Foto: Publicitātes foto
Par spīti drūmajam noskaņojumam ap eiro zonas ekonomikas perspektīvām, eksporta apjomi 2011.gada novembrī ir turējušies augstā līmenī, bet kāpums gada izteiksmē saglabājis visnotaļ atzīstamu tempu.

Tā eksports gada laikā ir audzis par 22.3%, bet imports par 17%. Tirdzniecības negatīvā bilance novembrī veidoja 116 miljonus latu. Eksportu līdz šim ir pavadījis labvēlīgs ceļavējš, ko veicināja gan ārējo tirgu izaugsme, gan cenu kāpums. Lai arī ārējās tirdzniecības datos joprojām nav vērojamas negatīvas iezīmes, potenciālā ietekme caur dažādām nozarēm statistikā sāks izpausties pakāpeniski.

Latvijas eksportētāju imunitāte pret iespējamiem šokiem ir ievērojami uzlabojusies, tomēr izvairīties no eiro zonas recesijas ietekmes nebūs iespējams. Ņemot vērā bāzi, procentuālais pieaugums gada laikā būs vērojams vēl arī turpmākajos mēnešos. Diversificējot iespējamos tirgus un turpinot uzlabot konkurētspēju, ir pamats sagaidīt, ka eksporta apjomi turpinās pieaugt arī nākamgad.

Tomēr turpmākās attīstības scenāriji, ņemot vērā problēmu mērogu eiro zonā, ir grūti prognozējami. Turklāt risinājumi tiek meklēti un rasti pēdējā brīdī, kas nozīmē, ka pārliecība par ekonomisko procesu attīstību būs visai ierobežota. Ja nenoteiktība ap eiro zonas ekonomiku, neskatoties uz sagaidāmo recesiju, turpinās padziļināties, inficējot arī citus reģionus, eksporta apjomi var piedzīvot arī krasu kritumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!