Foto: AFP/Scanpix

Latviešu uzbrucējs Ronalds Ķēniņš iederas Ziemeļamerikas hokejā, jo spēlē fiziski aktīvu spēli, paudis hokejista bijušais treneris slavenais Marks Kroufords.

Kroufords pēdējās trīs sezonas ir Šveices augstākās līgas (NLA) komandas Cīrihes "ZSC Lions" galvenais treneris. Tieši spēlējot šajā komandā, Ķēniņš izpelnījās Ziemeļamerikas klubu uzmanību.

Kā atzina Kroufords, Ķēniņš ir ļoti apķērīgs un spēj strādāt smagu darbu arī patstāvīgi. "Viņš sapņoja kļūt par hokejistu un darīja visu, lai to sasniegtu. Ne tikai zēni Kanādas provincē par to sapņo."

Kā pirmais, kurš palīdzējis Ronaldam Ķēniņam nokļūt Šveicē, tiek minēts bijušais Latvijas hokeja izlases kapteinis Harijs Vītoliņš, kurš pats tobrīd trenēja Pikes "EHC Oberthurgau 1965" un ļāva latvietim spēlēt šajā komandā. Pēcāk Ķēniņš jau nonāca "ZSC Lions" uzmanības lokā, šai vienībai pievienojoties 2009.gadā.

Ķēniņš atceras, ka viņam bija smagi pamest ģimeni un doties uz Šveici, kur nav draugu un kuras valodu viņš neprot. "Mans pirmais treneris Kristians Rīegs bija tik lielisks. Kad nonācu tur, bija lietas, kas bija jāmācās, - slidošana, nūjas pārvaldīšana, ripas vadīšana. Viņš tik daudz man tajā visā palīdzēja."

Gadu vēlāk Ķēniņš palīdzēja "GC/Kusnacht" komandai iekļūt Šveices junioru līgas labāko komandu skaitā, bet nākamajā sezonā latvietis spēlēja gan junioru komandā, gan "ZSC Lions" fārmklubā. 2011./12.gada sezonā viņš nonāca "Lions" pieaugušo komandā, kur viņa treneris bija Bobs Hārtlijs - vēl viens slavens speciālists no Ziemeļamerikas.

"Šiem treneriem ir bijusi ļoti liela nozīme Ronalda karjerā," piebilda Kroufords. ""ZSC Lions" ir fantastiska organizācija, un Ķēniņš izcēlās."

Par izšķirošo pagrieziena punktu Ķēniņa karjerā tiek uzskatīts brīdis, kad Marka Krouforda brālis Ēriks, kurš darbojas Vankūveras "Canucks" klubā, nosūtīja skautu Lāšu Lingrēnu uz 2013.gada pasaules čempionātu, lai vērotu tieši latvieša spēli.

Pēc tam jau latvietis tika uzaicināts uz "Canucks" nometni, bet pēc tās Ķēniņš noslēdza divu gadu līgumu. Līdz tam brīdim Ķēniņš bija arī NHL komandas Vinipegas "Jets" redzes lokā, bet "Canucks" bija veiklāka un 2013.gada jūlijā parakstīja līgumu ar latvieti.

Ēriks Kroufords Ķēniņa spējas esot pamanījis tieši spēlētāju nometnē. "Varēju klātienē pārliecināties par to, ko man bija stāstījis Marks. Tāda veida spēlētājiem ir tieksme būt mērķtiecīgiem, un Ronalds tāds ir."

Kā atzīst pats Ķēniņš, pagaidām viņš vēlas spēlēt tikai pasaulē spēcīgākajā hokeja līgā un patlaban nedomā atgriezties Šveicē.

"Var redzēt, cik smagi viņš strādā un kā viņš sacenšas. Viņš piestāv Ziemeļamerikas hokejam. Viņš ir pārāk ass Šveices hokejam, jo viņš tur pelnīja ļoti daudz soda minūšu un lika pretiniekiem bīties. Esmu ļoti apmierināts ar viņa sniegumu," par latviešu uzbrucēja spēli Ziemeļamerikā stāsta Marks Kroufords.

Astoņu maču laikā, kurus latvietis pavadījis "Canucks" komandā, Ķēniņš guvis trīs vārtus un veicis vienu rezultatīvu piespēli, izpelnoties pozitīvu lietderības koeficientu +2.

Pašlaik 23 gadus vecais Ķēniņš aizvada savu pirmo sezonu Ziemeļamerikā, kur 36 spēlēs AHL turnīrā bija guvis piecus vārtus un veicis septiņas rezultatīvas piespēles. Šajā laikā viņš iekrāja pozitīvu lietderības koeficientu +6.

Ķēniņš kļuvis par ceturto Latvijas izlases spēlētāju, kurš spēlējis "Canucks" komandā. Iepriekš šīs vienības sastāvā laukumā devušies uzbrucējs Herberts Vasiļjevs, kā arī vārtsargi Artūrs Irbe un Pēteris Skudra. Tāpat viens no "Canucks" leģendārākajiem spēlētājiem vēsturē ir latviešu izcelsmes Kanādas hokejists Harolds Šnepsts.

Ķēniņš aizpagājušajā vasarā noslēdza divu gadu līgumu ar "Canucks", taču pagājušo sezonu viņš pavadīja, izīrēts savai iepriekšējo gadu komandai "ZSC Lions", ar kuru kļuva par Šveices čempionu.

Nākamo spēli "Canucks" aizvadīs ceturtdien, kad, sākot piecu izbraukumu sēriju, spēkosies ar Ņujorkas "Rangers".

"Canucks" vienība ar 67 punktiem 56 spēlēs pakāpusies uz otro vietu Klusā okeāna divīzijas kopvērtējumā, kas dod sesto vietu Rietumu konferencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!