Foto: LETA

Latvijas hokeja izlase svētdien kvalificējās savām ceturtajām olimpiskajām spēlēm pēc kārtas un piektajām spēlēm vispār. Soču Olimpiādē Latvija spēlēs C grupā, kurā spēkosies ar Čehijas, Zviedrijas un Šveices izlasēm.

Pirmo reizi Latvijas izlase olimpiskajās spēlēs piedalījās 1936.gadā, kad ierindojās 13.pozīcijā. Savukārt pēc neatkarības atgūšanas ir izdevies piedalīties trīs olimpiskajās spēlēs – 2002.gadā Soltleiksitijā, 2006.gadā Turīnā, kā arī 2010.gadā Vankūverā. 2002.gadā hokejistiem izdevās izcīnīt devīto vietu, bet aizvadītajās divās Olimpiādēs nācās samierināties ar 12.pozīciju

Portāls "Delfi" piedāvā atskatīties vēsturē, un ielūkoties Latvijas valstsvienības veiksmēs un neveiksmēs olimpisko spēļu turnīros pēc neatkarības atgūšanas.

Līdz šim veiksmīgākā olimpiāde Soltleiksitijā


Foto: AFI

Savās pirmajās olimpiskajās spēlēs Soltleiksitijā Latvijas izlase priekšsacīkšu turnīra A grupā sacentās ar Austriju, Slovākiju un Vāciju. Pamatturnīrā iekļuva tikai A grupas uzvarētāji.

Olimpiskā hokeja turnīra priekšsacīkšu pirmajā mačā Latvijas izlase galvenā trenera Kurta Lindstrēma vadībā ar rezultātu 4:2 uzvarēja Austrijas vienību. Šajā mačā Latvijas labā vārtus guva Vjačeslavs Fanduļs. Igors Bondarevs Grigorijs Panteļejevs un Harijs Vītoliņš.

Otrajā mačā Latvijas hokejistiem pretī stājās par A grupas favorītiem uzskatītie slovāki, un spēle noslēdzās ar dramatisku neizšķirtu 6:6. Toreiz divus vārtus Latvijas komandai guva Aleksandrs Macijevskis, bet reizi precīzi bija Fanduļs, Aleksandrs Ņiživijs un Aleksandrs Beļavskis.

Latvijas hokejisti šajā mačā atspēlējās no 3:6 iegūstot vērtīgu punktu. Lai kvalificētos pamatsacensībām, vajadzēja uzvarēt Vāciju. Tas neizdevās, un Vācijas izlase izšķirošajā mačā bija pārāka ar 4:1. Latvijai vienīgos vārgus guva Aigars Cipruss.

Tā kā Latvija A grupā palika otrajā vietā, tai olimpiskās spēles bija jāturpina ar maču par devīto vietu. Šajā spēlē pretinieki bija Ukraina, kas tika sagrauta ar rezultātu 9:2. Līdz ar to debija olimpiskajās spēlēs noslēdzās ar izcīnītu devīto vietu, par ko Latvijas Hokeja federācijas valde bija apmierināta.

Latvijas izlases sastāvs Soltleiksitijas olimpiskajās spēlēs:

Vārtsargi - Artūrs Irbe, Sergejs Naumovs, Edgars Masaļskis;

Aizsargi - Viktors Ignatjevs, Rodrigo Laviņš, Kārlis Skrastiņš, Atvars Tribuncovs, Igors Bondarevs, Oļegs Sorokins, Kaspars Astašenko, Sandis Ozoliņš, Andrejs Maticins;

Uzbrucēji - Herberts Vasiļjevs, Aigars Cipruss, Harijs Vītoliņš, Leonīds Tambijevs, Aleksandrs Kerčs, Vjačeslavs Fanduļs, Aleksandrs Beļavskis, Grigorijs Panteļejevs, Aleksandrs Semjonovs, Aleksandrs Ņiživijs, Aleksandrs Macijevskis.

