Foto: LETA
Ceturtdienas, 6. oktobra, vakarā - nepilnu diennakti pirms Latvijas hokeja federācijas (LHF) kongresa - uzņēmējs Viesurs Koziols izplatījis informāciju un dokumentus, kas met ēnu uz LHF finansiālajiem darījumiem.

Piektdien Rīgā notiek LHF kongress, kurā sākotnēji nebija plānotas vēlēšanas. Tomēr pēc LHF pašreizējā prezidenta Kirova Lipmana ierosinājuma, kongresa darba kārtībā iekļauts punkts "Lēmējinstitūciju vēlēšanas", kas nozīmē jaunas valdes un valdes priekšsēdētāja vēlēšanas, jo līdzšinējā valde ir nepilnā sastāvā un normāli neveic savu darbu.

Lipmans jau ir paziņojis, ka ir par "200% pārliecināts par savu pārvēlēšanu", bet Koziols pēdējā mēneša laikā nav slēpis, kas vēlas ieviest pārmaiņas Latvijas hokejā, mainot LHF vadību. Koziols pirms 12 gadiem nodibināja Latvijas Hokeja savienību, kas iestājās par pārmaiņām Latvijas hokejā, tomēr toreiz LHS aktivitātes apstājās un mainīt LHF vadību šai organizācijai neizdevās.

"Latvijas Hokeja federācijā valda maksājumu džungļi, kas nav izdevīgi ne hokejistiem, ne valstij – tas redzams, analizējot gada pārskatus. Ir jāsaprot, ka Latvijas Hokeja federācija ir administratīva organizācija, kam primāri jārūpējas par hokejistu iespējām profesionāli augt, nevis par pārskaitījumu necaurspīdīgumu nezināmos virzienos," savā paziņojumā norāda Koziols. "

Koziola rīcībā esošie dokumenti liecina, ka 2014. gadā LHF no IIHF saņēmusi 414 470 eiro, bet nākamajā gadā "saņēma apaļu "0" eiro". "Vai tas nozīmē, ka patiesie Latvijas Hokejam pienākošie līdzekļi, iespējams, tiek slēpti ārzemēs un tiek uzrādīti tikai tad, kad to vēlas esošais vadītājs?," jautā Koziols.

Norādot uz "aizdomīgiem" darījumiem, Koziols publisko dokumentu, kas apliecina, ka bijušie Latvijas izlases treneri Teds Nolans un Toms Kūlens samaksu saņēmuši no IIHF kontiem "Latvijas Hokeja federācijas vārdā".

Tedam Nolanam un Tomam Kūlenam veiktie maksājumi

Koziola rīcībā esošajos gada pārskatos minēta auditoru piezīme, kas "apstiprina to, kāpēc neparādās LHF gada pārskatos visi ienākumi, kuri pienākas acīmredzot no IIHF". Šajos dokumentos esot piezīme " "Grāmatvedības politikas maiņas efekts", tādējādi auditori pieļauj, ka "ienākumus atzīst pēc šīs politikas maiņas tikai tad, kad iestājas kaut kādi izdevumi – retrospektīvā". Uzņēmējs uzsver, ka tā ir "patiesu finanšu datu sagrozīšana".

Tāpat viņa rīcībā esošajos dokumentos ir informācija, ka veikti maksājumi personām, konkrēti neminot šīs personas. 2014. gadā tādi maksājumi bija 1,74 miljonu eiro apmērā, bet 2015. gadā – 1,1 miljonu eiro apmērā. Koziols apgalvo, ka LHF biedri tā arī nav redzējuši šo personu sarakstu, kas saņēmušas šīs summas. Tāpat pārskatos nevarot rast skaidrību, kādiem mērķiem 2015. gadā iztērēti 545 000 eiro, bet vēl 1 220 000 eiro iztērēti Latvijas pieaugušo vīriešu izlases sakarā, neminot konkrētas pozīcijas.

"Un tādas pozīcijas izdevumu sadaļā ir vairākas, par ko Latvijas hokeja sabiedrība ir tiesīga zināt līdz pēdējam centam – tāpēc, ka arī visu Latvijas nodokļu maksātāju nauda līdzfinansē LHF darbību caur dotācijām no Latvijas Republikas valsts budžeta. Pēdējo divu gadu laikā LHF gada pārskatā kopējās dotācijas bija nedaudz virs viena miljona eiro," norāda Koziols.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!