Foto: Reuters/Scanpix

Naktī uz ceturtdienu sāksies 97.Nacionālās hokeja līgas (NHL) sezona, un pirmajā regulārā čempionāta spēļu dienā tiks aizvadīti četri mači.

Pirmajā spēļu dienā spēkosies Monreālas "Canadiens" un Toronto "Maple Leafs", Bostonas "Bruins" un Filadelfijas "Flyers", Kalgari "Flames" un Vankūveras "Canucks" , kā arī Losandželosas "Kings" ar Sanhosē "Sharks". Latviešu uzbrucējs Zemgus Girgensons un viņa pārstāvētā Bufalo "Sabres" komanda sezonu sāks otrajā regulārā čempionāta dienā, tiekoties ar Kolumbusas "Blue Jackets".

Jau vēstīts, NHL jaunajā sezonā būs pāris nelielas izmaiņas noteikumos. NHL "bullīšu" izpildīšanas laikā ir aizliegusi veikt piruetes jeb 360 grādu apgriezienu ap savu asi. Šādus noteikumus pieņēmusi arī Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF), līdz ar to šādi noteikumi ir arī citās pasaules līgās. Tāpat NHL klubi pirms pagarinājuma sākuma mainīsies ar vārtiem, kā arī treneriem vajadzēs iesniegt sarakstu ar to spēlētāju vārdiem, kas izpildīs pirmos trīs "bullīšus".

NHL regulārā sezona ilgs no 2014.gada 8.oktobra līdz 2015.gada 11.aprīlim. 15.aprīlī tiks dots starts Stenlija kausa izcīņai, bet finālsērija risināsies jūnija vidū.

Portāls "Delfi" piedāvā nelielu ieskatu dažādos faktos par gaidāmo NHL sezonu.

Girgensons pagaidām vienīgais latvietis; divi klauvē pie NHL durvīm


Foto: AP/Scanpix

Sezonas sākumā NHL būs tikai viens latvietis - Zemgus Girgensons, kurš aizvadīs otro sezonu Bufalo "Sabres" rindās, kamēr hokeja mekas fārmklubos pašlaik atrodas vārtsargs Kristers Gudļevskis un Ronalds Ķēniņš.

 Pašlaik 20 gadus vecais Girgensons pagājušajā sezonā debitēja NHL, 70 mačos gūstot astoņus vārtus un veicot 14 rezultatīvas piespēles. Girgensons šajā sezonā apņēmies uzlabot savu spēli uzbrukumā un kļūt rezultatīvāks. Viņš vēlas radīt vairāk vārtu gūšanas iespēju un kļūt par veiksmīgāku spēlētāju, tā pirms sezonas atzina pats latviešu uzbrucējs. Tā kā "Sabres" arī šajā sezonā nav starp favorītiem, Girgensons varēs uzņemties līdera lomu un mācīties pieredzējušajiem Braiena Džiontas un Meta Mulsona

Girgensons bija pretendents uz "Sabres" komandas kapteiņa vai tā asistentu lomu, tomēr viņam šis gods vēl netika piešķirts. Latvietis komandas kapteiņa palīga lomā aizvadīja pagājušās sezonas pēdējo spēli.

NHL klubu pirmssezonas treniņnometnēs piedalījās arī vārtsargs Kristers Gudļevskis (Tampabejas "Lightning") un Ronalds Ķēniņš (Vankūveras "Canucks"), tomēr abi tika nosūtīti uz fārmklubiem Amerikas hokeja līgā (AHL).

Gudļevskis pagājušajā sezonā dabūja apostīt NHL gaisu, tomēr viņš nekrita eiforijā un sevi par NHL vārtsargu vēl nevēlējās saukt. Šajā sezonā viņam konkurence uz vietu "Lightning" vārtos kļuvusi saspringtāka. Pirmais vārtsargs arī šajā sezonā būs Bens Bišops, bet Tampabejas komandai klāt nākuši divi krievu vārtsargi - Jevgeņijs Nabokovs un Andrejs Vasiļevskis. "Lightning" vadība izteikusies, ka Gudļevskis ar Vasiļevski spēles laiku AHL dalīs uz pusēm. Sezonas laikā kāds no viņiem var izpelnīties izsaukumu uz NHL, jo Bišops ir diezgan traumatisks vārtsargs, bet Nabokova labākās sezonas jau ir aiz muguras.

Tikmēr Ķēniņš atzinis, ka ir apņēmības pilns izkarot sev vietu "Canucks" komandā. Viņš apzinās, ka viss būs atkarīgs no paša un nebēdā, ka nosūtīts uz AHL fārmklubu Jūtikas "Comets".

AHL spēlēs arī aizsargs Ralfs Freibergs, pārstāvot Sentdžonas "IceCaps", taču diez vai viņam jau šajā sezonā izdosies iekrist NHL klubu pārstāvju acīs, taču cerība mirst pēdējā.

Lielākās algas 2014./2015. sezonā


Foto: AFP/Scanpix

Gaidāmajā NHL sezonā vislabāk atalgotais hokejists būs Šī Vebers, kuram Nešvilas "Pretadors" maksās 14 miljonus dolāru. 2012.gadā viņš noslēdza 14 gadu līgumu par 110 miljoniem dolāru. Aizvadītajā sezonā Vebers 79 regulārā čempionāta spēlēs izcēlās ar 23 vārtiem un 33 rezultatīvām piespēlēm, bet komanda "play-off" netika.

Otrā lielākā alga NHL šobrīd ir Pitsburgas "Penguins" zvaigznei Sidnijam Krosbijam. Viņš saņems 12 miljonus dolāru, bet "Penguins" klubs nākamajā sezonā saviem spēlētājiem algās samaksās 28,75 miljonus dolāru, kas ir visvairāk no NHL komandām.

