. vieta Eiropas čempionātā, izcīnīta ceļazīme uz 2018. gada Pasaules kausa izcīņu.
  • Latvijas vīriešu hokeja izlase (hokejs) – 10. vieta pasaules čempionātā.

6. Labākā Latvijas komanda individuālajos sporta veidos:

  • Oskars Ķibermanis/Matīss Miknis (bobslejs – divnieki) – 4. vieta pasaules čempionātā divniekiem, 3. vieta Eiropas čempionātā divniekiem, 3. vieta Eiropas kausa kopvērtējumā.
  • Oskars Melbārdis/Daumants Dreiškens/Arvis Vilkaste/Jānis Strenga (bobslejs – četrinieki) – 4. vieta pasaules čempionātā četriniekiem.
  • Aleksandrs Samoilovs/Jānis Šmēdiņš (pludmales volejbols) – 2. vieta Eiropas čempionātā.

7. Gada uzlecošā zvaigzne:

  • Mārtiņš Blūms (riteņbraukšana) – 1. vieta Pasaules kausa kopvērtējumā U-23 grupā MTB XCO krosā, divreiz 1.vieta Pasaules kausa posmā U-23 MTB XCO krosā, 4. vieta Eiropas U-23 čempionātā.
  • Gunta Latiševa-Čudare (vieglatlētika) – 1. vieta Eiropas U-23 čempionātā 400 m skrējienā, 12. vieta pasaules čempionātā, Latvijas U-23 rekords.
  • Deniss Vasiļjevs (daiļslidošana) – 7. vieta Eiropas čempionātā, 14. vieta pasaules čempionātā, izcīnīta ceļazīme uz Phjončhanas Olimpiskajām spēlēm.

8. Gada sporta notikums:

  • Basketbola valstsvienību spēle Latvija – Lietuva "Arēnā Rīga" – izpārdota arēna (10500 skatītāju), piecu NBA spēlētāju līdzdalība, novatorisks pirmsspēles šovs.
  • Eiropas čempionāts pludmales volejbolā Jūrmalā – Latvijā līdz šim vērienīgākais pludmales volejbola pasākums, Eiropas nozīmīgākais gada notikums pludmales volejbolā. Latviešiem izcīnīta 2. vieta – Aleksandrs Samoilovs/Jānis Šmēdiņš un divas 5. vietas – Mārtiņš Pļaviņš/Haralds Regža un Tīna Graudiņa/ Anastasija Kravčenoka.
  • FIA Pasaules rallijkrosa čempionāts "Neste World RX of Latvia" - jau otro gadu Rīgā sagaidīti pasaules ātrākie rallijkrosa piloti – 2016. gada čempions Matiass Ekstroms, 2014. un 2015. gada čempions Peters Solbergs, 2017. gada čempionāta kopvērtējuma līderis Johans Kristofersons, "Neste World RX of Latvia 2016" uzvarētājs Sebastjēns Lēbs, "Gymkhana" pamatlicējs Kens Bloks un citi ne mazāk talantīgi un meistarīgi rallijkrosa piloti.

9. Gada notikums Tautas sportā:

  • "Lattelecom" Rīgas maratons – Rīgas maratons ir ikgadējs sporta pasākums, kas Rīgā norisinās kopš 1991. gada. Šogad "Lattelecom" Rīgas maratons dažādās distancēs pulcēja 32415 dalībniekus no 70 pasaules valstīm un piesaistīja rekordaugstu ārvalstu dalībnieku skaitu – 3745.
  • Latvijas Jaunatnes vasaras olimpiāde – 2017. gadā notika Cēsīs no 7. līdz 9. jūlijam un pulcēja 2803 sportistus no 82 Latvijas novadiem.
  • Stirnu buks – taku skriešanas seriāls septiņos posmos, kas 2017. gadā katrā posmā pulcēja vairāk par 2500 dalībnieku, taču sezonas gaitā savus spēkus taku skriešanā izmēģināja pāri par 7000 sportot gribētāju. Pasākums ir ieguvis lielu popularitāti un tā dalībnieku skaits pieaug gadu no gada.

10. Paraugs sportā:

  • Jānis Blūms (basketbols) – vīriešu basketbola valstsvienības kapteinis. Piedalījās septītajā Eiropas čempionāta finālturnīrā, palīdzot komandai sasniegt 5. vietu – labāko rezultātu pēc valsts neatkarības atgūšanas. Aktīvi piedalās basketbola komandu sociālajās aktivitātēs. Profesionalitātes paraugs jaunajiem basketbolistiem.
  • Edgars Masaļskis (hokejs) – pagājušajā sezonā Masaļskis lika punktu profesionālajai karjerai. Masaļskis paliks Latvijas izlases vēsturē kā pagaidām vienīgais spēlētājs, kurš piedalījies 15 pasaules čempionātos pēc kārtas.
  • Jeļena Ostapenko (teniss) – Pagājušās sezonas lielākā sensācija pasaules sieviešu tenisā. Jeļena Ostapenko Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) rangā savu pozīciju uzlaboja par 37 vietām un ielauzās labāko desmitniekā. Viņa sensacionāli triumfēja "Frech Open" turnīrā, lai arī nebija starp izsētajām tenisistēm. Ostapenko aizvadītajā sezonā uzvarēja arī Seulas WTA "International" sērijas turnīrā, bet Vimbldonas čempionātā viņa iekļuva ceturtdaļfinālā. Tāpat viņa kvalificējās prestižajam WTA sezonas noslēguma turnīram, kurā startē sezonas astoņas labākās tenisistes. Aļona pierādīja, ka, darbojoties kopā ar savu māti, kas ir viņas trenere, ir iespējams sasniegt Pasaules līmeņa rezultātus un nav obligāti nepieciešami ārzemju speciālisti, lai izaudzinātu profesionālu sportistu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!