Foto: F64

Haralds Vasiļjevs, kuram piedāvājums vadīt Latvijas hokeja izlase uzkritis kā sniegs uz galvas, esot gatavs strādāt un nokomplektēt komandu svarīgajam olimpiskajam turnīram, kas šonedēļ notiks Rīgā, raksta laikraksts "Diena".

Kā zināms, aizvadītās nedēļas beigās Latvijas hokeja izlases treneris Leonīds Beresņevs paziņoja par atkāpšanos no amata, pamatojot to ar finansiālo garantiju neizpildīšanu no Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidenta Kirova Lipmana puses.

"Protams, tas bija liels pārsteigums," laikrakstam "Diena" atzinies Vasiļjevs. "Piektdienas pēcpusdienā braucu uz Jelgavu un koncentrējos darbam klubā "Zemgale", kad piezvanīja [Latvijas izlases ģenerālmenedžeris] Māris Baldonieks. Pēc tam jau zvanīja arī Kirovs Lipmans."

Izlases vadības pārņemšana dažas dienas pirms atbildīga turnīra ir izaicinājums, taču Vasiļjevs apzinās atbildību. "Bez šaubām, tas ir izaicinājums, bet kādam jau tas darbs ir jādara. No atbildības neesmu baidījies, un tā ir arī šoreiz," saka 64 gadus vecais treneris. Viņa palīgs izlasē būs Ēriks Miļuns, piedāvājums izteikts arī Ģirtam Ankipānam.

Lai arī lielākoties Haralds Vasiļjevs ir strādājis ārzemēs, Vācijā un Austrijā, ar jauniešu komandām un tikai šovasar pieņēma izaicinājumu kļūt par HK "Zemgale" galveno treneri, viņš ir sekojis līdzi Latvijas hokejistu gaitām, īpaši Rīgas "Dinamo" spēlētājiem. "Svētdien izlasei bija paredzēts ledus treniņš, bet pareizi, ka to atcēlām. Es redzēju, ka pēc pēdējā zaudējuma spēlētāji Rīgā atgriezās nokārtām galvām. Viņiem šobrīd ir svarīgāk atjaunot spēkus un uzlabot morālo gatavību. Pēdējā mēneša laikā "Dinamo" ir bijušas četrpadsmit spēles. Tā ir NHL spēlētājiem atbilstoša slodze. Nebūtu prātīgi šajā situācijā tūlīt pēc atgriešanās mājās viņus nogurdināt ar ledus treniņu. Esmu jau runājis ar dažiem spēlētājiem," saka treneris. "Skaidrs, ka Laurim Dārziņam sezonas sākumā spēle nav aizgājusi, bet tas nebūt nenozīmē, ka viņš nevarētu nospēlēt līdera lomu izlasē. Man ir zināmi pieredzējušie spēlētāji Krišjānis Rēdlihs un Georgijs Pujacs. Kad strādāju Rīga2000 komandā, tolaik šajā vienībā spēlēja Gints Meija. Jauno Mārtiņu Dzierkalu es redzēju spēlējam pasaules junioru čempionātā Vīnē. Nav bijusi man iespēja runāt ar Mārtiņu Karsumu un Kasparu Daugaviņu, jo viņi atbrauks tikai 30. augustā."

Haralds Vasiļjevs Latvijas hokeja izlasi vadīja, 2000. gada pasaules čempionātā Sanktpēterburgā, kad tika izcīnīta neaizmirstamā uzvara pār Krieviju. 2001. gadā Vasiļjevs vadīja Latvijas izlasi olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, kurā tika izcīnīta vienīgā ceļazīme uz Soltleiksitijas olimpiādi, bet tā gada PČ Vācijā hokeja izlase nokļuva "izdzīvošanas" turnīrā un Vasiļjevs amatu zaudēja.

Kā zināms, olimpiskās kvalifikācijas turnīrā piedalīsies četru valstu izlases - Latvijas, Japānas, Vācijas un Austrijas, kas cīnīsies par vienīgu ceļazīmi uz 2018. gada Phjončhanas ziemas olimpiskajām spēlēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!