Vēl līgas vislabāk apmaksātāko spēlētāju topā ir Minesotas "Wild" aizsargs Raiens Saters, Ņujorkas "Rangers" vārtsargs Henriks Lundkvists (abi saņem 11 miljonus), kā arī Vašingtonas "Capitals" uzbrucējs Aleksandrs Ovečkins, Pāvels Dacjuks no Detroitas "Red Wings", Klods Žirū no Filadelfijas "Flyers" un Toronto "Maple Leafs" uzbrucējs Fils Kesels (visiem alga ir 10 miljoni dolāru).

Vienīgais latvietis, kurš sezonas sākumā būs NHL, Zemgus Girgensons "Sabres" komandā pagaidām pelna 925 000 dolārus, taču tas ir viņa pirmais līgums ar klubu.

Spēlētāji, kuriem pievērst uzmanību


Foto: AFP/Scanpix

Jau ierasts, ka spēlētājiem, kuri pelna visvairāk, tiek pievērsta pastiprināta uzmanība. Bez viņiem ir arī citi interesanti spēlētāji. Arī šajā sezonā viens no interesantākajiem hokejistiem būs Jevgeņijs Malkins, kura alga gan arī nav no mazākajām - 9,5 miljoni. Malkins savas karjeras laikā vidēji spēlē gūst 1,22 rezultativitātes punktus un "Penguins" uzbrukums balstās uz viņu un Krosbiju. Pagājušajā sezonā Malkins 60 spēlēs guva 23 vārtus un 49 reizes rezultatīvi piespēlēja. 13 Stenlija kausa izslēgšanas mačos viņa kontā seši vārti un astoņas piespēles. Malkins šosezon tiks iemēģināts malējā uzbrucēja pozīcijā.

Viens no labākajiem līgas "tīrajiem" vārtu guvējiem ir Stīvens Stemkoss no Tampabejas "Lightning" vienības. Eksperti uzskata, ka Stemkoss un Ovečkins ir meistarīgākie ripas dabūšanā vārtos un starp viņiem būs cīņa par labākā vārtu guvēja balvu. Savā karjerā Stemkoss 410 spēlēs guvis 233 vārtus, pie tam pagājušajā sezonā lauztas kājas dēļ viņš nospēlēja tikai 37 spēles, taču paspēja samest 25 vārtus. Šosezon viņš varētu būt tas, kurš gūst 60 "golus".

Losandželosas "Kings" spēlētājs Anže Kopitars šobrīd varētu būt labākais NHL hokejists, kurš vienlīdz labi darbojas gan uzbrukumā, gan aizsardzībā. Ar Kopitaru ir grūti cīnīties laukuma stūros un aiz vārtiem, jo viņš prot lieliski izmantot sava raženā auguma priekšrocības. Kopitars aizvadītajā sezonā nospēlēja visas 82 regulārā čempionāta spēles, gūstot 29 vārtus un izdarot 41 rezultatīvu piespēli, iekrājot arī lietderības koeficentu "+34". Stenlija kausā Kopitaram pieci vārti, 21 rezultatīva piespēle un izcīnīts čempionu kauss.

Drū Dautijs no Losandželosas "Kings" komandas ir stabila vērtība NHL. Viņš kopš 2011.gada NHL nospēlējis 5190 minūtes, kas ir septītais lielākais rādītājs. Ar "Kings" komandu divas reizes kļuvis par Stenlija kausa ieguvēju, un viņš bija ļoti svarīga sastāvdaļa šiem tituliem. Dautijam nav augstākā individuālā meistarība, bet viņš ar savu raksturu un cīņas sparu to kompensē.

Aizvadītās sezonas labākais vārtsargs Tūka Rasks no Bostonas "Bruins" komandas kopš 2009.gada vidēji mačā atvaira 92,8 procentus pretinieku metienu. Viņš ir savas komandas panākumu stūrakmenis. Pagājušajā sezonā Raskam bija visvairāk "sauso" spēļu - septiņas. Arī citos rādītājos viņš bija starp līderiem.

NHL spēlē daudzi izcili hokejisti, tāpēc sarežģīti izcelt visus.

Galvenie pretendenti uz Stenlija kausu


Foto: Reuters/Scanpix

Lielākā daļa "nhl.com" un NHL televīzijas ekspertu prognozē, ka Stenlija kausu izcīnīs vai nu Čikāgas "Blackhawks" vai Losandželosas "Kings". Aizvadīto trīs gadu laikā "Kings" divas reizes tikušas pie prestižās trofejas, bet "Blackhawks" - vienu. Ja "Kings" svarīgākie spēlētāji jau tika pieminēti, tad "Blackhawks" rindās līderi ir Džonatans Tēvzs un Patriks Keins.

Tāpat veiksmīga sezona tiek prognozēta Tampabejas "Lightning" un Bostonas "Bruins" hokejistiem, tikmēr Pitsburgas "Penguins" netiek prognozēta uzvara vismaz konferences finālā, tomēr arī šī komanda ar savu izcilo uzbrukumu, protams, pretendē uz titulu. Tāpat pie favorītiem var pieskaitīt Anaheimas "Ducks", Sentluisas "Blues", Monreālas "Canadiens" un Sanhosē "Sharks". Savukārt par pagājušās sezonas finālisti Ņujorkas "Rangers" eksperti izsakās piesardzīgi, uzskatot, ka viņiem neizdosies uzlabot savu sniegumu.

Girgensona "Sabres" komandai neparedz veiksmīgu regulāro čempionātu. Šī komanda cīnīsies par nepalikšanu pēdējā pozīcijā gan savā konferencē, gan līgas kopvērtējumā, paredz eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!