Foto: AFI

2005.gada 13.februārī Latvijas hokeja izlasei Turīnas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra izšķirošajā spēlē pret Baltkrieviju bija nepieciešama tikai uzvara. Piecas minūtes pirms pamatlaika beigām Latvija bija iedzinējos ar 2:4...

Taču brīdī, kad daudziem šķita, ka viss jau ir zaudēts, notika neticamais. Latvijas izlase nopelnīja vairākumu, nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju un ar samocītu uzbrukumu rezultāta deficītu samazināja, vārtus gūstot Armandam Bērziņam. Brīdi vēlāk Grigorijs Panteļejevs nerealizēja izgājienu pret baltkrievu vārtsargu, taču Jānis Sprukts ar atkārtotu metienu izlīdzināja rezultātu.

Tad Aleksandrs Semjonovs uzreiz pēc piespēles raidīja piekto ripu Baltkrievijas izlases vārtos, un Latvijas izlase neticamā veidā kvalificējās Turīnas olimpiskajām spēlēm.

Šī tiek uzskatīta par fantastiskāko spēli Latvijas hokeja vēsturē. Trīs mēnešus iepriekš aizsaulē aizgāja Sergejs Žoltoks, un daudzi arī šodien uzskata, ka tieši viņa gars palīdzēja valstsvienībai atspēlēties.

"Sergeja klātbūtne viennozīmīgi bija jūtama. Viņš ļoti gribēja uzvarēt šajā turnīrā. Tas bija viņa sapnis," toreiz pēc uzvaras sacīja Latvijas izlases galvenais treneris Leonīds Beresņevs. "Mēs uzvarējām nevis ar gribasspēku, bet ar ļoti lielu gribasspēku."

Arī Masaļskis pēc spēles uzsvēra, ka Latvijas izlasei laukumā palīdzēja sestais laukuma spēlētājs – Sergejs Žoltoks. Savukārt Sandis Ozoliņš atzina - tik sakāpinātas emocijas viņam iepriekš bija tikai pēc Stenlija kausa izcīnīšanas 1996.gadā.

Toreiz Latvijas laikrakstu virsraksti par šo maču vēstīja: "Smagā cīņā nopelnītais ceļš uz Turīnu", "Latvijas hokejisti spēlēs Turīnā!", "Necerēta izglābšanās", "Par Olimpiādi viss skaidrs", "Pašu nopelnītais brīnums".

Katrs Latvijas hokeja izlases spēlētājs par izcīnīto ceļazīmi uz Turīnas olimpiskajām spēlēm saņēma 7500 ASV dolāru lielu prēmiju.

Pašās olimpiskajās spēlēs Latvijas izlasei izdevās izcīnīt vienu punktu, nospēlējot neizšķirti 3:3 ar ASV. Pārējās spēlēs tika piedzīvoti zaudējumi, Turnīras Olimpiādi noslēdzot 12.vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!