Foto: F64

Vilcināšanos ar Latvijas hokeja izlases galvenā trenera nosaukšanu Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs Lipmans pamato ar to, ka šis darbs ir ļoti atbildīgs un tajā nedrīkst kļūdīties, īpaši, ņemot vārā, cik smags pasaules čempionāts šogad solās būt Latvijas valstsvienībai.

20. janvārī LHF sēdē bija jāizskan jaunā trenera vārdam, taču arī šoreiz LHF prezidents medijiem to neatklāja.

"Es kā LHF prezidents nedrīkstu kļūdīties [ar trenera izvēli]," šo atlikšanu komentē Lipmans. "Jā, varbūt Toms Kūlens būtu labs kandidāts, bet viņš nav profesionāls treneris, ar to jārēķinās. Jā, viņam ir labs kontakts ar puišiem, bet ar to ir par maz. Es jau sen būtu viņu apstiprinājis, bet nedrīkstu kļūdīties, jo šis čempionāts mums būs ļoti smags - jūs zināt, kāda ir grupa. Ja es kļūdīšos, visi man pārmetīs. Tāpēc es esmu piesardzīgs. Labāk nosaukt vēlāk, bet nekļūdīties. Man ir vajadzīgs treneris, uz ko es varu paļauties un kas Latvijai dos vajadzīgo rezultātu. Atrast treneri nav problēmu, bet kas būs tālāk? Es hokejā esmu 25 gadus, kaut ko tomēr saprotu."

"Galvenais treneris būs tuvākajās dienās. Es visu laiku medijiem esmu uzsvēris - mums ir kandidāti. Bija trīs, tad divi, šodien - viens," sacīja Lipmans.

Tajā pašā laikā Lipmans atklāja, ka esot veiktas pārrunas ar ārzemju speciālistu, kurš esot piekritis strādāt ar Latvijas izlasi ilgtermiņā, taču viņa vārdu un pat ģeogrāfisko izcelsmi LHF prezidents atklāt atteicās, vien norādot, ka šis ir "pazīstams" cilvēks, bijis savas valsts izlases spēlētājs un kapteinis.

"Vakar lidoju uz Helsinkiem, lai tiktos ar šo cilvēku "neitrālā zonā". Nepārprotiet, viņš nav no Somijas, speciāli atlidoja aprunāties. Lai Dievs dod, ka mums sanāktu šī sadarbība! Uzskatu, ka tā ir vislabākā kandidatūra," saka LHF prezidents. "Pagaidām neko negribu atklāt, jo viss vēl ir jāsaskaņo. Interese viņam ir liela, būtu gatavs strādāt ar izlasi, bet vēl vajag pāris dienas izrunāt ar aģentu nosacījumus un noteikumus. Protams, ka viņš gribētu stabilu darbu ne tikai uz vienu čempionātu, bet uz diviem, trim gadiem. Tas ir normāli. Es vakar ilgi domāju, un, jau lidostā būdams, piezvanīju aģentam un teicu, ka būtu ar mieru viņu paņemt uz diviem gadiem."

Uz tiešu jautājumu, vai treneris būs no Ziemeļamerikas, Lipmans atteica: "Nevaru atbildēt, jo vēl nav 100% zināms, ka viņš būs galvenais treneris."

Runājot par šā "slepenā" speciālista interesi strādāt ar Latvijas komandu, Lipmans uzsvēra, ka valstu nacionālo komandu vadīšana treneriem ir ļoti prestižs amats. "Jebkuram ir liels gods būt nacionālās izlases trenerim," viņš teica. "Ja Nolans nebūtu strādājis ar Latvijas izlasi, kas tika uz olimpiskajām spēlēm, viņam Bufalo "Sabres" darbu nepiedāvātu! Nav jau tik daudz to izlašu pasaules hokeja elitē…"

LHF prezidents atklāja, ka par galvenā trenera palīgiem pagaidām apstiprināti Viktors Ignatjevs un Kārlis Zirnis, kuri ir gatavi ar izlasi strādāt "kaut šodien". "Kārlis Zirnis uz Latviju var atbraukt martā, bet Ignatjevs - kaut šodien. Nav jau tik traģiska tā situācija," saka Lipmans.

Kā zināms, Latvijas hokeja izlase bez galvenā trenera ir kopš 2015. gada jūnija, kad no amata tika atbrīvots Aleksandrs Beļavskis. Viņa vadībā valstsvienība pasaules čempionātā ierindojās 13. vietā, neizpildot LHF izvirzīto uzdevumu iekļūt desmitniekā.

Jau vēstīts, ka iepriekš viens no pretendentiem uz Latvijas izlases galvenā trenera amatu bija Leonīds Beresņevs, kura vadībā Latvijas U-20 izlase atgriezās pasaules čempionāta elitē. LHF prezidents Kirovs Lipmans esot viņu ticies un pārrunājis, tomēr puses nav spējušas vienoties.

Pirms Beļavska trijos pasaules čempionātos un ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos Latvijas izlasi vadīja Ziemeļamerikas speciālists Teds Nolans. Pirms viņa šajā amatā bija Oļegs Znaroks, kura vadībā Latvijas izlase sasniedza līdz šim augstāko panākumu pasaules čempionatā - 7. vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!