Foto: F64

Latvijas hokeja trenerim Ērikam Miļunam pēc gada pārtraukuma uzticēts vadīt Latvijas hokeja izlasi "Euro Ice Hockey Challenge" (EIHC) turnīrā, tikai šogad viņa rīcībā ir pilnīgi cita komanda ar pavisam citiem uzdevumiem.

Kā ziņojām, šīs nedēļas nogalē Latvijas hokeja izlase spēlēs EIHC turnīrā Bledā, un šīs komandas mērķis būs ne tik daudz cīnīties par uzvaru turnīrā, cik pārbaudīt kandidātus - gan pieaugušo valstsvienības tuvākās rezerves, gan potenciālos U20 izlases spēlētājus, kam gada nogalē jāspēlē pasaules čempionāta A grupā.

Pirms gada EIHC turnīrā Liepājā Latvijas izlase Ērika Miļuna vadībā palika otrajā vietā, izšķirošajā spēlē piekāpjoties Baltkrievijai. Bledā pretiniekos atkal būs baltkrievi, mājiniece Slovēnija un Francija.

Pirms došanās uz Slovēniju Latvijas izlases treneris piekrita nelielai sarunai ar portālu "Delfi".

- Pēc gada pārtraukuma Jums atkal uzticēta Latvijas izlase - kas kopīgs un kas atšķirīgs?
Līdzīga ir situācija un mēnesis, atšķirīga komanda, turnīra vieta un uzdevumi. Pirms gada Liepājā izlasē nebija U20 spēlētāju, bet pieredzējušāki hokejisti, vairāk pārstāvēta Kontinentālā hokeja līga (KHL) un Latvijas virslīga, kurai tagad sava izlase un savs turnīrs.

- Ņemot vērā, ka uzdevums ir pārbaudīt U20 spēlētājus, vai ir godkārīgi mērķi šai turnīrā?
Protams! Katru turnīru ejam nospēlēt pēc iespējas labāk un katrā spēlē cīnīties par uzvaru. Katra spēle sākas ar rezultātu 0:0 un uz tablo ir rakstīts "Latvija", neskatoties, kāds ir komandas sastāvs. Tajā brīdī šī ir Latvijas izlase. Tas, ka valstsvienībā septiņi spēlētāji jaunāki par 20 gadiem un trīs vēl tikko bija U20 izlasē, neko nemaina - mēs būsim Latvijas izlase, kas spēlēs pret citu valstu komandām.

Darbam pieejam nopietni un katram ir savi uzdevumi - kas ir U20, tie ir U20, pārējiem ir jāpierāda sevi, arī pieredzējušiem - karjeru jau viņi vēl nav beiguši.

Nedaudz traucē laika trūkums - ļoti īsā laika periodā ir jāpanāk, lai mēs izskatāmies pēc vienotas komandas, ar kopīgu domu, taktisko risinājumu. Tas līdzinās pagājušā gada situācijai. Pietrūkst saspēlēšanās un iestrādes, jo daži spēlētāji pievienosies īsi pirms turnīra, bet trīs tikai lidmašīnā. Ar vienu treniņu un vienu video sapulci vajadzēs uztaisīt komandas "kopbildi".

- Kuru spēlētāju gribat redzēt kā komandas līderi Bledā?
Par to neesmu domājis. Ir spēlētāji, kas ir pieredzējušāki - Mārtiņš Cipulis, Brahmanis -, kas var aiz sevis vest jaunos, bet arī jaunie ir ambiciozi. Kopumā komanda ir perspektīva. Kāds būs rezultāts, rādīs laiks, bet gribēšana ir un varēšana, manuprāt, arī.

- Ko darīsiet pēc Bledas turnīra?

Tālāk darbs ar U20 izlasi - skatīsimies U18 spēles, analizēsim hokejistus, kas ir Ziemeļamerikā, un gatavosimies tālāk. Decembrī, pirms "mazās" nometnes, būs divas pārbaudes spēles Rīgā ar izlases kandidātiem, tālāk nometne Kanādā un tad jau pasaules čempionāts.

Latvijas izlases sastāvs dalībai turnīrā "Euro Ice Hockey Challenge"

Nr. p.k.Vārds UzvārdsDz. g.Poz.Klubs
1.Māris Jučers1987VMMKS Podhale Nowy Targ (Polija)
2.Gustāvs-Dāvis Grigals1998VHK Rīga (MHL)
3.Kristaps Zīle1997ARīgas Dinamo (KHL)
4.Aleksandrs Galkins1990AChamonix-Morzine (Francija)
5.Maksims Ponomarenko1997ALørenskog (Norvēģija)
6.Eduards Hugo Jansons1997AHK Zemgale/LLU (Virslīga)
7.Uvis Jānis Balinskis1996AHK Rīga (MHL)
8.Artūrs Salija1992AMHC Martin (Slovākija)
9.Ēriks Ševčenko1991ARīgas Dinamo (KHL)
10.Kristaps Bazēvičs1987AOlimpija Ļubļana (Slovēnija)
11.Ēriks Žohovs1997UShreveport Mudbugs (NAHL, ASV)
12.Rihards Puide1997UGCK Lions U20 (Šveice)
13.Roberts Baranovskis1997UHK Rīga (MHL)
14.Edijs Brahmanis1983UShakhter (Baltkrievija)
15.Mārtiņš Cipulis1980U
16.Roberts Jekimovs1989UHerning Blue Fox (Dānija)
17.Frenks Razgals1996URīgas Dinamo (KHL)
18Kirils Galoha1996UHK Rīga (MHL)
19.Nikolajs Jeļisejevs1994URīgas Dinamo (KHL)
20.Vitālijs Pavlovs1989URīgas Dinamo (KHL)
21.Edgars Kulda1994URīgas Dinamo (KHL)
22.Miks Lipsbergs1991ULyon (Francija)
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!