Foto: AP/Scanpix

Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) prezidents Renē Fāzels ir gandarīts par Nacionālās Hokeja līgas (NHL) spēlētāju attieksmi attiecībā uz piedalīšanos 2018. gada ziemas olimpiskajās spēlēs un cer, ka tas iespaidos līgas vadības nostāju par labu spēlēm.

"Spiediens no spēlētāju puses kļūst arvien lielāks, un es ceru, ka viņiem izdosies atrast kopsaucēju ar NHL un NHL Spēlētāju asociāciju (NHLPA)," Fāzelu citē portāls "insidethegames.biz". "NHLPA vajadzētu atrast veidu, kā nodrošināt līgā pauzi [uz olimpiskajām spēlēm]. Es domāju, ka te ir darījuma jautājums - Gerijs (Betmens, NHL komisārs) kaut ko grib, vienīgā problēma ir tā, ka neviens nezina, ko viņš grib. Viņiem vajadzētu apsēsties pie viena galda un atrast risinājumu."

Fāzels norādīja, ka nevienošanās starp IIHF, NHL, NHLPA un Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK) būs "kļūda" un "risks", taču tam vēl esot laiks. Pretēja gadījumā Phjončhanas spēlēs nepiedalīsies neviens NHL hokejists, kas īpaši ietekmēs vadošās hokeja nācijas - Kanādu, ASV, Krieviju, Somiju.

Viens no pēdējiem, kas asi kritizējis NHL nostāju, ir Čehijas izlases un Filadelfijas "Flyers" zvaigzne Jakubs Vorāčeks, kurš līgas nostāju nodēvējis par "stulbu". Savukārt Vašingtonas "Capitals" kapteinis un Krievijas izlases uzbrucējs Aleksandrs Ovečkins paziņojis, ka piedalīsies olimpiādē, neskatoties uz NHL lēmumu. Arī viņa tautietis Jevgeņijs Malkins, kanādieši Patrīss Beržerons, Sidnijs Krosbijs un amerikānis Deivids Bakess pauduši vēlmi pārstāvēt savu valsti olimpiskajās spēlēs.

Tiek uzskatīts, ka NHL neredz izdevīgumu olimpiskajās spēlēs, kas notiks Dienvidkorejā, taču lielā tirgus dēļ ļoti interesējas par nākamo ziemas olimpiādi 2022. gadā Ķīnā, uz ko IIHF prezidents norādījis, ka tas nav tirgus un līga nevar izvēlēties, kurā turnīrā piedalīties.

"Es uzskatu, ka Gerijs Betmens ir gudrs cilvēks un zina, ka nepiedalīšanās šajā olimpiādē apdraud spēlēšanu Pekinā," saka Fāzels. "NHL nav labākas reklāmas iespējas kā olimpiskajās spēlēs, jo tās pašas ir spēcīgs zīmols. Neizmantot šo iespēju būtu kļūda un, kā jau teicu, uzskatu Betmenu par gudru cilvēku."

NHL hokejisti ziemas olimpiskajās spēlēs piedalījušies kopš 1998. gada Nagano olimpiādes.

Domstarpības starp NHL, IIHF un SOK radās pēc tam, kad SOK atteicās uz Phjončhanas olimpiskajām spēlēm NHL hokejistiem segt transporta un apdrošināšanas izmaksas. NHL komisārs Gerijs Betmens šo SOK lēmumu nosauca par "akmeni lapseņu midzenī" un vēl marta sākumā apgalvoja, ka pārrunās neesot "nekāda progresa".

2014. gada Soču ziemas olimpiskajās spēlēs SOK ieguldīja 13 miljonus eiro, no kuriem puse bija transporta kompensācijas.

Fāzels cer, ka gaidāmajās olimpiskajās spēlēs Korejā šos izdevumus būs iespējams samazināt līdz deviņiem miljoniem eiro. Turklāt viens no risinājumiem, kas tiek piedāvāts - hokejistu apdrošināšanu un nokļūšanu Korejā apmaksātu attiecīgo valstu Hokeja federācijas vai Olimpiskās komitejas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!