Turīnā Latvijas izlase paliek bez uzvarām


Foto: F64

Turīnas olimpisko spēļu hokeja turnīra izspēlē bija veiktas izmaiņas. Toreiz visas 12 komandas tika sadalītas divās grupās pa sešām, un Latvijai pretiniekos bija ASV, Krievija, Slovākija, Zviedrija un Kazahstāna. Katras grupas četras labākās iekļuva izslēgšanas spēlēs.

Pirmajā spēlē pret ASV Latvijas izlase nospēlēja neizšķirti 3:3. Latvijas labā vārtus guva Aleksandrs Ņiživijs, Atvars Tribuncovs un Herberts Vasiļjevs. Tomēr uz šīs pozitīvās nots turnīru turpināt neizdevās.

Nākamajā mačā ar rezultātu 3:6 tika piedzīvots zaudējums Slovākijai. Sandis Ozoliņš, Mārtiņš Cipulis un Ņiživijs bija precīzi Latvijas komandā, līdz otrā perioda vidum panākot 3:4, tomēr slovāki Latviju tuvāk nelaida un savu pārsvaru saglabāja.

Turnīra turpinājumā Latvija ar 1:6 pārliecinoši zaudēja Zviedrijai, vienīgos vārtus gūstot Mārim Ziediņam, tad ar 2:9 tika piedzīvota sagrāve mačā ar Krieviju. Pret krieviem vārtus guva Aigars Cipruss un Miķelis Rēdlihs.

Pēdējā spēlē Latvija diezgan piekāpās arī Kazahstānai (2:5), turnīra pēdējā spēlē vārtus guva Leonīds Tambijevs un Aigars Cipruss.

Pēc neveiksmīgās Olimpiādes karjeru Latvijas izlasē noslēdza Sandis Ozoliņš un Aigars Cipurss. Latvijas izlases galvenais treneris Leonīds Beresņevs un LHF prezidents Kirovs Lipmans nebija apmierināti ar valstsvienības startu prestižajās sacensībās, un treneris pirms 2006.gada pasaules čempionāta zaudēja savu darbu.

Latvijas izlases sastāvs Turīnas olimpiskajās spēlēs:

Vārtsargi - Artūrs Irbe, Edgars Masaļskis, Sergejs Naumovs;

Aizsargi - Krišjānis Rēdlihs, Rodrigo Laviņš, Sandis Ozoliņš, Georgijs Pujacs, Arvīds Reķis, Agris Saviels, Kārlis Skrastiņš, Atvars Tribuncovs;

uzbrucēji - Ģirts Ankipāns, Armands Bērziņš, Aigars Cipruss, Vladimirs Mamonovs, Aleksandrs Ņiživijs, Grigorijs Panteļejevs, Miķelis Rēdlihs, Aleksandrs Semjonovs, Mārtiņš Cipulis, Leonīds Tambijevs, Herberts Vasiļjevs, Māris Ziediņš. 

Vankūverā četri zaudējumi četrās spēlēs


Foto: F64

Arī pirms Vankūveras olimpiskajām spēlēm tika veikts izmaiņas olimpiskā hokeja turnīra izspēlē. 12 komandas bija sadalītas trīs grupās un pēc apļa turnīra aizvadīšanas grupu uzvarētājas un labākā no trijām otro vietu ieguvējām garantēja vietu ceturtdaļfinālā, bet pārējās astoņas komandas aizvadīja "play-off" maču, noskaidrojot pārējās ceturtdaļfinālistes.

Latvijas izlasei pretiniekos bija Krievija, Čehija un Slovākija. Pirmajā spēlē mūsējie piedzīvoja smagu zaudējumu, ar rezultātu 2:8 piekāpjoties Krievijai. Vārtus Latvijai guva Herberts Vasiļjevs un Ģirts Ankipāns.

