Foto: F64

Žurnālists Armands Puče savā jaunākajā grāmatā "Klients" savulaik populāro Latvijas hokejistu Viktoru Hatuļevu centies parādīt no gaišās puses.

1975.gadā Rīgas "Dinamo" spēlētājam Hatuļevam labākā Nacionālās hokeja līgas (NHL) komanda piedāvāja palikt Ziemeļamerikā, un šajā riskantajā operācijā iesaistījās vairāku valstu specdienesti. Tika meklētas sievietes, kas varētu fiktīvi Hatuļevu aprecēt, tika nolīgti cilvēki, kas viņu Rīgas krogos dzirdīja. Hokejists tam ļāvās un kļuva par vienu no savas paaudzes skandalozākajām personībām.

Grāmata atklāj Hatuļeva dzīvi no hokeja laukuma līdz psihoneiroloģiskajai slimnīcai un no cerības līdz cietuma kamerai. 39 gadu vecumā Hatuļevu atrada Rīgā uz ielas mirušu.


"Pirms 35 gadiem nebija pieprasītāka hokejista par Hatuļevu. Par viņu bija gatavi cīnīties pasaules labākie hokeja klubi," grāmatas prezentācijas pasākumā pirmdien pastāstīja Puče. "Hatuļeva vārds 70.gadu vidū radīja maģisku pieskaņu, jo šī bija personība, kas visus iedvesmoja ar savu darbu uz ledus."

Puče grāmatu par Hatuļeva dzīvi nolēmis rakstīt tāpēc, ka mūsdienās par viņu neko daudz nevar atrast. "Tāpēc arī nolēmu ar viņu plašāk iepazīstināt cilvēkus."

"Tā ir tumša lappuse hokeja vēsturē, taču es centos to padarīt gaišāku," teica Puče. "Hatuļevs bija pirmais Padomju Savienības hokejists, kuru jauno spēlētāju draftā izvēlējās NHL komanda. Un visiem ir zināms, ka 70.gados Padomju Savienība bija hokeja dižvalsts. Savā laikā Hatuļevs bija izcils hokejists, taču par leģendu es viņu negribētu saukt, jo to viņam sava dzīvesveida dēļ līdz galam neizdevās pierādīt laukumā."

"Liels prieks, ka Armands pieķērās manam tēvam un salika visus punktus uz "i", jo līdz šim neviens īsti nezināja, kā viņš patiesībā dzīvoja," grāmatas prezentācijā atzina Hatuļeva meita Kristīne Hatuļeva.

Puče piebilda, ka par grāmatas rakstīšanu viņš sācis domāt janvārī, taču sākumā darbs negājis tik raiti, jo viņš gribējis saprast, vai to vēlas. Atvaļinājuma laikā Puče tā pa īstam ķērās klāt grāmatas rakstīšanai un to pabeidzis apmēram mēneša laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!