Foto: F64

Šonedēļ punktu profesionālajai hokejista karjerai nolēma pielikt Latvijas hokeja "policists" Raitis Ivanāns.

Lai gan Ivanāns hokejista karjeras laikā spēlējis gan uzbrucēja, gan aizsarga pozīcijās, vairāk viņš pazīstams kā "policists". Ar savu neatlaidību Ivanāns no Ziemeļamerikas zemākajām līgām tika līdz NHL, pa ceļam kļūstot arī par pirmo Latvijas hokejistu, kurš izcīna Amerikas hokeja līgas (AHL) Kaldera kausu.

Portāls "Delfi" piedāvā ieskatu dažās no latviešu "policista" cīņām okeāna abos krastos.

NHL debija

Foto: AFP/Scanpix

2005.gadā pēc ilga un mērķtiecīga darba Raitis Ivanāns saņēma Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Monreālas "Canadiens" līgumu uz diviem gadiem, un oktobrī debitēja pasaules spēcīgākajā hokeja līgā.

Debitēja Ivanāns skaļi, jo savā otrajā mačā sakāvās ar nevienu citu kā slovāku milzi Zdeno Haru. Mačā pret Otavas "Senators" otrajā periodā Ivanāns uzbrukuma zonā pie apmales "iedunkāja" Haru, tad ar vienu no komandas biedriem "ielīmēja" apmalē citu "senatoru". Hara atslidoja, iebakstīja Ivanānam, un sākās kautiņš. Abi hokejisti uzreiz nometa cimdus, ieņēma boksera stāju un izlūkoja pretinieku. Kautiņš gan nebija ļoti ilgs, jo pēc dažiem sitieniem abi nokrita uz ledus.

Diemžēl, šajā kautiņā visvairāk cieta Ivanāns, kurš izlaida cauri dažus sitienus. Ziemeļamerikas masu mediji mēļoja, ka latviešu hokejists atvadījies arī no dažiem zobiem. Iznākums - Ivanāns maču neturpināja, un ar pārsistu seju devās uz ģērbtuvēm. Vēlāk kļuva zināms, ka šis kautiņš bijis diezgan sāpīgs, jo Ivanānam konstatēja vaiga kaula lūzumu, pēc kura sadziedēšanas viņam nācās spēlēt AHL.


Sāpīgs nokauts pēdējā NHL kautiņā

Foto: Reuters/Scanpix

2010.gada oktobrī, spēlējot Kalgari "Flames" rindās, Ivanāns piedzīvoja vienu no sāpīgākajiem zaudējumiem NHL kautiņos.

1.oktobrī "Flames" aizvadīja pārbaudes spēli pret Edmontonas "Oilers", un Ivanāns iesildījās sezonai ar kautiņu pret Stīvu Makintairu. Acīmredzot, abiem bija par ko aprunāties jau pēc nepilnas nedēļas, kad komandas tikās jau regulārajā čempionātā. Trešajā periodā, kad "Flames" zaudēja ar 0:4, centra iemetiena laikā Ivanāns uzsāka "sarunas" ar Edmontonas "Oilers" kausli. Kamēr citi vēl spēlēja, abi kaušļi sāka "bakstīšanos", tad nometa cimdus un ķērās klāt attiecību noskaidrošanai. Pēc līdzvērtīga sākuma Ivanāns izlaida cauri vienu sitienu, kas bija nokautējošs, - latviešu hokejists palika guļam uz ledus un tikai ar komandas biedru palīdzību atstāja ledus laukumu.

Kā izrādījās, šī bija pēdējā Ivanāna dūru cīņa NHL laukumos.



Biežākais pretinieks

Foto: AP/Scanpix

NHL regulāro sezonu laikā Ivanāns kāvies ar 33 dažādiem pretiniekiem, bet visbiežāk - pret Džordžu Parosu (sešas reizes).

Pirmo reizi abi izkāvās 2006.gada decembrī, toreiz līdzjutēju domas dalījās, bet lielākā daļa uzskatīja, ka bijis neizšķirts. 2008.gada janvārī viesos Anaheimā Ivanāns jau apbēdināja mājinieku kausli.

Acīmredzot, abiem "iepatikās" izvicināt dūres savā starpā, jo nākamajās divās sezonās viņi aci pret aci tikās kopā četras reizes. 2008.gada rudenī puiši divreiz izkāvās mēneša laikā (uzvara Ivanānam un neizšķirts), bet nākamajā sezonā abos kautiņos Ivanāns bija labāks.




Aktīvākās sezonas

Foto: Reuters/Scanpix

Visaktīvākais kautiņos Ivanāns bija 2006./2007.gada un 2009./2010.gada sezonās, kurās aizvadīja pa 14 cīņām, bet 2008./2009.gada sezonā viņam bija 13 cīņas.

Visdaudzpusīgākā viņam bija 2007./2008. gada un jau pieminētā 2009./2010.gada sezonas, kad viņš aizvadīja cīņas ar 12 dažādiem pretiniekiem. 



Izlasē neizplūcas

Foto: LETA

Latvijas izlasē Ivanāns piedalījās tikai vienā pasaules čempionātā - 2008.gadā Kanādā.

Sešās spēlēs Ivanāns nopelnīja 31 soda minūti (ieskaitot vienu lielo noraidījumu 5+20), taču īsti dūres neizvicināja. Toreiz pēc pirmās spēles pret amerikāņiem Latvijas izlases galvenais treneris Oļegs Znaroks žurnālistiem atzina, ka Ivanāns saņēmis īpaša instrukcijas.

"Iepriekšējā vakarā direktorāta sēdē saņēmām norādījumu, ka tiesās stingri. Puišus piekodinājām būt uzmanīgiem, taču noraidījumu tik un tā bija pārāk daudz," toreiz Latvijas žurnālistiem teica Znaroks. "Es jau Raitim [Ivanānam] teicu, lai amerikāņus nedaudz noliek pie vietas, bet lai tikai nenomet cimdus. Tad būtu diskvalifikācija, bet tas mums nekādi nav vajadzīgs. Raitis visus norādījumus arī ņēma vērā. Tātad viņš spēlēja uz komandu."



Priecē Rīgas līdzjutējus

Foto: F64

2012.gadā Ivanāns atgriezās Latvijā un pievienojās Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubam Rīgas "Dinamo".

KHL viņš gan aizvadīja tikai 39 spēles, taču nopelnīja 84 soda minūtes. Ivanānam šajās spēlēs arī trīs kautiņi, viens no tiem savu līdzjutēju priekšā pret Čerepovecas "Severstaļ" spēlētāju Pahrudinu Gimbatovu. Kautiņš notika jau spēles otrajā minūtē, izpelnoties ovācijas "Arēna Rīga" skatītāju rindās.

Sezonas turpinājumā viņam bija kautiņi pret labi zināmo Džonu Mirastiju un Trevoru Gilisu, un arī šajos kautiņos pārsvars bija Ivanānam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!