Foto: LETA

Pirms 66 gadiem, 1952. gada 31. jūlijā, Rīgā dzimis hokejists Helmuts Balderis. Viens sava laika izcilākajiem hokeja uzbrucējiem, pirmais Latvijā dzimušais NHL spēlētājs un arī pirmais atjaunotās Latvijas hokeja izlases kapteinis.

1968. gadā Helmuts Balderis debitēja Rīgas "Dinamo" vienībā, kas tolaik spēlēja Padomju Savienības otrā un pat trešā līmeņa čempionātā. Pakāpeniski un sistemātiski trenera Viktora Tihonova vadītā vienība izsitās līdz PSRS Augstākajai līgai, bet kopā ar komandu auga un meistarību slīpēja Balderis. Viņš kļuva par PSRS čempionāta labāko vārtu guvēju, rezultatīvāko un vērtīgāko spēlētāju.

Nebija pārsteigums, ka Helmutu Balderi pārvilināja Savienības superklubs – Maskavas "CSKA" (latviskoti – "ACSK"). Trīs sezonas (1977–1980) viņš aizvadīja Maskavā un visās trijās kļuva par PSRS čempionu "CSKA" sastāvā (1978, 1979, 1980). Pēc tam, 1980. gadā, Balderis atgriezās Rīgas "Dinamo" sastāvā, kur spēlēja līdz pat aiziešanai no "lielā hokeja" (1985).

Līdztekus tam Helmuts Balderis bija kļuvis par vienu no vadošajiem PSRS izlases spēlētājiem. Tās sastāvā piedalījās piecos pasaules čempionātos, dažādos augsta līmeņa turnīros, Kanādas kausu ieskaitot (1976), kā arī startēja olimpiskajās spēlēs Leikplesidā (1980), kur izcīnīja sudraba medaļu. Par pasaules čempionu Helmuts Balderis kļuva trīs reizes (1978, 1979, 1983). Savulaik pasaules meistarsacīkstēs Balderis gan kļuva par labāko vārtu guvēju, gan tika atzīts par labāko uzbrucēju.

Tomēr dažus gadus pēc sportista gaitu pārtraukšanas Helmuts Balderis atgriezās uz "lielās skatuves". Vispirms – lai piepildītu sapni spēlēt Nacionālajā Hokeja Līgā. 1989. gada oktobrī, 37 gadu vecumā, Balderis debitēja "Minnesota North Stars" sastāvā. NHL čempionātā viņš aizvadīja vienu sezonu (1989/1990), startēja 26 spēlēs, guva 9 punktus un kļuva pa pirmo Latvijā dzimušo hokejistu, kurš spēlējis NHL.

Otra atgriešanās bija 40 gadu vecumā, 1992. gada novembrī. Atjaunotā Latvijas hokeja izlase aizvadīja savas pirmās divas spēles, un sava laika izcilākais latviešu hokejists Helmuts Balderis bija gan valstsvienības kapteinis, gan spēlējošais treneris.

1998. gadā Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) Helmutu Balderi kā pirmo Latvijas pārstāvi uzņēma IIHF Hokeja slavas zālē. Savukārt Latvijas Hokeja federācija, godinot leģendāro hokejistu, valstsvienībā ir izņēmusi no "apgrozījuma" Baldera spēlētāja numuru – 19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!