Otrajā spēlē Latvija ar 2:5 zaudēja Čehijai, ar precīziem metieniem izcēlās Kristaps Sotnieks un Ģirts Ankipāns, savukārt pēdējā apakšgrupas spēlē ar "sausu" rezultātu 0:6 tika atzīsts Slovākijas izlases pārākums.

Spēlē par vietu ceturtdaļfinālā Latvijas izlasei atkal bija jātiekas ar Čehiju, un šoreiz tika piedzīvots zaudējums pagarinājumā ar rezultātu 2:3. Pēc pirmā perioda Latvija bija iedzinējos ar 0:2, bet trešajā periodā pēc Mārtiņa Cipuļa un Miķeļa Rēdliha vārtu guvumiem rezultāts kļuva neizšķirts. Pagarinājumā Davids Krejči izrāva uzvaru čehiem, un Latvija Olimpiādē atkal palika pēdējā, 12.vietā.

Latvijas hokeja izlases sastāvs Vankūveras olimpisko spēļu turnīrā:

Vārtsargi - Edgars Masaļskis, Ervīns Muštukovs, Sergejs Naumovs; 

aizsargi - Georgijs Pujacs, Kristaps Sotnieks, Arvīds Reķis, Krišjānis Rēdlihs, Guntis Galviņš, Rodrigo Laviņš, Kārlis Skrastiņš, Oskars Bārtulis;

uzbrucēji - Lauris Dārziņš, Herberts Vasiļjevs, Miķelis Rēdlihs, Ģirts Ankipāns, Mārtiņš Cipulis, Jānis Sprukts, Aleksejs Širokovs, Mārtiņš Karsums, Aleksandrs Ņiživijs, Armands Bērziņš, Kaspars Daugaviņš, Gints Meija.

Kā Latvijas hokejistiem veicies ar gaidāmajiem Soču pretiniekiem?


Foto: F64

Latvijas izlases pretinieki Soču olimpiskajā hokeja turnīrā būs Čehijas, Zviedrijas un Šveices izlases, visas labi zināmas komandas, gan no pasaules čempionātiem, gan iepriekšējām Olimpiādēm.

No šīm trim komandām visbiežāk nūjas krustotas ar Šveices valstsvienību - deviņas reizes pasaules čempionātos un astoņas reizes dažādos turnīros, kvalifikācijas un pārbaudes spēlēs. Piecos mačos uzvarējusi Latvijas izlase, trīs spēles beigušās neizšķirti, bet deviņās pārāki bijuši šveicieši. Olimpiskajās spēlēs komandas nav tikušās.

Ar pasaules hokeja grandiem čehiem Latvijas izlase tikusies kopumā 11 reizes, un lielākajā daļā piedzīvoti zaudējumi, lai gan bijušas cerīgas cīņas. 2006.gadā pasaules čempionātu savās mājās Latvijas hokejisti iesāka ar 1:1 tieši pret čehiem, bet turpinājums toreiz nebija tik veiksmīgs. Vēl sešas reizes ar čehiem fiksēts 1:3, bet divreiz Latvijas izlase čehiem piekāpās tikai pagarinājumā - Vankūveras olimpiskajās spēlēs un EHC turnīra mačā Rīgā pērn.

Zviedrijas hokeja izlase ir no tām komandām, kas Latvijas izlasi "apbēdinājusi" ar pamatīgu vārtu starpību - 1:9 zaudējums 2005. gada pasaules čempionātā Insbrukā, 1:6 Turīnas olimpiskajās spēlēs 2006. gadā, 2:8 - pasaules meistarsacīkstēs Maskavā 2007. gadā. Kopumā ar zviedriem mūsējie aizvadījuši 15 spēles, no kurām pati pirmā, 1997. gada pasaules čempionātā Turku beidzās ar neizšķirtu 1:1, bet vienā mačā tika svinēta uzvara - 3:2 pasaules meistarsacīkstēs Bernē 2009. gadā. Pārējās 13 spēles kā uzvarētāji pabeiguši zviedri.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!