Foto: LETA
Latvijas hokeja izlase Rīgā notiekošajā 2014.gada Soču olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra pirmajā mačā ceturtdien izcīnīja pārliecinošu uzvaru.

Pirmajā mačā Latvijas hokejisti ar rezultātu 6:2 (2:1, 1:0, 3:1) pārspēja Lielbritānijas valstsvienību

Latvijas izlasē ar vārtu guvumiem izcēlās Gints Meija, Miks Indrašis, Oskars Bārtulis, Ronalds Ķēniņš, Georgijs Pujacs un Lauris Dārziņš,savukārt Aleksandrs Ņiživijs savā atgriešanās mačā izdarīja trīs rezultatīvas piespēles. Tikmēr Lielbritānijas rindās rezultatīvus metienus izdarīja Roberts Douds un Kreigs Pīkoks.


Pirmais periods

Jau ar pirmajām minūtēm liels pārsvars piederēja Latvijas hokejistiem, tomēr Lielbritānija atrada iespēju pretuzbrukumam, kuru apturēja vārtsargs Edgars Masaļskis. Latvijas hokejisti jau trešajā minūtē izvirzījās vadībā, kad Mārtiņš Cipulis iesāka uzbrukumu, nogādāja ripu Jurim Štālam, kurš tālāk piespēlēja Meijam, un viņš meta precīzi. Minūti vēlāk briti rezultātu izlīdzināja. Miķelis Rēdlihs kļūdījās piespēlē, uzbrucējs Roberts Douds to izmantoja un no vārtu priekšas gandrīz kritienā pārspēja Masaļski (1:1). Pēc zaudētajiem vārtiem latviešu hokejisti izskatījās apjukuši, bet Jānis Sprukts un Lauris Dārziņš izveidoja vārtu gūšanas momentu, kurā Dārziņa metienu tvēra Lielbritānijas vārtsargs Stīvijs Lails.

Lai arī Lielbritānija skaitījās šī mača pastarīte, tā nekautrējās pārņemt mača iniciatīvu un diezgan bieži apdraudēt Masaļska sargātos vārtus. Mājinieki atbildēja ar pretuzbrukumiem – vispirms izgājienā divi uzbrucēji pret vienu aizsargu Sprukts meta garām vārtiem, bet brīdi vēlāk pēc Sanda Ozoliņa piespēles Miķelis Rēdlihs uzmeta virsū vārtsargam. 14.minūtē Latvijas izlase pēc Bena O'Konora noraidījuma varēja spēlēt vairākumā. Tajā pēc spēcīgā Artūra Kuldas metiena vārtsarga atsisto ripu ieguva Dārziņš, viņš piespēlēja M.Rēdliham, kura metienu tukšajos vārtos bloķēja pretinieks.

Vairākuma turpinājumā latviešiem izdevās skaista izspēle. Aleksandrs Ņiživijs piespēlēja Dārziņam, kurš gar vārtiem uz pretējo stūri ripu nogādāja Indrašim, viņam no asa leņķa metot vārtu augšējā stūrī. Latvija pārņēma iniciatīvu un izdarīja lielu spiedienu uz britu vārtiem. Perioda izskaņā Masaļskim bija jāatvaira viens pretinieku metiens, bet pēc tam vēl viena lieliska iespēja bija Latvijai. Ozoliņš uzsāka uzbrukumu, ar piespēli izveda Spruktu un Dārziņu divatā pret vienu, bet Dārziņam neizdevās pārspēt vārtsargu.

Otrais periods

Otrās trešdaļas sākumā Latvijas hokejisti bija aktīvi un neļāva Lielbritānijai atkal uzspiest savu spēles stilu. Tomēr britiem izdevās ļoti vienkārši ieiet uzbrukuma zonā, un izdarīt metienu, kuru Masaļskis tvēra. Nākamajās epizodēs Latvija pretinieku zonā izveidoja uzbrukumu sēriju, kurā vārtu guvumam tuvu bija Karsums, pēc tam metienus izdarīja arī Georgijs Pujacs un Sprukts. 27.minūte pret Spruktu tika pārkāpti noteikumi, bet vairākumā vārti netika gūti, lai arī iespējas bija ļoti labas.

