Foto: EPA/LETA

Ir personības, kuru vārds ir zināms pat tiem cilvēkiem, kuri par attiecīgo tēmu nemaz neinteresējas vai dzirdējuši "garāmejot". Tāds ir leģendārais Nacionālās Hokeja līgas (NHL) spēlētājs Veins Greckis- viņu zina pat tie, kuriem hokejs ir "tumša bilde", bet hokeja cienītājiem Greckis ir īsts elks. Joprojām.

Veins Greckis dzimis 1961. gada 26. janvārī Brentfordā, Ontario štatā Kanādā. Kā jau kārtīgs savas zemes dēls, viņš pievērsās hokejam un ātri vien šo spožo talantu ievēroja treneri. Nevienā no komandām, kurās spēlēja līdz nonākšanai, Greckis neuzkavējās ilgāk par vienu sezonu, katru nākamo sākot augstākā līgā. Tā četru gadu laikā no Brentfordas "Charcon Chargers" junioru komandas, kurā Greckis sāka spēlēt 1974./1975 gada sezonā, viņš nonāca Indianapolisas "Racers" Pasaules Hokeja asociācijas (WHA) klubā un tajā pašā 1978./1979. gadā pievienojās Edmontonas "Oilers", kas nākamajā gadā jau iekļāvās NHL. Indianapolisas "Racers" no "Oilers" par Grecki saņēma 700 tūkstošus dolāru. Losandželosas "Kings" par viņu "Oilers" samaksāja jau 15 miljonus dolāru.

Savus spožākos panākumus un iespaidīgo NHL statistiku Veins Greckis guva pagājušā gadsimta 80. gados, kad NHL izveidojās īpaši labvēlīga situācija - līgā iekļāvās vairākas komandas no Kanādas, WHA, paplašinot NHL no 17 līdz 21 vienībai. Vairāk pretinieku nozīmē vairāk iespēju gūt vārtus un to Edmontonas "Oilers" centra uzbrucējs Greckis nekautrējās izmantot, 1981./1982, gada sezonā sasniedzot līgas rekordu - 92 vārti. "Tas bija vareni, gūt 92 vārtus, bet kaut kādā ziņā es domāju, ka pievīlu pats sevi, netiekot līdz simtam," savulaik atzinās Greckis. "Varbūt man vajadzēja sevi vairāk piespiest."

Kopā ar "Oilers" kanādiešu hokejists četrreiz izcīnīja Stenlija kausu un joprojām ir nepārspēts vairākās NHL statistikas jomās. Turklāt viņa atrāviens ir tik pamatīgs, ka tuvākajā laikā diez vai kāds dažās pat pietuvosies. Greckim pieder gūto vārtu rekords - 894, rezultatīvo piespēļu rekords - 1962, un sezonas sākumā gūto vārtu rekords - 61. Arī viņa lietderības koeficients ir visai iespaidīgs - plus 518. Un tas viss sasniegts tikai regulārajā čempionātā. Tam jāpieskaita vēl 122 vārti un 260 rezultatīvas piespēles Stenlija kausa izcīņā, kas arī, protams, ir rekords. No 20 NHL aizvadītajām sezonām 12 viņš guvis vairāk nekā 40 vārtus, bet 15 sezonās sakrājis vairāk kā 100 rezultativitātes punktus.

Kopumā Greckim pieder 61 NHL rekords, no kuriem vairāki gan jau tiek dalīti ar vēl kādu spēlētāju, kā, piemēram, vienā periodā gūto vārtu rekords - četri. To spējuši sasniegt vēl 10 NHL hokejisti. Vai arī visvairāk rezultatīvu piespēļu vienā mačā - septiņas, kas vēl bijis pa spēkam vien Billijam Teiloram.

Veinam Greckim nav bijusi vēlme mainīt klubus - savas NHL karjeras laikā viņš pārstāvējis tikai četras vienības - Edmontonas "Oilers", Losandželosas "Kings", vienu gadu Sentluisas "Blues" un karjeras pēdējās trīs sezonas - Ņujorkas "Rangers". Oficiālais paziņojums par NHL karjeras beigām tika izteikts 1999. gada 16. aprīlī. Uzreiz pēc tam viņš tika uzņemts hokeja Slavas zālē, kas arī bija unikāls gadījums, jo parasti spēlētājiem ir kāds laiks jāpagaida, iekams viņiem tiek izrādīts šis gods, un arī NHL iemūžināja viņa 99. spēlētāja numuru, ko joprojām nevar izvēlēties vairs neviens NHL hokejists.

Interesanti, ka "neprofesionālā" karjera Greckim nav bijusi tik iespaidīga - Kanādas izlasi viņš pārstāvējis tikai vienās, 1998. gada, olimpiskajās spēlēs, četrās Kanādas kausa izcīņās un vienā Pasaules kausa turnīrā. Tādējādi olimpiskā statistika Greckim gan ir diezgan pieticīga - četras piespēles sešās spēlēs, toties viņš ir ieguvis olimpisko zelta medaļu kā valstsvienības izpilddirektors 2002. gada Olimpiādē Soltleiksitijā, kad kanādieši pēc 50 gadu pārtraukuma kļuva par olimpiskajiem čempioniem. Kanādas kausa izcīņā Greckim ar savas valsts komandu veicies labāk - trīs zelta un viena sudraba medaļa, bet no pasaules čempionāta dižā hokejista kolekcijā ir tikai viena, bronzas, medaļa no 1982. gada turnīra.

Arī profesionālā hokeja karjera pēc spēlētāja gaitu beigām Grecim nav bijusi veiksmīga - viņš kļuva par jaunā NHL kluba Fīniksas "Coyotes" līdzīpašnieku un galveno treneri, taču panākumus ar komandu neguva, uzrakstīja atlūgumu, un pēc kāda laika pārdeva arī sev piederošās kluba akcijas.

Greckis ir precējies ar aktrisi Džanetu Džonsu, kura dāvājusi viņam piecus bērnus. Neviens no trim Grecka dēliem nepievērsās hokejam profesionāli. Tikai Trevors Greckis ir kļuvis par profesionālu sportistu, tomēr izvēlējies beisbolu. Toties tagad slavenā hokejista prieks un acuraugs ir nepilnu gadu vecais mazdēls Teitums, kuram vectēvs jau māca pirmās sporta gudrības un cer, ka reiz viņš nesīs ģimenes vārdu hokeja pasaulē.

Toties tiem, kuri ar sportu ir "uz jūs" un kuri ciena un novērtē citas baudas, iespējams, Grecka vārds labāk zināms saistībā ar "Wayne Gretzky Estates" vīna darītavu - hokejists ir iesaistījies arī šajā biznesā un atvēlējis saviem vīniem leģendāro numuru, izveidojot "No.99 Collection". Piedāvājumā ir gan baltie, gan sarkanvīni, gan retais un ekskluzīvais "ledus vīns" - jādomā, kanādiešu hokeja līdzjutēji savus svētkus atzīmē tieši ar šiem dzērieniem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!