Foto: AFP/Scanpix
Kalgari "Flames" savainoto spēlētāju rindās nonākušo uzbrucēju Raiti Ivanānu pirmdien Kanādā piesauca kā vienu no piemēriem smadzeņu satricinājumu bīstamībai un šādu savainojumu neprognozējami ilgajai ārstēšanai.

Pirmdien smadzeņu satricinājuma diagnozi noteica arī Bostonas "Bruins" uzbrucējam Markam Savāram, kurš tāpat kā Ivanāns, Metjū Lombardi un Sidnijs Krosbijs pašlaik nevar spēlēt pēc galvas traumām, rakstīja avīze "Calbary Sun".

Ivanāns pēc sezonas pirmajā spēlē piedzīvotā smadzeņu satricinājuma vienu reizi mēģināja atgriezties laukumā, taču uz ledus nejutās labi, tādēļ viņam jāturpina atlabt. Traumu Ivanāns guva pirmajā regulārās sezonas spēlē, kautiņā pret Edmontonas "Oilers" spēlētāju Stīvu Makintairu.

Šosezon pēc smadzeņu satricinājuma atlabušais "Flames" uzbrucējs Renē Burks paskaidroja, ka Nacionālajā hokeja līgā (NHL) komandās tagad ir lielāka izpratne par galvas traumu nopietnību, tādēļ savainotajiem spēlētājiem nodrošina nepieciešami ilgu atlabšanas laiku un klubu vadība neuzstāj uz hokejistu ātru atgriešanos. Smadzeņu satricinājumu guvušajiem spēlētājiem var būt neprognozējamas galvassāpes, slikta dūša, nespēks, jutīgums pret gaismu un skaņu, kā arī satraukums, bezmiegs, atmiņas traucējumi, koncentrēšanās spēju zudums un nomāktība.

NHL galvas traumas jau ilgāku laiku ir ļoti aktuāls temats, bet vēl jo vairāk tas saasinājās pēc tam, kad gada sākumā smadzeņu satricinājumu guva tobrīd rezultatīvākais sezonas spēlētājs, Pitsburgas "Penguins" kapteinis Krosbijs. Viņam savainojuma dēļ ies secen dalība arī NHL Zvaigžņu spēlē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!