Tūlīt Latvija vēlreiz varēja spēlēt vairākumā, jo Kolins Šīlds klupināja Štālu. Šoreiz viena vīra pārsvars tika izmantots, un Bārtulis perioda vidū ar metienu no zilās līnijas panāca rezultātu 3:1. Jāatzīmē, ka Indrašis ļoti labi nocīnījās vārtu priekšā. Uzreiz sekoja Armanda Bērziņa noraidījums, un Lielbritānija vairākumā darbojās veiksmīgi, bet bīstami momenti netika izveidoti, jo arī Latvija labi spēlēja mazākumā. Komandas turpināja spēlēt nepilnos sastāvos, jo gluži kā cīņas sporta veidos britu hokejists Daniels Mejers sev pāri pārmeta Bērziņu. Latvijas kārtējā vairākumā iespējas bija Karsumam un Ozoliņam, tomēr ripa mērķi nesasniedza.

Savukārt 38.minūtē Bārtulis devās uz noraidīto soliņu, tomēr mazākuma brigāde spēlēja droši un neļāva pretiniekiem izpausties. Trešdaļa tā arī noslēdzās ar rezultātu 3:1 Latvijas labā.

Trešais periods

Pēdējo 20 minūšu sākumā skaista izspēle padevās Ronaldam Ķēniņam un Robertam Jekimovam, tomēr tā palika neizmatota. Tomēr nākamā Latvijas izveidotā iespēja bija rezultatīva, jo M.Rēdlihs saņēma ripu, piespēlēja to Ķēniņam, kurš uzreiz asi un precīzi meta no kreisā iemetiena punkta, panākot 4:1. Turpinājumā ātrā uzbrukumā Dārziņa metienu bloķēja pretinieks, bet uzreiz vārtos netrāpīja arī Karsums. 47.minūtē vēl vienu noraidījumu saņēma Bērziņš, tomēr nepilnu minūti vēlāk četru spēlētāju sastāvā palika arī briti.

Nākamajās divās minūtēs momentu uzbrukumā īsti nebija, bet pēc vēl viena Lielbritānijas noraidījuma Karsums saņēma labu piespēli un netrāpīja praktiski tukšos vārtos. 54.minūtē Mārtiņš Cipulis pa labo malu labi iegāja zonā, ieturēja pauzi, atdeva piespēli uz vidu Meijam, kurš tālāk Pujacam un aizsargs bija precīzs. Pēc gūtajiem vārtiem Latvijai atkal bija vairākums, kurš šoreiz palika neizmantots. Vēlāk Dārziņš neizmantoja lielisku vārtu gūšanas iespēju pretuzbrukumā, taču tad sekoja divi Latvijas noraidījumi pēc kārtas, jo tika pārkāpts skaitliskais sastāvs un Sprukts bloķēja pretinieku. Lielo vairākumu briti labi izspēlēja un no vārtu priekšas Pīkoks 58.minūtē pārspēja Masaļski.

Mača izskaņā Lielbritānija saņēma divus noraidījumu, un viens no tiem bija ļoti ass pret Arvīdu Reķi. Lielajā vairākumā Dārziņš guva savas komandas sestos vārtus, nodrošinot pārliecinošu uzvaru savai komandai.

Nākamajā mačā piektdien Latvijas izlase tiksies ar Kazahstānas vienību.

Atgādinām, ka Rīgā notiekošā kvalifikācijas turnīra pirmajā mačā Kazahstāna ar rezultātu 3:2 uzvarēja Francijas valstsvienību.

Latvijas sastāvs.
uzbrukuma maiņas:
Jānis Sprukts – Lauris Dārziņš – Mārtiņš Karsums; Ronalds Kēniņš - Miķelis Rēdlihs-Roberts Jekimovs; Aleksandrs Ņiživijs – Armands Bērziņš- Miks Indrašis; Mārtiņš Cipulis – Juris Štāls – Gints Meija, Vitālijs Pavlovs.
Aizsargu pāri:Oskars Bārtulis – Georgijs Pujacs; Krišjānis Rēdlihs - Artūrs Kulda, Arvīds Reķis-Sandis Ozoliņš, Kristaps Sotnieks.

Atgādinām, ka Ozoliņam un Ņiživijam šī ir atgriešanās  Latvijas izlasē. Ozoliņš valstsvienībā nav spēlējis kopš 2006.gada, kad Latvijas izlase spēlēja Turīnas olimpiskajās spēlēs. Kopumā valstsvienībā Ozoliņš aizvadījis 32 spēles, guvis deviņus vārtus un izdarījis 26 rezultatīvas piespēles. Savukārt Ņiživijs par karjeras beigšanu valstsvienībā paziņoja pēc 2011.gada pasaules čempionāta. 36 gadus vecais uzbrucējs valstsvienības rindās olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātos aizvadījis 95 spēles, guvis 42 vārtus un izdarījis 49 rezultatīvas piespēles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!